ΔΝΤ: Θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

ΔΝΤ: Θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους
Open Image Modal
Pro-Euro demonstrators wave a Greek flag, right, and a European Union flag in front of the Tomb of the Unknown Soldier during a rally at Syntagma square in Athens, Thursday, July 9, 2015. Hopes that Greece can get a rescue deal that will prevent a catastrophic exit from the euro rose on Thursday, after key creditors said they were open to discussing how to ease the country's debt load, a long-time sticking point in their talks. (AP Photo/Petros Karadjias)
ASSOCIATED PRESS

Το ΔΝΤ δεν έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις με εκπροσώπους μεγάλων funds, εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις , διαψεύδοντας πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει.

Ο κ. Ράις τόνισε ότι «θα σεβαστούμε την πολιτική διαδικασία στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι, μετά τις εκλογές, το ΔΝΤ προτίθεται να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ερωτηθείς ξανά για το πότε θα αποφασίσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, υπενθύμισε ότι ότι η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πρόσφατα πως το θέμα του χρέους έχει δύο σκέλη: ένα που σχετίζεται με τη σε βάθος μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και ένα που σχετίζεται με την επαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει και την ελάφρυνση χρέους.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι οι χώρες της Ευρωζώνης – οι μεγαλύτεροι δανειστές της Ελλάδας- είναι έτοιμοι να θέσουν «οροφή» το 15%, όσον αφορά στο ποσοστό του ετησίου ΑΕΠ της χώρας μας που αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση χρέους, στο πλαίσιο της υπόσχεσης για ελάφρυνση χρέους , προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να αναπτυχθεί.

«Είναι ευρέως αποδεκτό» είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2015 ήταν γύρω στο 11% του ΑΕΠ και αναμένεται να μειωθεί τα προσεχή έτη, αλλά θα σημειώσει εκ νέου άνοδο μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος για τα δάνεια της Ευρωζώνης, το 2023.

Όπως αναφέρει το Reuters, εάν η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων μέσα στους επόμενους δύο μήνες δείξει ότι η Αθήνα εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, η Ευρωζώνη θα συμφωνήσει στην προσαρμογή διαφόρων παραμέτρων όσον αφορά στα δάνεια, για να εξασφαλιστεί ότι το κόστος εξυπηρέτησής τους για την Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το ελληνικό χρέος ανερχόταν στα 301,5 δισ. ευρώ, ή το 168,8% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το 2014 ήταν στο 177,1%. Η θέση του ΔΝΤ ήταν ότι το χρέος μιας χώρας είναι βιώσιμο εάν βρίσκεται κάτω από το 120% του ΑΕΠ. Ωστόσο, δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης έχει πει ότι αυτό δεν έχει πολύ λογική για την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψιν οι περίοδοι χάριτος, τα χαμηλά επιτόκια και οι μακρές περίοδοι ωρίμανσης, που κρατούν το κόστος του χρέους χαμηλό- χαμηλότερο, για παράδειγμα, από την περίπτωση της Γερμανίας. «Οπότε, η νέα μέθοδος αξιολόγησης της βιωσιμότητας χρέους είναι να εξετάσουμε το κόστος της εξυπηρέτησης χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, και αυτό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 15%» πρόσθεσε.

Οι παράμετροι που πρέπει να αλλάξουν για να συμβεί κάτι τέτοιο περιλαμβάνουν την ωρίμανση δανείων, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια. Με αυτό τον τρόπο η Ευρωζώνη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει απότομες «εκτινάξεις» όσο αφορά στην αποπληρωμή μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια, με τις οποίες η Ελλάδα θα δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα.

Τρίτος αξιωματούχος ανέφερε ότι μόλις συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της προβλεψιμότητας, καθώς με ένα τέτοιο σχέδιο, τα μέλη της Ευρωζώνης θα διασφαλίζεται πως θα πάρουν τα χέρια τους πίσω.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)