Δεν διαψεύδει το ΔΝΤ τις ασκήσεις επί χάρτου περί Grexit

Δεν διαψεύδει το ΔΝΤ τις ασκήσεις επί χάρτου περί Grexit
|
Open Image Modal
ATHENS, GREECE - JANUARY 25: People gather in front of the Greek Parliament building on January 25, 2015 in Athens, Greece. According to the latest opinion polls, the left-wing Syriza party are poised to defeat Prime Minister Antonis Samaras' conservative New Democracy party in the election, which will take place today. European leaders fear that Greece could abandon the Euro, write off some of its national debt and put an end to the country's austerity by renegotiating the terms of its bailout
Matt Cardy via Getty Images

Μετά από ημέρες χωρίς να πάρει θέση, το ΔΝΤ πλέον ουσιαστικά επιβεβαιώνει -μέσω μη διάψευσης- το δημοσίευμα του Spiegel ότι το Ταμείο έχει ετοιμάσει εσωτερική έκθεση (non-paper) για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Πάντα εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέι Ράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως η «βασική θέση» (baseline position) του ΔΝΤ είναι σταθερά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη νομισματική ένωση, με δεδομένες τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για παραμονή στο ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που σε ένα κρίσιμο σημείο στις διαπραγματεύσεις επέλεξε να επαναφέρει για σενάρια για Grexit και plan B για την Ελλάδα (διαβάστε αναλυτικά).

Τι αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel

Το γερμανικό περιοδικό σε δημοσίευμά του το Σάββατο αναφέρει ότι στο non paper το ΔΝΤ προτείνει στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου, να «μην συνδέσει σε καμία περίπτωση» το νέο εθνικό νόμισμα με το ευρώ, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε ισχυρή υποτίμηση και να ενισχύσει έτσι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας -πράγμα όμως που θα εκτοξεύσει τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών. Προβλέπεται δε υπερπληθωρισμός και αναγκαστική λιτότητα, ενώ ο κίνδυνος διάχυσης για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θεωρείται ελεγχόμενος.

Το φερόμενο έγγραφο εργασίας αναφέρει ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξέλιξη, η ελληνική Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά με αυστηρό στόχο για τον πληθωρισμό που θα επιβάλει με δραστικά μέτρα στο μέτωπο των επιτοκίων.

«Η αυστηρή νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνοδεύεται από αποφασιστική πολιτική λιτότητας, μόνο έτσι θα μπορεί να αποκτήσει αξιοπιστία το νέο νόμισμα» γράφει, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, το έγγραφο.

Οι επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρωζώνη αποτιμώνται ως ελεγχόμενες. Για τις ευαίσθητες χώρες (δηλαδή, Πρτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία) θα χρειαστούν τείχη προστασίας και να τεθούν σε ετοιμότητα κεφάλαια για αγορά ομολόγων τους, κάτι όμως που θεωρείται ότι μπορεί να καλυφθεί ήδη με τα υπάρχοντα μέσα του ESM και τα νέα εργαλεία που έχει αναγγείλει η ΕΚΤ.

Στις 6 Μαΐου η επόμενη καταβολή της δόσης

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι η επόμενη πληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, συνολικά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε τόκους, δεν θα γίνει την 1η Μαΐου, αλλά στις 6 Μαΐου, λόγω της γιορτής της Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΔΝΤ δεν έχει "λεπτομερή" εκτίμηση της κατάστασης ρευστότητας της Ελλάδας και ελπίζει να λάβει περισσότερες πληροφορίες κατά την πορεία των συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους πιστωτές, που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Το ΔΝΤ για τη διαπραγμάτευση

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε πως το Ταμείο απαιτεί μια «σε βάθος συμφωνία» (comprehensive agreement) προτού εκταμιευθούν τα χρήματα στήριξης, τονίζοντας πως δεν αρκούν «μερικά μέτρα».

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ είπε ότι «δεν είναι κάτι καινούργιο», με έμμεση αναφορά στα «αγκάθια» με τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Υπογράμμισε πάντως πως το Ταμείο περιμένει «ευέλικτο» όσον αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, και είναι «ανοιχτό» στο να δεχτεί διαφορετικές προτάσεις και πολιτικές «εφόσον αυτές πετυχαίνουν τους στόχους του προγράμματος».