Μια νέα «ευρωπαϊκή σύνταξη» προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκολύνοντας σημαντικά την διαδικασία συνταξιοδότησης όσων έχουν εργαστεί σε περισσότερα από ένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό τον τρόπο, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συγκεντρώνουν όλες τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε ένα ταμείο, χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν έντυπα με τα στοιχεία των εισφορών από κάθε χώρα ξεχωριστά.
Σύμφωνα με τον Guardian, σε μια προσπάθεια να κάνουν πιο ελκυστικό το συγκεκριμένο συνταξιοδοτικό προϊόν, οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να πείσουν τις κυβερνήσεις κάθε χώρας ξεχωριστά να δώσουν σε αυτό την πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που μπορούν να παρέχουν. Ακόμα, θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια από την πλευρά των παρόχων της ευρωπαϊκής σύνταξης, καθώς οι αποταμιευτές συχνά δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλο είναι το ποσό που παρακρατείται από τις αποταμιεύσεις τους.
Η Κομισιόν λέει πως στόχος της είναι να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους πολίτες που μεταναστεύουν από χώρα σε χώρα να αρχίσουν να αποταμιεύουν για την σύνταξή τους. Εκτιμάται εξάλλου πως μόλις το 27% των Ευρωπαίων μεταξύ 25 και 59 ετών έχουν εγγραφεί σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως, δεδομένου ότι κάθε κράτος-μέλος φορολογεί διαφορετικά τις συντάξεις, οι πάροχοι θα πρέπει να αποταμιεύουν τις εισφορές των πελατών τους ανάλογα με τα δεδομένα που ισχύουν στην χώρα στην οποία δούλευαν όταν έλαβαν τις συγκεκριμένες αμοιβές. Η οργάνωση του προγράμματος θα ανατεθεί στους ιδιωτικούς παρόχους που διαχειρίζονται αυτή την στιγμή το πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP).
«Είναι ένα εργαλείο για τους παρόχους ασφαλιστικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις ώστε να προσφέρουν ένα ποιοτικό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν βασιζόμενο σε ενιαία πρότυπα της ΕΕ. Πρέπει να είναι ένα ενιαίο προϊόν για αποταμιευτές, με έως πέντε επενδυτικές στρατηγικές για κάθε διαφορετική περίπτωση κινδύνου», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε δημοσιογράφο της EURACTIV.
«Η ιδέα είναι ότι τα χαρακτηριστικά αυτά θα είναι εναρμονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πάροχοι θα χρειαστούν μόνο μία άδεια για να προσφέρουν αυτό το προϊόν σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε αντίθεση με άλλα εθνικά σχέδια, θα είναι επίσης φορητό, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει κανείς το συνταξιοδοτικό του πλάνο ακόμα και αν μετακινηθεί από μια χώρα της ΕΕ σε μια άλλη. Δεδομένου ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκό προϊόν, μπορεί να επιτύχει οικονομίες κλίμακας καθιστώντας προσιτή και ελκυστική επιλογή για τους αποταμιευτές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το πρόγραμμα αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους αποταμιευτές, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς, εκείνη της αλλαγής με περιορισμένο κόστος, η διαφάνεια, αλλά και η ευκολία της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Τι ισχύει σήμερα για την συνταξιοδότηση εκείνων που έχουν εργαστεί σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Europa, κάθε εργαζόμενος μπορεί να έχει συσσωρεύσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε καθεμιά απ' αυτές τις χώρες. Για να λάβει σύνταξη, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στον συνταξιοδοτικό φορέα της χώρας στην οποία ζει ή εργάστηκε για τελευταία φορά και να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για τις εισφορές που έχει καταβάλει σε κάθε χώρα που εργάστηκε.