Brexit: Η Goldman προβλέπει ύφεση, μειώνει ποσοστά ανάπτυξης για ΕΕ και ΗΠΑ φέτος

Brexit: Η Goldman προβλέπει ύφεση, μειώνει ποσοστά ανάπτυξης για ΕΕ και ΗΠΑ φέτος
Open Image Modal
FILE - In this Oct. 16, 2014, file photo, a screen at a trading post on the floor of the New York Stock Exchange is juxtaposed with the Goldman Sachs booth. The Justice Department announced a $5 billion settlement with Goldman Sachs over the sale of mortgage-backed securities leading up to the 2008 financial crisis. The deal announced Monday, April 11, 2016, resolves state and federal probes into the sale of shoddy mortgages before the housing bubble and economic meltdown. (AP Photo/Richard Dre
ASSOCIATED PRESS

Η Βρετανία αναμένεται να μπει σε ύφεση μέσα στο 2016, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Πέμπτη για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια απόφαση που οποία θα εμποδίσει επιπλέον και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, είπαν οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

«Αναμένουμε τώρα την οικονομία (της Βρετανίας) να εισέλθει σε ήπια ύφεση μέχρι τις αρχές του 2017», είπαν σε σημείωμα για τους πελάτες τους οι οικονομολόγοι της Γκόλντμαν Σακς Γιαν Χάτζιους και Σβεν Γιάρι Στεν.

Εκτιμούν επίσης ότι η απόφαση για την αποχώρηση από την ΕΕ θα μειώσει αθροιστικά κατά 2,75% το βρετανικό ΑΕΠ, στους επόμενους 18 μήνες, καθώς και ότι οι οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης θα επηρεαστούν επίσης.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Γκόλντμαν, το ΑΕΠ της ευροζώνης τα δύο επόμενα χρόνια θα φτάσει το 1,25% αντί του 1,5% που υπολογίζονταν πριν το δημοψήφισμα για Brexit.

Για την οικονομία των ΗΠΑ, η τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο μισό του 2016 θα φτάσει το 2% αντί για το 2,25%, που είχε δώσει σε προηγούμενη εκτίμηση.

Η Γκόλντμαν σημείωσε τρεις βασικούς κινδύνους που απορρέουν από την απόφαση της Βρετανίας: οι όροι εμπορικών συναλλαγών ενδέχεται να επιδεινωθούν, οι εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις λόγω της ανασφάλειας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, και οι οικονομικές συνθήκες θα σφίξουν λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές συναλλάγματος και της αδυναμίας σε ευάλωτα κεφάλαια όπως οι μετοχές και τα επισφαλή ομόλογα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)