Οι περισσότεροι όταν αναφερόμαστε στις χώρες που καταγράφουν αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, έχουμε στο μυαλό μας την Κίνα η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «success story» των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις Οικονομικές Προοπτικές της χώρας, η αύξηση του ΑΕΠ από +7,10% το 2015 αναμένεται αν υποχωρήσει στο +7% και το +6,90% το 2016 και το 2017 αντίστοιχα, χωρίς όμως αυτό να ανατρέπει τις εκτιμήσεις πως η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει κατά τη μετάβασή της σε μια καταναλωτική κοινωνία, δεν είναι λίγες ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει αρκετά πιο κάτω από το μέσο, σε διεθνές επίπεδο.
Ποιες όμως είναι αυτή τη στιγμή μαζί με την Κίνα οι 13 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες ανά τον κόσμο αλλά και ποιές είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε αυτές τις χώρες;
12.Ρουάντα, Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +7,12%
Το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται πως θα κλείσει φέτος στο 7% και διαδοχικά 7% και 7,5% το 2016 και το 2017. Το 90% του πληθυσμού ασχολείται με την γεωργία ή με τον ορυκτό πλούτο ενώ ο τουρισμός, ο καφές και το τσάι φαίνεται να ενισχύουν όλο και περισσότερο την οικονομία της χώρας. Βέβαια το 45 % του πληθυσμού εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
11.Τανζανία, Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +7,15%
Το 2015 το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται πως θα κλείσει με μια αύξηση της τάξεως του 7,2% και τις δύο επόμενες χρονιές με πρόσθετη αύξηση 7,1% κατ' έτος. Η σημαντική αύξηση στους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας οφείλονται πρωτίστως στην παραγωγή χρυσού αλλά και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης. Ιδιαίτερη βάρος αποδίδεται τελευταία και σε τομείς όπως ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, ο ορυκτός πλούτος και παραδοσιακά η γεωργία. Οι πολίτες της χώρας όμως είναι από τους πιο φτωχούς της υφηλίου.
10.Μοζαμβίκη,Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +7,30%
Διαδοχικά το 2015, 2016 και 2017 η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ που αναμένεται να καταγραφεί, ανέρχεται σε 7,2% για φέτος και 7,3% τα επόμενα δύο έτη. Η Μοζαμβίκη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στον τομέα εκμετάλλευσης φυσικών πόρων. Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως η χώρα μπορεί να εξοικονομήσει υψηλά έσοδα από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα κα. Οι πολίτες όμως, σε υψηλότατα ποσοστά, συνεχίζουν να ζουν από τη γεωργία και να προσπαθούν να επιβιώσουν όντας πάντα κάτω από το όριο της φτώχειας.
9.Μπουτάν, Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +7,55%
Κάθε χρόνο από φέτος μέχρι και το 2017, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξάνει κατά 7,9%, 8,4% και 7% διαδοχικά. Η υπανάπτυκτη οικονομία της χώρας βασίζεται κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια- εξάγει μεγάλο μέρος στην Ινδία- τη γεωργία και την δασοκομία.
8.Ινδία,Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +7,57%
Το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά +7,4% το τρέχον έτος και το κατά +7,8% του χρόνου και +8% το 2017. Η Ινδία είναι η χώρα που λαμβάνει επαίνους από τους οικονομικούς αναλυτές για τις επιδόσεις της. Βέβαια ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών είναι η βασική πηγή εσόδων της χώρας με περίπου το 1/3 το πληθυσμού να απασχολείται ενώ από αυτόν προέρχονται τα 2/3 των παραγόμενων εσόδων. Αντιμετωπίζει ωστόσο σημαντικά προβλήματα διαφθοράς, οι κάτοικοι της χώρας ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ενώ οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών εκτιμάται πως είναι επίσης ένας εκ των βασικών παραγόντων που την «κρατούν» πίσω.
7.Παπούα Νέα Γουινέα, Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +7,60%
Η χώρα αναμένεται φέτος να παρουσιάσει αύξηση στο ΑΕΠ της τάξεως του 16% το οποίο όμως θα μειωθεί του χρόνου και το 2017 στο +5% και +2,4%. Το 85% του πληθυσμού απασχολείται στον τομέα της γεωργίας ενώ υπάρχει και ο περιορισμένος ακόμη αλλά αναπτυσσόμενος τομέας των ορυκτών κοιτασμάτων- χρυσός, χαλκός, πετρέλαιο. Οι επενδυτές ωστόσο φαίνεται να είναι διστακτικοί- υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης- ενώ παρατηρούνται και προβλήματα στις αποκρατικοποιήσεις.
