1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;
O κοινωνικός χώρος «Οικόπολις» δημιουργήθηκε το 2013 και βασίζεται στις αρχές της αυτοδιαχείρισης και της αυτοοργάνωσης. Τα άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι αποκλειστικά εθελοντές.
2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;
Το Οικόπολις είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος που στοχεύει σε δύο βασικές κατευθύνσεις:
α) τη διάδοση και την εφαρμογή των πράσινων ιδεών και αξιών και των εναλλακτικών λύσεων και,
β) την έμπρακτη αλληλεγγύη σε άτομα και κοινωνικές ομάδες που την έχουν ανάγκη, όχι ως εκδήλωση φιλανθρωπίας αλλά με απώτερο στόχο την απόκτηση των απαραίτητων εφοδίων και δεξιοτήτων για την βελτίωση της ζωής τους.
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο δραστηριοποιηθήκαμε κυρίως στην Ειδομένη, στα κέντρα φιλοξενίας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στηρίζοντας τους πρόσφυγες.
3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;
Οι πόροι του Οικόπολις προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιό του και ως εκ τούτου δεν διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει μακροχρόνιες και μεγάλες δράσεις. Το κενό αυτό καλύπτεται με τη συνεργασία με άλλες οργανώσεις που μπορούν να στηρίξουν οικονομικά δραστηριότητες που απαιτούν σημαντικούς πόρους.
4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;
Η συνέλευση που αποτελεί το βασικό όργανο αποφάσεων εκτιμά τις ανάγκες που κατά καιρούς υπάρχουν και σε συνάρτηση με τις δυνατότητες μας αποφασίζουμε να αναπτύξουμε συγκεκριμένες δράσεις. Ο ζωτικός χώρος δραστηριοποίησής μας είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης και σε εξαιρετικές περιπτώσεις η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε αναπτύξει δράσεις για άστεγους, για οικονομικά ασθενείς και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιηθήκαμε κυρίως στην Ειδομένη. Μία από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί ήταν η δημιουργία και λειτουργία της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ “COLORS”, η οποία πέτυχε να μαγειρεύει και να διανέμει μέχρι και 4.000 μερίδες ζεστού φαγητού καθημερινά.
5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;
Παρακολουθώντας διαρκώς τις εξελίξεις προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε όπου υπήρχαν ανάγκες. Αυτή τη στιγμή οι νέες ανάγκες που προκύπτουν αφορούν στους ανθρώπους που διαμένουν στα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Εκτιμάται ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς θα χρειαστεί να μείνουν επί μακρόν στην Ελλάδα και θα χρειαστούν την υποστήριξη των οργανώσεων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.
6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;
Στην Ειδομένη το κράτος απουσίαζε. Όταν οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την βοήθειά μας - π.χ. για το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά - εμείς ήμασταν εκεί, μαζί με άλλες οργανώσεις και ΜΚΟ για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Όσον αφορά στα άλλα Κέντρα υπάρχουν συζητήσεις και προγραμματισμοί, αλλά είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Πάντως θέση μας είναι ότι οποιεσδήποτε δράσεις αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οφείλουν να πραγματοποιούνται πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σε κάθε μας δράση.
7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;
Φροντίζουμε διαρκώς να συντονιζόμαστε με το μέγιστο αριθμό οργανώσεων προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Στην Ειδομένη η συνεργασία μας με τις ΜΚΟ, τις ομάδες εθελοντών και όλες τις άλλες οργανώσεις ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Υπάρχει προσπάθεια συντονισμού και σε επίπεδο Μητροπολιτικού Δήμου Θεσσαλονίκης.
8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;
Η αποδοχή του έργου που επιτελούμε από άλλες οργανώσεις αλλά και από την κοινωνία των πολιτών ενισχύει την πρόθεση μας όχι μόνο να συνεχίσουμε τις μέχρι τώρα δράσεις μας αλλά και να τις διευρύνουμε και να τις εμπλουτίσουμε.
9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;
Απέναντι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και συνακόλουθα στις εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις είχε αναπτυχθεί, τα προηγούμενα χρόνια, μια αρνητική στάση και προδιάθεση. Στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία πολλές ΜΚΟ από την Ελλάδα και το εξωτερικό βρέθηκαν ξανά στο προσκήνιο εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, αναπτύχθηκε εκ νέου μια αρνητική ρητορεία με στόχο τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η στοχοποίηση αυτή που ομαδοποιεί και στιγματίζει –με αρνητικό πρόσημο- όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, δεν είναι θεμιτή και σίγουρα είναι απόλυτα άδικη.