Οι γοφοί δεν λένε ψέματα: Γιατί το lockdown μας προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις

Είναι αυξημένος ο αριθμός των ατόμων άνω των 40 που αναφέρουν προβλήματα ισχίου.

Η Σακίρα κάτι ήθελε να πει με το τραγούδι της «Ηips don’t lie» («οι γοφοί δεν λένε ψέματα»), κι αν βιώνουμε κάποιου είδους δυσάρεστο σφίξιμο στους γοφούς μας τώρα, σίγουρα δεν είμαστε μόνοι. 

Υποθέτουμε συχνά ότι ο πόνος στο ισχίο αποτελεί πρόβλημα για τους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικίες, λέει η Μισέλ Νιάγκι,  ανώτερη φυσιοθεραπευτής στις κλινικές υγείας Bupa. Το lockdown είναι ένας ιδιαίτερος παράγοντας (που έχει να κάνει με) τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που υποφέρουν κάτω των 40 ετών.

«Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, οι κλινικές υγείας μας έχουν σημειώσει αύξηση σε νεότερους ασθενείς που βιώνουν πόνο στο ισχίο, λόγω του τζόγκιγκ, ή προπόνησης στο σπίτι», λέει στην HuffPost UK

«Ομοίως, βλέπουμε περισσότερα άτομα να βιώνουν πόνο στις αρθρώσεις ως αποτέλεσμα της εργασίας από το σπίτι. Μια ξαφνική αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την άσκηση και τις αλλαγές στάσης, καθώς το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί».

Open Image Modal
PeopleImages via Getty Images

Η κακή στάση του σώματος είναι μια κοινή αιτία πόνου στο ισχίο - και δυστυχώς η δουλειά από τα οικιακά περιβάλλοντα δεν βοηθά. Πολλοί από εμάς κάθονται σε τραπέζια τραπεζαρίας που έχουν λάθος ύψος ή εργάζονται από το κρεβάτι για ώρες.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα από την κλινική Bupa δείχνει ότι 11 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν βιώσει πόνο σε κάποια μορφή ως αποτέλεσμα του οικιακού εργασιακού τους περιβάλλοντος.

«(Ο πόνος στο ισχίο) προκαλείται συνήθως όταν κάποιος δεν έχει κατάλληλη υποστήριξη για την πλάτη του, καθώς αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα ισχία», εξηγεί η Νιάγκι.

«Κάθισμα σε μια ανώμαλη επιφάνεια ή κάθισμα οκλαδόν μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας (που προκαλεί πόνο). Και η κακή στάση του ύπνου, όπως ο ύπνος στο πλάι για πολύ καιρό, μπορεί να προκαλέσει (πόνο) επίσης». 

Η άσκηση είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πόνο στο ισχίο στους νέους ανθρώπους. Είναι δυνατόν να κάνουμε πάρα πολύ ή πολύ λίγο (άσκηση).

«Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών, στη βελτίωση της ισορροπίας, στην αύξηση της κινητικότητας και να κάνει τις αρθρώσεις του ισχίου πιο σταθερές», λέει η Νιάγκι. «Ως εκ τούτου, η έλλειψη άσκησης μπορεί να συμβάλει στον πόνο του ισχίου».

«Δουλεύοντας από το σπίτι, είμαστε κολλημένοι στο (οικιακό) γραφείο μας για πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα. Καταργήσαμε τις μετακινήσεις και, αν ο καιρός είναι κακός, δεν είναι πάντα εύκολο να βγούμε για μια βόλτα. Αυτό το ποσοστό αδράνειας μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία και αποσύνθεση των μυών του ισχίου». 

Open Image Modal
Oscar Wong via Getty Images

Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να το παρακάνουμε. Η Νιάγκι το έχει δει (να συμβαίνει) με άτομα που έχουν ξεκινήσει να τρέχουν κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά δεν κατάφεραν να ζεσταθούν σωστά ή δεν έχουν χαλαρώσει μετά από μια περίοδο χωρίς άσκηση.

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει την υπερφόρτωση των μυών και να συμβάλει στον πόνο των μυών, των τενόντων και των αρθρώσεων», λέει. Λοιπόν, πώς μπορούμε να το διορθώσουμε; Σε πολλές περιπτώσεις, η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του πόνου στο ισχίο, αλλά είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε αργά και να χτίσουμε (την αντοχή μας) με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ξεκινώντας με καθημερινές βόλτες, λέει ίδια, καθώς αυτό θα ενισχύσει ολόκληρο το σώμα μας και θα στηρίξει τους γοφούς μας.

Τρεις ασκήσεις για την καταπολέμηση του πόνου του ισχίου που μπορεί να μας προτείνει ο φυσιοθεραπευτής μας

Κάμψη ισχίου
«Για να το κάνουμε αυτό, ας κρατηθούμε στην επιφάνεια εργασίας μας και ας δοκιμάσουμε να φέρουμε τα γόνατά μας προς το στήθος μας εναλλάξ», λέει η ίδια. «Ας μην σηκώνουμε τον μηρό μας πάνω από γωνία 90 μοιρών». 

Επέκταση ισχίου
«Ας μετακινήσουμε το πόδι μας προς τα πίσω, διατηρώντας το γόνατό μας ίσιο», λέει ακόμα. «Ας σφίξουμε τους μυς στο κάτω μέρος του ποδιού κι ας το κρατήσουμε για πέντε δευτερόλεπτα. Ας μην κλίνουμε προς τα εμπρός. Να χρησιμοποιήσουμε μια καρέκλα ή επιφάνεια εργασίας για στήριξη». 

Απαγωγή ισχίου
«Για απαγωγή ισχίου, ας σηκώσουμε το πόδι μας προς τα πλάγια, προσέχοντας να μην περιστρέψουμε το πόδι προς τα έξω», λέει ο η Νιάγκι . «Ας το κρατήσουμε για πέντε δευτερόλεπτα κι ας το επαναφέρουμε αργά, διατηρώντας το σώμα μας ίσιο».

 Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τους γοφούς μας. Αλλά εάν ο πόνος επιμένει, ας ζητήσουμε συμβουλή από γιατρό ή φυσιοκοθεραπευτή, καθώς ο πόνος στους γοφούς μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων αλλού στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κάτω πλάτης ή της λεκάνης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια αμέσως εάν ο πόνος στο ισχίο μας συνοδεύεται από (υψηλή) θερμοκρασία και αίσθημα αδιαθεσίας, εάν το πόδι έχει παραμορφωθεί ή έχει μώλωπες ή εάν δεν μπορούμε να το πατήσουμε.