Κάθετη ότι οποιαδήποτε συζήτηση για νέο πρόγραμμα στην Ελλάδα θα γίνει αφού πρώτα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στην γερμανική Βουλή, ενώ ζήτησε τη συμμετοχή και των τριών θεσμών, κάτι που σημαίνει και του ΔΝΤ.
«Πρέπει να πω ότι είναι δημοκρατική πράξη το δημοψήφισμα αλλά είναι δημοκρατικό δικαίωμα και των υπολοίπων 18 να έχουν οποιαδήποτε θέση. Είμαστε 19 κράτη με κοινό νόμισμα.
Χθες το βράδυ λάβαμε μία αίτηση του κ. Τσίπρα για ένα βοηθητικό πρόγραμμα, οι υπουργοί Οικονομικών διαβουλεύτηκαν. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το δημοψήφισμα, δεν μπορεί να γίνει το οτιδήποτε δίχως την εντολή της γερμανικής Βουλής, δεν έχουμε τέτοια νομική βάση», τόνισε η κα Μέρκελ.
Η κα Μέρκελ μίλησε επίσης για νέο πρόγραμμα με τη συμμετοχή και των τριών θεσμών, κάτι που σημαίνει ότι επιθυμεί και τη συμμετοχή του ΔΝΤκαι υπογράμμισε ότι δεν θα παίξουμε την Ελλάδα στα ζάρια.
Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε επίσης πως «η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Σήμερα και τα άλλα 18 μέλη δεν φοβούνται οικονομική καταστροφή επειδή υπάρχουν αναταράξεις στην Ελλάδα. Το Φεβρουάριο του 2010 δεν υπήρχαν».
Βεβαίως είναι για εμάς μεγάλη πρόκληση, αλλά βασανιστήριο είναι για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.
«Και η Γερμανία και η Γαλλία και η Ελλάδα και οι άλλοι πρέπει να ωθούνται στο συμβιβασμό. Διότι ένας συμβιβασμός ανεξάρτητα πόσο θα κοστίσει είναι συμβιβασμός χάριν του αποτελέσματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν η Ευρώπη χάσει αυτό τον συμβιβασμό θα χαθεί η Ευρώπη.
Το 2010 βρισκόμασταν σε ένα πρόβλημα η ΟΝΕ θα ήταν μια οικονομική απλώς ή μία ένωση σταθερότητας με αλληλεγγύη. Εμείς αποφασίσαμε να έχουμε μια οικονομική ένωση σταθερότητας. Αποφασίσαμε να έχουμε ένωση σταθερότητας γιατί πρόκειται για θέση μας στον κόσμο.
Θα θέλαμε η Ευρώπη να βγει δυνατότερη από αυτή την κρίση. Θα θέλαμε να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας παγκοσμίως», κατέληξε η κα Μέρκελ.