Τα επόμενα δύο 24 ώρα κρίνεται η τύχη της αξιολόγησης καθώς κυβέρνηση και δανειστές καλούνται να βρουν την «χρυσή τομή».
Η Ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι εφικτό έως την Μ.Τετάρτη το βράδυ να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, προκειμένου την Μ.Πέμπτη να διεξαχθεί το έκτακτο Eurogroup το οποίο θα επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η επίτευξη του στόχου είναι εφικτή, αναφέροντας πώς οι διαφορές στο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ πλέον είναι ελάχιστες, ενώ σήμερα Μ. Τρίτη θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα για τα «προληπτικά» μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Αισιοδοξία αλλά όχι βεβαιότητα εκπέμπουν και τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών. Αξιωματούχοι που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει προσέγγιση, αλλά ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ προκειμένου να οριστικοποιήσουν το έκτακτο Eurogroup.
Διαβάστε επίσης:
Η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές για την οριστική συμφωνία στο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ είναι της τάξης των 200 εκατ ευρώ, ποσό που δείχνει ότι εκτός απροόπτου σε αυτό το μέτωπο δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει τους δανειστές και να κλείσει την αξιολόγηση εντός της εβδομάδας, η Ελληνική πλευρά έκανε ακόμα ένα βήμα πίσω καταθέτοντας βελτιωμένη πρόταση για το αφορολόγητο το οποίο θα υποχωρήσει στις 8.900 ευρώ με πρόβλεψη για επιπλέον 100 ευρώ για κάθε παιδί για τους έγγαμους.
Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές «αυτή είναι η τελευταία πρόταση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και πλέον οι αποφάσεις είναι στα χέρια των δανειστών». Από σήμερα αποκλειστικό θέμα των διαπραγματεύσεων θα είναι η νομική φόρμουλα σχετικά με την πρόβλεψη άμεσης λήψης πρόσθετων μέτρων εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Η κυβέρνηση επιμένει στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο θα αναλάβει την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και θα παρεμβαίνει με «αυτόματο» κόφτη στις δαπάνες προκειμένου να μην χαθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ενώ και πολιτικά εκτιμούν ότι είναι αδύνατο αυτά να ψηφιστούν από την Ελληνική βουλή. Ως εκ τούτου το υπουργείου Οικονομικών εκτός από την ενίσχυση του Συμβουλίου προτείνει απλά να περιγραφούν οι τομείς που θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές, εφόσον κριθεί αναγκαίο κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά τους οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ) επιμένουν στην κατάρτιση λίστας με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Η τελική λύση θα πρέπει να βρεθεί έως την Τετάρτη το βράδυ προκειμένου να ταξιδέψουν όλοι για τις Βρυξέλλες. Σε αντίθετη περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν και θα συνεχιστούν μετά τι Πάσχα, με το χρόνο όμως να πιέζει ασφυκτικά και τα περιθώρια για τελική συμφωνία να περιορίζονται.