Τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις ελληνικής “έμπνευσης” έστειλε η κυβέρνηση στους αξιωματούχους των Βρυξελλών και τους υπόλοιπους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, στην λίστα δεν γίνεται καμία αναφορά σε νέα μέτρα λιτότητας, ενώ αντίθετα υπάρχουν εκτιμήσεις για έσοδα 7,3δισ. ευρώ, τα οποία θα έρθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου (κυρίως καυσίμων και τσιγάρων) και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη νέα ρύθμιση.
Παράλληλα, περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων, με τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να αντικαταστήσει τα μέτρα από το “email Χαρδούβελη”, στα δημοσιονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, φορολογικά, δημόσιο, διαφθορά και φοροδιαφυγή, όπως και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κοστολόγηση τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Ρύθμιση 100 δόσεων: Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει την εφαρμογή της ρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος αλλά όφελος.
Ρύθμιση “κόκκινων” δανείων: Η κυβέρνηση επιμένει στη ρύθμιση καθώς εκτιμά ότι είναι ο μόνος τρόπος να εξυγιανθούν οι τράπεζες και να αρχίσουν και πάλι οι δανειολήπτες να πληρώνουν.
Προστασία πρώτης κατοικίας: Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θα έρθει τις επόμενες ημέρες.
Αύξηση κατώτατου μισθού: Η εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού περιλαμβάνεται στις ελληνικής προτάσεις χωρίς να υπάρχει όμως συγκεκριμένος χρόνος εφαρμογής.
Εργασιακά: Κατάργηση των νόμων που έφεραν απορύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ οι νέες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων.
Ασφαλιστικά Ταμεία: Η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων, χωρίς να κάνει αναφορά σε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Ιδιωτικοποιήσεις: Προβλέπεται δέσμευση ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές των ολοκληρωμένων συμφωνιών. Αναφορικά με τις καινούργιες ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα γίνουν με βάση το δημόσιο συμφέρον.
Μείωση σπατάλης Δημοσίου- αύξηση ανταγωνιστικότητας: Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ώστε η Ελλάδα να δημιουργήσει μια νέα εργαλειοθήκη με βάση τις ανάγκες της Οικονομίας
Αποκατάσταση 13ης σύνταξης: Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα περιλαμβάνει πρόβλεψη για επαναφορά της 13ης σύνταξης σε χαμιλοσυνταξιούχους, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί όμως τα κριτήρια
Φορολογικό: H κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και στη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. Παράλληλα αναφέρει ότι προτίθεται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και να καταργήσει την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
Μέτρα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης: Στη λίστα περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, σίτιση σε 300.000 άπορες οικογένειες, δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης και μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι θα αποφασίσουν μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα.
Εάν οι ελληνικές προτάσεις εγκριθούν από το Eurogroup, τότε στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστούν και από τα κοινοβούλια των χωρών που προβλέπουν τέτοια διαδικασία (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία).
Σε περίπτωση που τα μέτρα δεν περάσουν από το Eurgroup, το θέμα των μεταρρυθμίσεων θα παραπεμφθεί σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας για να λάβει αποφάσεις.