Ζήτημα βελτίωσης των όρων διέλευσης του ΤΑΡ από την Ελλάδα θέτει στις ΗΠΑ ο Σκουρλέτης

Ζήτημα βελτίωσης των όρων διέλευσης του ΤΑΡ από την Ελλάδα θέτει στις ΗΠΑ ο Σκουρλέτης
Open Image Modal
Eurokinissi

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein καθώς και στη συνάντηση των δύο με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova που ακολούθησε.

Ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ωστόσο ζήτημα βελτίωσης των όρων διέλευσης του ΤΑΡ από την Ελλάδα τόσο για το Δημόσιο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός, ενώ για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα στη Σόφια.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον ΤΑΡ ως έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας και πρόσθεσε: «Ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν καλύτεροι για την ελληνική πλευρά. Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο αυτη τη στιγμή. Επιθυμούμε να συμβάλουμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά αφού προηγουμένως έχουμε βελτιώσει και τα οφέλη - όσο μπορεί να γίνει αυτό τώρα - για την Ελλάδα».

Όπως έγινε γνωστό η ελληνική πλευρά θέτει ζήτημα αποζημίωσης για τη διέλευση του αγωγού από δασικές εκτάσεις και από δημόσια γη ενώ επιθυμεί περισσότερα από την Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό ο υπουργός έθεσε ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του έργου, το οποίο όπως είπε συμφωνούν όλες οι πλευρές ότι έχει ξεχωριστή σημασία.

«Ανανεώσαμε το ραντεβού μας ανάμεσα στην ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά για την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση το έργο να επιταχυνθεί και όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε να γίνει πραγματικότητα. Αυτό προϋποθέτει να δημιουργηθούν και οι όροι της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή τα συμβόλαια που σχετίζονται με τη δέσμευση των ποσοτήτων που θα περνάνε από τον αγωγό. Ελπίζουμε τον άλλο μήνα να έχουμε ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο».

Από την πλευρά του ο κ. Hochstein εκτίμησε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και κάλεσε την κυβέρνηση και την Κοινοπραξία του ΤΑΡ να συζητήσουν ανοιχτά τις εκκρεμότητες ώστε να υπάρξει λύση το συντομότερο.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά κυρίως για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος στην περιοχή», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Hochstein και πρόσθεσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση, διμερή με την Ελλάδα και τριμερή με τη συνάδελφό μας από τη Βουλγαρία. Υπήρξε σημαντική πρόοδος για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είπε ο υπουργός.

Για τον ΤΑΡ ο υπουργός σωστά είπε ότι είναι στρατηγικό έργο. Υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ανάμεσα στον ΤΑΡ και την ελληνική κυβέρνηση. Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συζητήσουν ανοιχτά, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εξεύρεσης λύσης. Όλες οι πλευρές συμφωνούν σε αυτό και αναγνωρίζουν τη σημασία επίτευξης συμφωνίας γρήγορα. Ήταν η πρώτη συνάντησή μου με το νέο υπουργό, φεύγω με την πεποίθηση ότι θα έχουμε μια στρατηγική συνεργασία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά όπως και στο παρελθόν».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)