Οικονόμου: Είμαστε πολύ μακριά από το ενδεχόμενο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος

«Δεν φαίνεται στον ορίζοντα τέτοιο ενδεχόμενο», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ), ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

«Τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Παρακολουθούμε τα πάντα και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Μην πάμε στο άλλο άκρο. Απέχουμε από κει. Δεν είμαστε καν κοντά εκεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως εξήγησε, «η χώρα, κατ’ αρχήν, τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από άλλο αγωγό. Βεβαίως, οφείλει κανείς να παρακολουθεί, όχι αδιάφορα, αυτή τη συζήτηση περί ενδεχόμενης καθολικής διακοπής στις ροές του φυσικού αερίου και να προετοιμάζεται. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά από σενάρια, που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτού του είδους τις δραματικές κινήσεις».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, η Ελλάδα είναι σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης για μια σειρά λόγους που έχουν να κάνουν με τον τρόπο προμήθειας φυσικού αερίου, μέχρι και της δυνατότητας αποθήκευσης και LNG.

″Η πρόταση της Κομισιόν δεν μπορεί να δώσει καμία λύση”

Παράλληλα εξήγησε γιατί η κυβέρνηση είναι αρνητική στην πρόταση της Κομισιόν για «ψαλίδι» 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να δώσει καμιά λύση. Δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν. Πολύ περισσότερο θα μεταφέρει το πρόβλημα και θα το κάνει ακόμη πιο έντονο σε όλες τις χώρες. Εμείς, όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο ποσοστό του φυσικού αερίου που εισάγουμε, το αξιοποιούμε για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος», σημείωσε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι είναι άλλος ο δρόμος που πρέπει να εξετάσει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ζητημάτων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Εμείς έχουμε από πολύ νωρίς υποβάλει τις δικές μας προτάσεις και στα δύο σκέλη της ενεργειακής κρίσης. Είναι το πλαφόν. Είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τα αδιάθετα κονδύλια, κυρίως από κομμάτι των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία στις χώρες, προκειμένου να ενισχύσουν τους πολίτες και τους καταναλωτές. Τα έχει πει ο πρωθυπουργός και  στη Σύνοδο Κορυφής, τα έχει κουβεντιάσει και στη Σύνοδο των ηγετών του Νότου. Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προτάσεις αυτές και πιστεύουμε ότι και ως προς τον πυλώνα της τιμής, αλλά και σε ό,τι αφορά στον πυλώνα της προμήθειας, δηλαδή, με τις κοινές παραγγελίες, με τις συμφωνίες αποθήκευσης, μπορούν να δώσουν διέξοδο», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.