6.Ακτή Ελεφαντοστού, Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +7,60%
Για φέτος αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 8% και κατά 7,7% και 7,5% κατά τα δύο επόμενα έτη. Περί τα 2/3 των κατοίκων της εργάζεται στον στενό αλλά και ευρύτερο αγροτικό τομέα. Είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κόκκων κακάο και έρχεται πρώτη στις εξαγωγές ενώ είναι και μεταξύ των πρώτων χωρών στους τομείς εμπορίας καφέ και φοινικέλαιου.
5.Ουζμπεκιστάν,Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +7,87%
Το τρέχον έτος το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,6% και κατά 7,8% και 8% τα δύο επόμενα. Το Ουζμπεκιστάν φαίνεται να εγκαταλείπει σταδιακά το σοβιετικό της παρελθόν και να μετατρέπεται σε μια οικονομία της αγοράς. Σήμερα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα βάμβακος και διαθέτει επίσης φυσικό αέριο και χρυσό. Μόλις πρόσφατα όμως ξεκίνησε η συζήτηση για την επιβολή απαγόρευσης της παιδικής εργασίας στην συγκομιδή βαμβακιού.
4.Μιανμάρ/Μπούρνα,Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +8,3%
Το ΑΕΠ της χώρας θα αυξάνει σταθερά την τριετία 2015-2017 και η αύξηση αυτή θα είναι της τάξεως του 8,5%, 8,2% και 8%. Η χώρα βέβαια παραμένει ως μια εκ των φτωχότερων της ΝΑ Ασίας. Η οικονομική μεταρρύθμιση ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και βασικός στόχος είναι η επανένταξή της στην παγκόσμια οικονομία. Τελευταία, έχουν καταγραφεί ένας σημαντικός «όγκος» επενδύσεων ενώ εκτιμάται πως αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το εργατικό δυναμικό χαμηλών ηλικιών και τους φυσικούς πόρους που διαθέτει θα βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει το στόχο της.
3.Δημοκρατία του Κονγκό, Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +8,62%
Αύξησης της τάξεως του +8%, +5,5% και +9% προβλέπεται για φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, διαδοχικά. Η χώρα είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους αλλά δεν έχει καταφέρει να τον εκμεταλλευτεί επαρκώς ώστε να έχει και τα ανάλογα κέρδη. Η διαφθορά όμως και σε αυτή τη χώρα αποτελεί ένα σοβαρό βαρίδι για την οικονομική ανάπτυξη, όπως επίσης οι ένοπλες συγκρούσεις και η γενικότερη πολιτική αστάθεια. Πάντως η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει μετά την ταραχώδη περίοδο του '90.
2.Τουρκμενιστάν, Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +9,07%
Το 2015 το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 8% και το 2016 και 2017 κατά 9% κατ' έτος. Η χώρα- η οποία αποτελεί μια ακόμη της πρώην ΕΣΣΔ με σοβαρά προβλήματα διαφθοράς- βασίζεται στο βαμβάκι και στο αέριο. Μάλιστα είναι η τέταρτη κατά σειρά χώρα σε αποθέματα αερίου και προσφάτως ξεκίνησε να εξάγει στην Κίνα αλλά και να μεταφέρει αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι προοπτικές ωστόσο, φαίνεται να μην είναι και τόσο θετικές «εξαιτίας της ενδημικής διαφθοράς, το φτωχό εκπαιδευτικό σύστημα, την ανεπαρκή διαχείριση από πλευράς της κυβέρνησης, των εσόδων από το πετρέλαιο και το αέριο και τις επιφυλάξεις για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά», όπως τονίζει το CIA Factbook.
1.Αιθιοπία, Σύνθετο Ετήσιο Ποσοστό Αύξηση του ΑΕΠ +9,70%
Η Αιθιοπία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με την αύξηση του ΑΕΠ της για φέτος να υπολογίζεται στο 9,5%, στο 10,5% του χρόνου και στο 8,5% για το 2017. Η οικονομία της χώρας πάντως είναι πρωτίστως αγροτική αλλά η κυβέρνηση προωθεί πολύ δυναμικά την κλωστοϋφαντουργία και την παραγωγή ενέργειας. Βέβαια, για μία ακόμη φορά όπως και στις άλλες χώρες αυτής σε αυτή τη λίστα, ο κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Πηγές: Bussiness Insider , CIA (World Factbook)