Οι θέσεις και οι προσδοκίες από την συνάντηση ΔΝΤ-Βερολίνου στην Ουάσινγκτον

Οι θέσεις και οι προσδοκίες από την συνάντηση ΔΝΤ-Βερολίνου στην Ουάσινγκτον
Open Image Modal
WASHINGTON, DC - OCTOBER 6: In this handout photo provided by the International Monetary Fund, International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde and German Finance Minister Wolfgang Schauble participate in a CNN Debate Seminar on Global Economy Ocotber 6, 2016 in Washington, DC. The IMF/World Bank Annual meetings are being held in Washington this week. (Photo by Stephen Jaffe/IMF via Getty Images)
Handout via Getty Images

Με ανοιχτά χαρτιά και όλους του παίχτες γύρω από το τραπέζι ξεκινά σήμερα, Παρασκευή, στην Ουάσιγκτον μια σκληρή παρτίδα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ η οποία θα κρίνει το μέλλον του Ελληνικού ζητήματος. Όλες οι πλευρές βρίσκονται στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου έχοντας εκφράσει τις προθέσεις τους, αλλά και τις απαιτήσεις τους αναφορικά με την τύχη της Ελληνικής Οικονομίας και πλέον θα δοκιμάσουν τις αντοχές της απέναντι πλευράς σε μια ιδιότυπη διελκυνστίνδα.

Τα μεγάλα ζητήματα τα οποία αναμένεται να κριθούν στο περιθώριο των διεργασιών της συνόδου της Ουάσιγκτον αφορούν την διαφορετική προσέγγιση Βερολίνου και ΔΝΤ σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και το μέγεθος της διευθέτησης του χρέους. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι γνωστές καθώς τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχουν παρουσιάσει τη δική τους προσέγγιση στο ζήτημα.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με το ΔΝΤ αρχικά να ζητά «κούρεμα» του χρέους και πλεονάσματα τα οποία από το 2018 και μετά δεν θα ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ. Αντίθετα το Βερολίνο επέμενε στην άποψη ότι Ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται κανενός είδους διευθέτηση, πόσο μάλλον «κούρεμα», ενώ ο κ. Σόιμπλε ζητούσε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τουλάχιστον μια δεκαετία μετά το 2018, ακριβώς για να μην υπάρχει θέμα με το χρέος.

Από τότε έχει «κυλήσει πολύ νερό στο μύλο» των διαπραγματεύσεων και πλέον πληροφορίες και από τα δύο στρατόπεδα αναφέρουν ότι Γερμανία και ΔΝΤ βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική συμφωνία.

Οι θέσεις και οι προσδοκίες

Οι διαδοχικές επαφές του τελευταίου διαστήματος έχουν λειάνει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς έχουν γίνει οι απαιτούμενες αμοιβαίες υποχωρήσεις στο πλαίσιο των πολιτικών και οικονομικών ισορροπιών που θέλει η κάθε πλευρά να κρατήσει. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές Σόιμπλε και Λαγκάρντ βρίσκονται στην Ουάσιγκτον έχοντας συγκεκριμένο πλαίσιο σχεδίου αναφορικά με το χρέος και τα πλεονάσματα και σε αυτή τη βάση θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία.

Η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον σε πλεονάσματα για μετά το 2018 τα οποία θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ για μια τριετία έως πενταετία ακόμα, έχοντας πλέον αποσυρθεί από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης η απαίτηση Σόιμπλε για δεκαετή διάρκεια. Σε αυτό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βοήθησε η αποδοχή από την πλευρά του Ταμείου να μην πιέσει περισσότερο για συγκεκριμένες λύσεις στο θέμα του χρέους τουλάχιστον πριν ολοκληρωθούν οι Γερμανικές εκλογές.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Ταμείο, προς το παρών, θα αρκεστεί σε μια ακόμα δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, η οποία θα συνοδευθεί από ένα πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι Ευρωπαίοι για τη διευθέτηση του και θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, επίσης σε πρώτη φάση, η συμφωνία για υψηλά πλεονάσματα για τρία έως πέντε χρόνια θα καλύπτει προσωρινά την απαίτηση του ΔΝΤ για «λογικά πρωτογενή πλεονάσματα», όπως είπε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ.

Με αυτό το συμβιβασμό το Ταμείο θα αποφύγει να προκαλέσει ακόμα μια Ελληνική κρίση εν όψει και των Γερμανικών εκλογών, σε μια Ευρώπη που το τελευταίο διάστημα δεν προλαβαίνει να μετρά τα νέα μέτωπα που ανοίγουν στο εσωτερικό της.

Οι γνωστοί-άγνωστοι αστάθμητοι παράγοντες

Η Ελληνική αποστολή προσέρχεται στη σύνοδο με προσδοκία οι Θεσμοί να βρουν τη «χρυσή τομή» η οποία θα οδηγήσει σε ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε μια συνολική συμφωνία για τα νέα μέτρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup. Ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 22 Μαΐου, αφού έχει πρώτα ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) και στη συνέχεια ψηφιστούν τα μέτρα από την Ελληνική Βουλή.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ, ρίχνοντας όμως και καρφιά για τις προβλέψεις του Ταμείου, χαρακτηρίζοντας τις προβλέψεις της Ελληνικής κυβέρνησης ως πιο ρεαλιστικές.

Σε αυτό το πλαίσιο και μέχρι να ξεκινήσουν και επίσημα οι διεργασίες της συνόδου του ΔΝΤ και κυρίως οι δηλώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου στην Ουάσιγκτον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σόιμπλε θα εργαστεί εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις του προηγούμενου διαστήματος. Παρ' ολ' αυτά πολλές φορές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ανατρέψει τα δεδομένα, προκαλώντας εμπλοκές και υπαναχωρήσεις βάζοντας ως πρόταγμα τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Άλλωστε και οι δηλώσεις του σχετικά με το ρόλο που θα πρέπει να έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης στο μέλλον, μετατρέποντας τον σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δείχνει ότι προετοιμάζει την επόμενη ημέρα χωρίς το ΔΝΤ να έχει ενεργό ρόλο στην Ευρώπη.

Αντίστοιχα άγνωστη παραμένει και η στάση που θα κρατήσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν, (θα συναντηθεί και αυτός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει να μην κάνει δηλώσεις. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο κ. Τόμσεν έχει βρεθεί τις περισσότερες φορές να είναι απόλυτα συντονισμένος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γεγονός που έχει προκαλέσει εμπλοκές και καθυστερήσεις στο Ελληνικό ζήτημα.