Τι ζήτησαν οι δανειστές από την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό

Όλες οι απαιτήσεις των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό
Open Image Modal
The euro sign is seen on the side of the building of EU headquarters in Brussels on Monday, Feb. 20, 2012. Leaders from Germany, Italy and Greece have said they are optimistic that the deal on a second massive bailout for Athens can be clinched at a meeting of EU finance ministers on Monday after months of delay, but critics have expressed doubts over Greek political leaders' commitment to austerity and there are still difficult details to be ironed out. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Μία σειρά από σκληρές μεταρρυθμίσεις και περικοπές που έχουν να κάνουν με το Ασφαλιστικό ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές, όπως προκύπτει από το τετρασέλιδο κείμενο των προτάσεων των δανειστών που έφερε στο φως της δημοσιότητας το in.gr.

Ειδικότερα, στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα του 2010 και του 2012 βελτίωσαν σημαντικά την βιωσιμότητα του, ωστόσο χρειάζονται πιο θαρραλέα βήματα.

Όπως αναφέρουν οι δανειστές, ένα πακέτο μέτρων πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα στοχεύοντας στην εξοικονόμηση ετησίως του 1% του ΑΕΠ για το 2016 και το 2017 στο Ασφαλιστικό. Αυτό αναφέρει το κείμενο θα μπορούσε να επιτευχθεί με μία σειρά από μέτρα όπως για παράδειγμα η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η κατάργηση των εξαιρέσεων, αύξηση των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους και η σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι και το Δεκέμβριο του 2018.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην πρόταση των θεσμών για να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο οι αρχές θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 να νομοθετήσουν ώστε να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με τα προνόμια.

Μια προς μια οι απαιτήσεις των δανειστών

- Να εφαρμόσει πλήρως τον ασφαλιστικό νόμο του 3863/2010. Οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους παράγοντες βιωσιμότητας για εφάπαξ και συμπληρωματικές συντάξεις από τη μεταρρύθμιση του 2012 , αναμένοντας την πρόταση για ένα εναλλακτικό πλαίσιο που θα επιτυγχάνει ισοδύναμες εξοικονομήσεις.

- Να υιοθετήσει νομοθεσία η οποία και θα θέσει αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για όσους συνταξιοδοτηθούν από τις 30 Ιουνίου του 2015 και μετά. Σταδιακά μέχρι το 2025 όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα πρέπει να φτάσουν μέχρι το 2025 τα 67 χρόνια για να μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι τα τέλη του 2018 για όλους τους συνταξιούχους.

-Ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών Ταμείων –Πάγωμα για τις μηνιαίες εγγυημένες ανταποδοτικές εισφορές.

-Να αυξηθούν οι σχετικά χαμηλές εισφορές υγείας για του συνταξιούχους από το 4% στο 6%.

-Σταδιακή κατάργηση όλων των απαλλαγών και εναρμόνιση των κανόνων για τις εισφορές για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με αυτές που ισχύουν για το ΙΚΑ από την 1η Ιουλίου του 2015.

Μάλιστα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να νομοθετήσουν περαιτέρω, ώστε να συνδέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές με τα προνόμια.