Το σενάριο του Grexit θα επιστρέψει το καλοκαίρι, εκτιμά ο Guardian

Το σενάριο του Grexit θα επιστρέψει το καλοκαίρι, εκτιμά ο Guardian
|
Open Image Modal
Open door in a dark room
goir via Getty Images

Την πιθανότητα να τεθεί ξανά το Grexit στο τραπέζι το καλοκαίρι υποστηρίζει ο οικονομικός συντάκτης του Guardian, Λάρι Έλιοτ. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την οικονομική κρίση στην χώρα μας «ελληνικό δράμα», με κύριους πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Βάλε τρεις ανθρώπους που δεν μπορούν να συνεννοηθούν σε ένα δωμάτιο. Καταδίκασέ τους να ζουν εκεί για μια αιωνιότητα, βασανίζοντας ο ένας τον άλλο. Καθίστε και παρακολουθήστε την άγρια ιστορία να εκτυλίσσεται. Και τι έχουμε;», αναρωτιέται ο Έλιοτ.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι διαφορές στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Τσίπρα, τον Σόιμπλε και την Λαγκάρντ θυμίζουν αρκετά τo θεατρικό έργο «Huis Clos» (No Exit) του Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, ίσως υπάρξει το «exit» ή -για να είμαστε ακριβείς- το Grexit.

Ο Έλιοτ περιγράφει συνοπτικά το «ελληνικό δράμα» με θεατρικούς όρους, καταλήγοντας στο νέο τέλμα στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Υπενθυμίζουμε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανησυχεί ότι μια ακόμα εμπλοκή θα μπορούσε να οδηγήσει την αξιολόγηση το καλοκαίρι. Γι' αυτό τον λόγο, γίνονται προσπάθειες για να μην χαθούν οι κρίσιμες ημερομηνίες του Φεβρουαρίου.

Οι πρωταγωνιστές

Κύριος πρωταγωνιστής της ιστορίας, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, η στροφή του οποίου μετά το καλοκαίρι του 2015 επέφερε ισχυρό πλήγμα στην δημοτικότητά του. «Ο ίδιος εξόργισε τους Ευρωπαίους, δίνοντας ένα χριστουγεννιάτικο μπόνους στους συνταξιούχους και δωρεάν σχολικά γεύματα για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η Ευρώπη απάντησε αναστέλλοντας την περιορισμένη ελάφρυνση χρέους που είχε προηγουμένως υποσχεθεί. Ο Τσίπρας λέει ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει αρκετά και πως δεν θα υποφέρει άλλο».

Τον ρόλο της Ευρώπης, αναφέρει το άρθρο, τον ερμηνεύει ο Σόιμπλε. «Και ο ίδιος αντιμετωπίζει πολιτικές πιέσεις. Ο γερμανικός λαός πιστεύει ότι έχει ήδη παρασχεθεί μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα, μια χώρα που πιστεύουν ότι δεν κάνει αρκετά για να αυτοβοηθηθεί. Μεγάλη είναι η άρνηση της ελάφρυνσης χρέους, ενώ έπονται και οι γενικές εκλογές».

Το τρίτο πρόσωπο, γράφει ο Έλιοτ, δεν είναι άλλο από την Λαγκάρντ. «Με βάση τους κανόνες τους, το ΔΝΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα εάν πιστεύει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. Υπάρχουν αναφορές ότι το Ταμείο πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, κάτι που θα το κατέτασσε στην κατηγορία των «μη βιώσιμων» χρεών».

Ο Έλιοτ «βλέπει» όμως και ένα άλλο πρόσωπο που ενδέχεται να εμφανιστεί στην «σκηνή» στο μέλλον. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Τραμπ φαίνεται να μην δίνει δεκάρα για το αν θα γίνει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, όμως ίσως να είναι κάτι παραπάνω από ένας απλώς συνομιλητής, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου».

Η Δι-Έξοδος

Το κείμενο καταλήγει εξηγώντας μια συμφωνία την 20η Φεβρουαρίου θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα και εάν ο Τσίπρας αποφάσιζε να προβεί σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες «σίγουρα θα έχανε». Μια λύση θα ήταν ακόμα η Γερμανία να συμφωνήσει με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους ή το Βερολίνο να υποκύψει στις πιέσεις του Τραμπ.

«Έχουμε όμως τα “υλικά” για να συνεχιστεί η ατελείωτη κρίση μέχρι το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και δεν θα μπορεί να πληρώσει τους πιστωτές της. Εάν δεν υπάρξει άλλη λύση, θα αυξηθούν οι αποδόσεις ομολόγων και το Grexit θα επιστρέψει στο τραπέζι», γράφει ο Έλιοτ και καταλήγει:

«Το Huis Clos σημαίνει No Exit στα αγγλικά. Για την Ελλάδα, εάν η ζωή γίνει αβάσταχτη, υπάρχει μια δι-έξοδος».