Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του» για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.
«Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου ότι διακόπτει την ιδιωτικοποίηση του λιμένος του Πειραιά. Αυτό μας ανησυχεί πολύ» δήλωσε ο ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου.
«Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco» είπε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η πρώτη αντίδραση ήλθε χθες από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
«Το 2008, ο όμιλος Cosco εξασφάλισε μία σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη των δύο κύριων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα Πειραιώς. Αυτό το πρόγραμμα είναι υπόδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και θεωρούμε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αφού προσκομίζει ωφέλειες και για τους δύο λαούς» δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνγίνγκ.
Τη διακοπή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των υποδομών ανακοίνωσε χθες τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης όσο και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης που μίλησε για το πάγωμα της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πεκίνου για τις επενδύσεις στην Ελλάδα εκφράστηκε και με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το πρωί της Τετάρτης, όταν προτού ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, αντιπροσωπεία της κινεζικής πρεσβείας επισκέφτηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πάντως, η εταιρεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων δήλωσε «έτοιμη» να αναζητήσει διαφορετικές εκδοχές συνεργασίας, σε περίπτωση που ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μεταφορικών εταιρειών της Ελλάδας.