Ο Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Β-»

Ο Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Β-»
|
Open Image Modal
The Fitch Ratings logo is seen at their offices at Canary Wharf financial district in London,Britain, March 3, 2016. REUTERS/Reinhard Krause
Reinhard Krause / Reuters

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-» από «CCC» προέβη η Fitch Ratings, με θετικό προοπτική (outlook).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, η αναβάθμιση βασίζεται στους εξής λόγους:

O Fitch θεωρεί πως η βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί με σταθερό ρυθμό, στηριζόμενη από την συνεχιζόμενη ευθυγράμμιση με τους όρους του προγράμματος και το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, την διατηρήσιμη ανάπτυξη και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ως το 2020.

Παράλληλα, o oίκος επισημαίνει πως με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μειώνεται το ρίσκο υπονόμευσης της οικονομικής ανάπτυξης από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Κατά την άποψη του Fitch, το πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει πιο σταθερό και το ρίσκο ανατροπής των πολιτικών του προγράμματος από κάποια μελλοντική κυβέρνηση είναι περιορισμένο.

Η αναβάθμιση αντανακλά την προσδοκία του οίκου πως η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα δώσει στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους το 2018.

Στην ανακοίνωσή του στις 15 Ιουνίου, η ευρωομάδα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να υλοποιήσει μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, με στόχο να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που θα βοηθήσει την πρόσβαση της Αθήνας στις αγορές κεφαλαίων μετά το τέλος του προγράμματος.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση του οίκου