«Πυρετός» στις αγορές: Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια – Τι επισημαίνουν στην HuffPost Greece οικονομικοί αναλυτές

«Πυρετός» στις αγορές: Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια – Τι επισημαίνουν στην HuffPost Greece οικονομικοί αναλυτές
Open Image Modal
eurokinissi

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές και ειδικότερα στις Ασιατικές βρίσκονται οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι τιμές των μετοχών καταγράφουν από το πρωί σημαντικές απώλειες, κάτω από το βάρος του αρνητικού κλίματος στις αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι υψηλές, ενώ με πτώση αναμένεται να κινηθεί και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Στη σημερινή πτώση και αναταραχή οδήγησαν μία σειρά από γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Έμπειροι αναλυτές σκιαγραφούν στην HuffPost Greece τους λόγους που οδήγησαν στις μαζικές πωλήσεις (sell off) στα χρηματιστήρια, καθώς επίσης και τι εκτιμούν για τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα οι επενδυτές του τι ακριβώς έχει συμβεί.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο επενδύσεων στο τμήμα ξένων επενδύσεων της χρηματιστηριακής εταιρίας Euroxx, Φώτη Παναγόπουλο, τρεις ήταν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το σημείο τα χρηματιστήρια.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δείκτης μεταποίησης της Κινεζικής οικονομίας PMI, σημείωσε πτώση το βράδυ της Κυριακής στις 48,2 μονάδες έναντι 48,6 που ήταν η εκτίμηση των αναλυτών. Στο κινεζικό χρηματιστήριο επικράτησε πανικός και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διεκόπησαν έφτασαν, καθώς έφτασαν στο μέγιστο σημείο της πτώσης τους. Το αποτέλεσμα ήταν να πυροδοτηθεί ντόμινο μαζικών πωλήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, με σημαντικές απώλειες σε όλα τα χρηματιστήρια.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την υποτίμηση του γουάν από την πλευρά της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, έναντι των υπολοίπων νομισμάτων σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των κινεζικών εξαγωγών. Όπως επισημαίνει στην HuffPost Greece o κ. Παναγόπουλος, αυτό «δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα και ανησυχία στις αγορές». Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί γιατί συνέβη αυτό.

«Όταν μία χώρα σαν την Κίνα υποτιμά το νόμισμά της έναντι των άλλων χωρών, στην προκειμένη περίπτωση οι άλλες Ασιατικές κάνουν το ίδιο για να την ανταγωνιστούν. Η υποτίμηση του νομίσματος έχει σαν αποτέλεσμα τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάριο να είναι ακριβότερα για τους Κινέζους εισαγωγείς και λόγω μειωμένης ζήτησης από την Κίνα οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούν», επισημαίνει.

Με λίγα λόγια η υποτίμηση του νομίσματος μιας χώρας στέλνει μήνυμα στους επενδυτές ότι κάτι δεν πάει καλά με την οικονομία της. Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, ότι ίσως τελικά η Κίνα δεν είναι ο αναδυόμενος «γίγαντας» που όλοι νομίζαν.

«Η κινεζική οικονομία αλλάζει», τονίζει ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, (ΣΜΕΧΑ), Αλέξανδρος Μωραϊτάκης και συμπληρώνει «από βιομηχανική μετατρέπεται σε οικονομία υπηρεσιών».

Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

«Η οικονομία της επιβραδύνεται, καθώς μεταβαίνει από ένα μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις και τη μεταποίηση σε ένα άλλο που βασίζεται στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Οι επιπτώσεις, όμως, από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας στην παγκόσμια οικονομία, μέσω των μειωμένων εισαγωγών της και της χαμηλότερης ζήτησης για πρώτες ύλες, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπαμε».

Η διαμάχη Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

Ένας ακόμη λόγος που σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές επηρεάζει τα χρηματιστήρια είναι και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επηρεάζει άμεσα τις τιμές του πετρελαίου. Όπως είχε μεταδώσει η HuffPost Greece, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην HuffPost Greece, o κ. Παναγόπουλος, «οι δύο αυτές χώρες είναι μέλη του ΟΠΕΚ.

Η μεταξύ τους διαμάχη έχεις ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε μια μείωση της παραγωγής του πετρελαίου ώστε να αυξηθεί η τιμή του».

Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του πετρελαίου έχουν κατρακυλήσει, εξαιτίας της αστάθειας των κινεζικών χρηματιστηρίων και της περαιτέρω εξασθένησης του κινεζικού γουάν, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση της ζήτησής του, εξαιτίας μιας υπερβάλλουσας προσφοράς.

Η επόμενη μέρα

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα και τι θα πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι επενδυτές.

Όπως επισημαίνει στην HuffPost Greece, o κ. Παναγόπουλος, «Θα υπάρξει μια ομαλοποίηση του κλίματος ανησυχίας, που βιώνουμε, καθώς από αύριο εκτιμώ ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση και το αρνητικό κλίμα θα εξισορροπηθεί.

Μεγάλη σημασία έχουν οι δηλώσεις που θα γίνουν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η οποία θα κινείται σε πνεύμα κατευνασμού και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νομισματικό πόλεμο. Σε ότι αφορά πάντως το 2016, θα είναι μία χρονιά έντονης μεταβλητότητας όπως ήταν και το 2015».

Από την πλευρά του, ο κ. Μωραϊτάκης τονίζει στην HuffPost Greece, ότι «οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που δεν νομίζω να πέσουν περισσότερο».

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς οι μνήμες της έντονης μεταβλητότητας απλό την περσινή χρονιά είναι ακόμη νωπές. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για αναταραχή στις διεθνείς αγορές, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

«Η Κίνα έχει μεγάλο πρόβλημα προσαρμογής. Θα έλεγα ότι ισοδυναμεί με μία κρίση. Όταν κοιτάζω τις χρηματοπιστωτικές αγορές, υπάρχει μία σοβαρή πρόκληση η οποία θυμίζει την κρίση που είχαμε το 2008», σημείωσε ο Σόρος.

Διαβάστε επίσης:

Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν