Ποινή τουλάχιστον 250 ευρώ από Δευτέρα για μη έκδοση αποδείξεων - Ποιοι μένουν στο απυρόβλητο

Ποινή τουλάχιστον 250 ευρώ από Δευτέρα για μη έκδοση αποδείξεων - Ποιοι μένουν στο απυρόβλητο
|
Open Image Modal
A vendor waits for customers in his shop at Monastiraki area in central Athens, Greece, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Jean-Paul Pelissier / Reuters

Επανέρχεται από τις 25 Ιουλίου… μερικώς, το καθεστώς επιβολής αυτοτελών προστίμων για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Όπως εξηγεί το dikaiologitika.grη τροπολογία δεν επαναφέρει σε ισχύ το καθεστώς χρηματικών ποινών που ίσχυε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2015 και προέβλεπε την επιβολή προστίμων από 250 έως 500 ευρώ ανά μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο (απόδειξη, τιμολόγιο κ.λπ) καθώς και ανώτατο όριο προστίμων 30.000 ευρώ.

Με την τροπολογία, θεσπίζονται απλώς ελάχιστα όρια προστίμων 250-500 ευρώ για το σύνολο των παραβάσεων μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων ή τιμολογίων που διαπιστώνονται ανά φορολογικό έλεγχο σε περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υπάγονται σε ΦΠΑ.

Προβλέπεται επίσης προσαύξηση των προστίμων κατά 100%-300% σε περιπτώσεις υποτροπών. Σύμφωνα, ειδικότερα, με την τροπολογία, σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης απόδειξης ή τιμολογίου από επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται σε ΦΠΑ θα εξακολουθεί να επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στην αποκρυβείσα αξία συναλλαγών, όμως ταυτόχρονα θα ισχύει και ελάχιστο όριο προστίμου για το σύνολο των παραβάσεων ανά φορολογικό έλεγχο.

Το ελάχιστο αυτό όριο προστίμου θα ανέρχεται σε 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και σε 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Σε περίπτωση υποτροπής του φορολογούμενου, εντός πενταετίας, θα επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, δηλαδή, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του ΦΠΑ που αναλογεί στις αποκρυβείσες συναλλαγές, το οποίο (πρόστιμο) δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 500 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία ή χαμηλότερο των 1.000 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Σε περίπτωση νέας υποτροπής μέσα στην πενταετία, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 200% του ΦΠΑ που αναλογεί στις αποκρυβείσες συναλλαγές, το οποίο (πρόστιμο) δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία ή χαμηλότερο των 2.000 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Κανένα πρόστιμο για τους μη υπαγόμενους σε ΦΠΑ

Για τις περιπτώσεις των ιδιωτών ιατρών, των ιδιωτικών φροντιστηρίων μαθημάτων και ξένων γλωσσών, των ιδιωτικών σχολείων και όλων των επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ, οι οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, η τροπολογία δεν προβλέπει κανένα πρόστιμο σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

Ως εκ τούτου, ακόμη και μετά την ψήφιση και την εφαρμογή της νέας προτεινόμενης ρύθμισης, οι ελεγκτές των Δ.Ο.Υ. και της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) δεν θα μπορούν να επιβάλουν κανένα πρόστιμο στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνουν παραβάσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων κατά τους ελέγχους τους στις παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.