Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Δόμνα Μιχαηλίδου: Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027

Μηνύματα από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον Συνήγορο του Πολίτη και την Πρόεδρο της Make a Wish σε στρογγυλό τραπέζι με συντονίστρια την Έμη Λιβανίου.
Open Image Modal
ΗuffPost Greece

 

«Τέσσερα χρόνια τώρα προστατεύουμε κάθε παιδί και θωρακίζουμε την ασφάλειά του. Ενισχύουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες όλης της χώρας, καθώς και τον ρόλο των κοινωνικών λειτουργών για την διασφάλιση ουσιαστικών ελέγχων», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στο πάνελ του 8ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, με θέμα «Philanthropy: The Day After», όπου συμμετείχαν ακόμη ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκη και η Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Make a Wish Υβέτ Κοσμετάτου, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο / Head of Special Edition της HuffPost, Έμη Λιβανίου.

Open Image Modal
ΗuffPost Greece

 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Υφυπουργός «κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027». Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ίδια αναφέρθηκε στις δράσεις και παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της οικογένειας μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης, με την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας, μέχρι την επίτευξη της πλήρους αποϊδρυματοποίησης.

Open Image Modal
ΗuffPost Greece

 

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ενεργητικές πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια:

• Τη θέσπιση κανόνων σε ό,τι αφορά στη λειτουργία, των μονάδων παιδικής προστασίας, με γνώμονα την ασφάλεια, το σεβασμό των δικαιωμάτων και την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών.

• Την ενίσχυση των κανόνων και αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά στον έλεγχο, την οικονομική διαφάνεια και τη διαχείριση των δομών.

• Την ενίσχυση του θεσμού της Αναδοχής, μέσω ειδικού επιδόματος και επέκταση των ηλικιακών και όχι μόνο ορίων των υποψηφίων αναδόχων.

• Τη θεσμοθέτηση της Επαγγελματικής Αναδοχής, μέσω της οποίας παιδιά με αναπηρία άνω του 67% μπορούν βγουν από το ίδρυμα και να λάβουν την φροντίδα ενός Επαγγελματία Αναδόχου.

• Τη θέσπιση μέτρων αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης για όλες οι δομές που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά: λευκό ποινικό μητρώο εργαζομένων, ορισμός Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων, δημιουργία Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών.

• Την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων των Κοινωνικών Συμβούλων, με στόχο την διασφάλιση ουσιαστικών ελέγχων.

• Τη σύσταση, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτών κλιμακίων με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους.

Open Image Modal
ΗuffPost Greece

 

″Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027″

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027! Αυτός είναι ο στόχος μας. Όσο καλά οργανωμένο και αν είναι ένα ίδρυμα, δεν παύει να είναι κακοποιητικό, γιατί δεν μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες ενός παιδιού. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ασφαλές περιβάλλον μιας οικογένειας, είτε αυτή είναι η βιολογική είτε μία ανάδοχη. Τέσσερα χρόνια τώρα, με πράξεις και όχι με λόγια, έχουμε κάνει σημαία μας την παιδική προστασία. Μάθαμε μία λέξη άγνωστη μέχρι πρότινος - την αποϊδρυματοποίηση. Ενισχύσαμε τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας. Βάλαμε κανόνες στα ιδρύματα. Δεχθήκαμε πόλεμο, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Συνεχίσαμε με πείσμα. Για τα παιδιά! Με πολλή δουλειά, με πολλή υπομονή και επιμονή, καταφέραμε να βγάλουμε τα μισά από αυτά από τα ιδρύματα. Στόχος μας να βγάλουμε και τα υπόλοιπα μισά, έτσι ώστε κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια. Θέλουμε μία οικογένεια για κάθε παιδί! Έχουμε καταφέρει πολλά. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Συνεχίζουμε. Δυνατοί Μαζί!».

Από την πλευρά του ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης τόνισε ότι, πέρα από το νομικό πλαίσιο που ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις του υπουργείου και της κυρίας Μιχαηλίδου, στην ανάγκη να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν συστηματικά τα ιδρύματα.

Η Πρόεδρος τη μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Make a Wish, Υβέτ Κοσμετάτου, σημείωσε ότι το έργο που προσφέρουν οι οργανώσεις και τα ιδρύματα είναι απόλυτα αναγκαίο και κρίσιμο - ειδικά για τα παιδιά - σημειώνοντας ότι η κακή εικόνα από συγκεκριμένα λάθη σε ιδρύματα δεν αποτελεί κανόνα, αλλά εξαίρεση, ενώ τάχθηκε υπέρ των ελεγκτικών διαδικασιών με συστηματικό και διαφανή τρόπο στο σύνολο των ιδρυμάτων.