Οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό και να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες

Αλλά συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν νοσούν.
Open Image Modal
Κεζόν, Φιλιππίνες: Αδέσποτες γάτες καταλαμβάνουν τους κύκλους που προορίζονται για τους πελάτες καταστήματος, ώστε να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, παρέμειναν εκεί για δέκα λεπτά!
Twitter/The Philippine Star

Οι γάτες μπορούν εύκολα να μολυνθούν από τον κορονοϊό (είτε από ανθρώπους με τον ιό είτε από άλλες μολυσμένες γάτες) και μετά να τον μεταδώσουν με τη σειρά τους σε άλλες γάτες, επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανο-ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής καθηγητή παθοβιολογικών επιστημών Γιοσιχίρο Καβαόκα της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, εξέθεσαν στο εργαστήριο τρεις γάτες στον κορονοϊό, τον οποίο είχαν απομονώσει από έναν άνθρωπο ασθενή.

Την επόμενη μέρα, όπως έδειξαν τα μοριακά τεστ, οι δύο γάτες είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ μετά από τρεις μέρες και η τρίτη γάτα. Οταν προστέθηκαν άλλες τρεις γάτες στην «παρέα» (τρία ζεύγη σε τρία ξεχωριστά κλουβιά), μέσα σε έξι μέρες και αυτές είχαν κολλήσει τον ιό. Καμία πάντως γάτα δεν είχε συμπτώματα αρρώστιας και μετά από ένα χρονικό διάστημα ο ιός εξαφανίστηκε και από τις έξι γάτες φορείς, καθώς προφανώς ο οργανισμός τους τον καταπολέμησε.

«Είναι σημαντικό εύρημα ότι οι γάτες δεν είχαν συμπτώματα», δήλωσε ο Καβαόκα, ο οποίος συνεργάζεται επίσης με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και συμμετέχει στην προσπάθεια ανάπτυξης του εμβολίου CoroFlu κατά της νόσου Covid-19.

Είναι η δεύτερη εργαστηριακή μελέτη, μετά από μια πρόσφατη έρευνα Κινέζων επιστημόνων στο περιοδικό Science, που δείχνει ότι οι γάτες μολύνονται από τον κορονοϊό και τον μεταδίδουν, αντίθετα με τους σκύλους που φαίνεται να κινδυνεύουν πολύ λιγότερο. Και στην κινεζική μελέτη οι γάτες που κόλλησαν τον ιό, είχαν μηδαμινά έως ήπια συμπτώματα.

Ο καθηγητής Πίτερ Χάφμαν του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον δήλωσε ότι «αν κάποιος βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του και ανησυχεί μήπως μεταδώσει την Covid-19 στα παιδιά και στον/στη σύζυγο του, θα πρέπει επίσης να ανησυχεί μήπως τη μεταδώσει και στα ζώα του».

Ωστόσο ο ίδιος καθησυχάζει λέγοντας ότι η δική του γάτα κοιμάται στο διπλανό του μαξιλάρι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για την αντίστροφη μετάδοση, δηλαδή από τις γάτες στους ανθρώπους, χωρίς πάντως να έχει έως τώρα αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα. «Οι γάτες είναι πάντως πολύ πιθανότερο να κολλήσουν Covid-19 από εσάς, παρά εσείς από μία γάτα», δήλωσε ο Κιθ Πόουλσεν, διευθυντής του Κτηνιατρικού Διαγνωστικού Εργαστηρίου του Ουισκόνσιν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)