«Ραβασάκια» σε πάνω από 30.000 κακοπληρωτές δανειολήπτες στέλνουν οι τράπεζες

«Ραβασάκια» σε πάνω από 30.000 κακοπληρωτές δανειολήπτες στέλνουν οι τράπεζες
Open Image Modal
Sooc

Τελεσίγραφα σε περισσότερους από 30.000 κακοπληρωτές δανειολήπτες ετοιμάζονται να στείλουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», το μήνυμα των τραπεζών θα είναι σαφές: «Πληρώστε τα δάνεια σας διαφορετικά θα λάβετε ειδοποιητήριο πλειστηριασμού» ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τράπεζες έχουν ήδη εντοπίσει περισσότερους από 30.000 στρατηγικά κακοπληρωτές, ενώ οι διασταυρώσεις στοιχείων συνεχίζονται και δεν αποκλείεται ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις αντιμέτωποι με πλειστηριασμό θα βρεθούν αρχικά περί τους 10.000 δανειολήπτες που έχουν μεγάλα ακίνητα στην κατοχή τους και οι οποίοι αν και μπορούν συστηματικά αποφεύγουν να ρυθμίσουν και να πληρώσουν.

Πιο αναλυτικά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλούν στους δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση οι δεύτερες ειδοποιήσεις, το μήνυμα των οποίων δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια για καθυστερήσεις. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα πρέπει να τα ρυθμίσουν σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να βγει σε πλειστηριασμό το υποθηκευμένο ακίνητο ακόμη και εάν πρόκειται για κύρια κατοικία.

«Κόκκινα» δάνεια και funds

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το «Έθνος», η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων επιδιώκει να προστατεύσει για τουλάχιστον τρία χρόνια τη μεταβίβαση σε funds, όσων έχουν με υποθήκη ή προσημείωση της υποθήκης την κύρια κατοικία.

Τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν, σύμφωνα πάντα με το «Έθνος», ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να πουλήσουν στεγαστικά πρώτης κατοικίας, δανειοληπτών που αν και «ζορίζονται» οικονομικά προσπαθούν μέσα από ρυθμίσεις να είναι ενήμεροι, αλλά θα πρέπει να σπάσει το «απόστημα» των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το «Έθνος», το κουαρτέτο φέρεται να ζητεί την πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων προβληματικών δανείων στα ξένα funds. Δηλαδή, να περιληφθούν στεγαστικά, καταναλωτικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν εξαιρεθεί με νομοθετική ρύθμιση από το καθεστώς των πωλήσεων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά φέρεται να επιδιώκει να μην απελευθερωθεί πλήρως η πώληση «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Να σημειωθεί, ότι με βάση τον υφιστάμενο νόμο μπορούν να πωληθούν στα «funds» τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων και τα στεγαστικά που δεν είναι για πρώτη κατοικία.