Οι γυναίκες (θα) πεθαίνουν όσο η Αργεντινή αρνείται την νομιμοποίηση των αμβλώσεων

Ακόμα μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αργεντινή επειδή προσπάθησε μόνη της να αποβάλλει
|
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Δέκα περίπου μέρες μετά την απόφαση της Γερουσίας να απορρίψει το νομοσχέδιο που επιτρέπει την άμβλωση στην Αργεντινή, μια ακόμα γυναίκα στη χώρα χάνει τη ζωή της μετά από προσπάθειά να αποβάλλει με μια παράνομη μέθοδο που θυμίζει άλλους αιώνες.

Η Αργεντινή την εβδομάδα που πέρασε απογοήτευσε τους πολίτες που σε ποσοστό άνω του 50% τάχθηκαν υπέρ της αποποινικοποίησης των εκτρώσεων. Η Γερουσία γύρισε την πλάτη στις χιλιάδες γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έφερε δάκρυα και οργή σε αυτές που ξενύχτησαν έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζε η Γερουσία και πανηγυρισμούς στο αντίπαλο στρατόπεδο που είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό πάρκο.

Ο θάνατος της γυναίκας την εβδομάδα που πέρασε είναι ο πρώτος που έχει καταγραφεί μετά την απόφαση της Γερουσίας και σχετίζεται με την παράνομη έκτρωση στη χώρα. Το μόνο που γνωρίζουμε για το θύμα είναι πως ονομάζεται Λιζ και είναι 34 ετών. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως την Κυριακή εισήχθη σε ένα νοσοκομείο προκειμένου να λάβει την αρωγή των γιατρών για να συνέλθει.

Οι θεράποντες ιατροί ανέφεραν πως η νοσηλευόμενη χρησιμοποίησε μεγάλη ποσότητα μαϊντανού για να προκαλέσει την αποβολή, ενώ εξαιτίας της ποσότητας αυτής έπαθε σοβαρή λοίμωξη. Ένας από τους γνωστότερους γυναικολόγους στην Αργεντινή διευκρίνισε πως ο μαϊντανός έχει εμμηναγωγές ιδιότητες, μπορεί δηλαδή να διεγείρει τη μήτρα και δυνητικά να οδηγήσει σε συσπάσεις της. Περιέχει επίσης πτητικά έλαια που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Πολλές φορές στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί από γυναίκες για να προκαλέσει αποβολή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η αμερικάνικη έκδοση της HuffPost, oι γιατροί προχώρησαν σε αφαίρεση της μήτρας της γυναίκας προκειμένου να τη σώσουν, μια μέρα όμως μετά δυστυχώς κατέληξε. «Αν οι αμβλώσεις ήταν νόμιμες αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κρέσπο, επικεφαλής μιας οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Συμπλήρωσε δε πως αν η κοινωνία της Αργεντινής δεν επέμενε στο συντηρητισμό και λάμβανε υπόψιν τις ανάγκες των πολιτών, η Λιζ όπως και πολλές άλλες γυναίκες δεν θα προχωρούσαν σε τέτοιες μεσαιωνικές πρακτικές αλλά θα απευθύνονταν σε εξειδικευμένα κέντρα υγείας είτε για να πραγματοποιούν έκτρωση είτε για να λαμβάνουν οδηγίες για τη σωστή κατανάλωση των χαπιών που προορίζονται για αντισύλληψη.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στην Αργεντινή πραγματοποιούνται μέχρι και 500.000 παράνομες αμβλώσεις, όπως σημειώνει η Σάντρα Χόγιος, υπεύθυνη για την καμπάνια υπέρ των ελεύθερων εκτρώσεων στη Λατινική Αμερική. «Οι γυναίκες που δεν θέλουν να κρατήσουν ένα παιδί είναι αναγκασμένες να ενεργούν στο σκοτάδι, να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ελεύθερα για το σώμα τους», είχε τονίσει η Χόγιος κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη.

Να αναφερθεί στο μεταξύ πως η Αργεντινή είναι από τις λίγες χώρες στη Λατινική Αμερική που επιτρέπει τις αμβλώσεις μόνο όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή όταν η μητέρα έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και θεωρείται ακατάλληλη για να μεγαλώσει ένα παιδί. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι αμβλώσεις θεωρούνται ποινικό αδίκημα και τιμωρούνται με φυλάκιση.

Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα είχε μια ευκαιρία να βάλει τέλος στον συντηρητικό νόμο που κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Διαπραγματεύτηκε την υιοθέτηση ενός προοδευτικού -για τα δεδομένα της χώρας- νομοσχεδίου που θα έδινε το δικαίωμα στις γυναίκες να αποφασίζουν για τη ζωή τους και να προχωρούν σε έκτρωση όταν το επιθυμούν μέσα σε 14 εβδομάδες από την έναρξη της εγκυμοσύνης. Η πολιτική της ηγεσία ωστόσο υπέκυψε για μια ακόμη φορά στον βαθύ συντηρητισμό που επιβάλλει η σχέση της με την Καθολική Εκκλησία. Θυμίζουμε πως ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε μόλις πρόσφατα αναφερθεί εκ νέου στο θέμα των αμβλώσεων, εξομοιώνοντας αυτές με το πρόγραμμα ευγονικής των Ναζί.

Σημειώνεται επίσης πως η απόρριψη του νομοσχεδίου στην Αργεντινή πιθανόν να πάει πίσω και την ατζέντα που προωθείτο και σχετίζεται με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, κάτι που θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια της γενικότερα.