Η πρόταση της Αθήνας, οι προτάσεις των θεσμών και το χάσμα των δύο πλευρών

Η πρόταση της Αθήνας, οι προτάσεις των θεσμών και το χάσμα των δύο πλευρών
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Το φως της δημοσιότητας είδαν τη Δευτέρα οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς καθώς και οι προτάσεις των εταίρων προς την Ελλάδα προκειμένου έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες διαπραγμάτευσης να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα και να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. Μελετώντας τις προτάσεις και των δύο πλευρών παρατηρείται εύκολα η απόσταση στα μέτρα - προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την ελληνική αντιπροσωπεία να αποχωρεί από αυτό την Κυριακή.

Η Αθήνα από τη μία πλευρά έχει καταθέσει μέτρα συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. με τους εταίρους να τα απορρίπτουν ως ανεπαρκή παρά το γεγονός ότι στις ελληνικές προτάσεις τα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα είναι σκληρά.

Ειδικότερα, όπως παρουσίασε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Η Καθημερινή» η ελληνική αντιπρόταση περιελάμβανε ισοδύναμα μέτρα ύψους περίπου 1,195 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και 3,583 δισ. ευρώ για το 2016. Εντός της ελληνικής πρότασης οι συντελεστές ΦΠΑ στο 6%, 13% και 23%, η έκτακτη εισφορά στο 12% για επιχειρήσεις με κέρδη τα οποία ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ καθώς και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες για το 2016 και ο περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Την ίδια στιγμή, η πρόταση των θεσμών προς τις ελληνικές αρχές δημοσιοποιήθηκε από την Ανίκα Μπράιχαρτ, την εκπρόσωπο του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί το μεσημέρι της Δευτέρας. Η κ. Μπράιχαρτ ξεκαθαρίζοντας ότι οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) δεν ζητούν περικοπή των συντάξεων ανακοίνωσε ότι το αίτημα των ελληνικών αρχών για το ΦΠΑ θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό εφόσον τα έσοδα από την είσπραξη αυτού αγγίξουν το 1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο 1% του ΑΕΠ. Σε δημοσίευμά του το In.gr παρουσίασε αίτημα των δανειστών για περικοπές στο Ασφαλιστικό 1% του ΑΕΠ για το 2016 και το 2017

Αναλυτικότερα,

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι τις δύο πλευρές σε ότι αφορά το δημοσιονομικό «κενό» χωρίζουν σε ετήσια βάση συνολικά 2 δισ. ευρώ. Πληροφορίες ήθελαν νωρίτερα να συνεδριάζει το βράδυ της Δευτέρας το EuroWorking Group, ωστόσο η συνεδρίαση αυτού θα γίνει μέσω τηελεδιάσκεψης την Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, «φωτιές» έχει ανάψει ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, το οποίο περιγράφει τα επόμενα βήματα με σκοπό την εξεύρεση λύσης. Σύμφωνα με αυτό, εάν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει απόφαση θα συγκλιθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή, προκειμένου να αναζητηθεί πολιτική λύση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα αν αυτό δεν καταστεί εφικτό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Σε περίπτωση μάλιστα που η Ελλάδα αρνηθεί τότε το δημοσίευμα αναφέρει ότι η χώρα μας θα οδηγηθεί στην απομόνωση.