Οικογενειακή υπόθεση η ανατίναξη ΑΤΜ. Τι ήταν οι «κοπέλες» και η «ουρά»

Οικογενειακή υπόθεση η ανατίναξη ΑΤΜ. Τι ήταν οι «κοπέλες» και η «ουρά»
Open Image Modal
eurokinissi

Ταινία με πρωταγωνιστές μέλη συμμοριών που συνδέονται μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς θυμίζει η υπόθεση εξάρθρωσης οργάνωσης που ανατίναζε ΑΤΜ με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου «Plofkraak».

Μία 46χρονη μητέρα φέρεται να συμμετείχε ενεργά στη συμμορία μαζί με τους δύο γιους της, ηλικίας 27 και 23 ετών, οι οποίοι έβγαζαν πολύ υψηλό «μεροκάματο» από τις εκρήξεις ΑΤΜ στην Αττική. Σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε την περασμένη Κυριακή συνελήφθησαν -εκτός από τη μητέρα και τους γιους- ακόμα πέντε άτομα, ανάμεσά τους μία 21χρονη που διατηρούσε ερωτική σχέση με άλλο μέλος της συμμορίας. Η νεαρή είχε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το ρόλο του τσιλιαδόρου. Ειδοποιούσε, δηλαδή, τους συνεργούς της σε περίπτωση που έβλεπε αστυνομικούς πέριξ των στόχων.

Η επιρροή της... οικογένειας στη δράση του κυκλώματος φάνηκε και από το γεγονός ότι πριν από καιρό επέλεξαν να χτυπήσουν ΑΤΜ στην Άρτα, μόνο και μόνο επειδή εκεί ζει ο παππούς των δύο αδελφών και πεθερός της 46χρονης μητέρας τους. Η τελευταία επίθεσή τους έγινε την περασμένη Κυριακή στου Ρέντη, ενώ είχε προηγηθεί σειρά ανατινάξεων σε ΑΤΜ στη Βάρη, στα Καμίνια, στη Δάφνη και στη Βάρκιζα. Οι δράστες εμπλέκονται, επίσης, σε ληστεία με θύμα ιδιώτη, τον οποίο ακινητοποίησαν με όπλα αποσπώντας του 6.000 ευρώ.

Συνολικά υπολογίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν κέρδη ύψους 200.000 ευρώ. Η οργάνωσή τους ήταν τόσο καλή που είχαν στη διάθεσή τους ασυρμάτους, τους οποίους συγχρόνιζαν στις συχνότητες της Αστυνομίας, προκειμένου να γνωρίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων και να μην πέφτουν σε «παγίδες». Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εκτίμησαν, με βάσει τις αναλύσεις των βίντεο από τις επιθέσεις, ότι ένα χτύπημα διαρκούσε το πολύ τρία λεπτά. Στο χρόνο αυτό εισήγαγαν αέριο στο ΑΤΜ, προκαλούσαν έκρηξη με ειδικά καλώδια, αφαιρούσαν τις κασετίνες με τα μετρητά και εξαφανίζονταν (συνήθως με μοτοσικλέτες που έφεραν πλαστές πινακίδες). Τον εξοπλισμό τον είχε πάνω του ο συνεπιβάτης μέσα σε σακίδιο πλάτης. Κατά τις επιθέσεις τους φορούσαν πάντα κουκούλες για να μην καταγράφονται τα πρόσωπά τους στις κάμερες και γάντια για να μην αφήνουν αποτυπώματα.

Στις μεταξύ τους συνομιλίες στα κινητά τους τηλέφωνα χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες. Τα ΑΤΜ τα αποκαλούσαν «κοπέλες», ενώ όταν έβλεπαν αστυνομικούς έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ουρά». Μάλιστα, είχαν προμηθευτεί «επιχειρησιακά» κινητά, ούτως ώστε να μη μιλάνε από τα προσωπικά τους τηλέφωνα.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας προσπάθησαν να μάθουν από που αντλούσαν τη τεχνογνωσία της μεθόδου «Plofkraak». Κανείς από τους συλληφθέντες δεν τους διαφώτισε. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι να εκπαιδεύονταν από βιντεάκια που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο και δείχνουν πως μπορεί κάποιος να ανατινάξει ένα ΑΤΜ εισάγοντας αέριο από τις σχισμές. Αρμόδιες πηγές προσθέτουν ότι δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες δεν τα καταφέρνουν, γεγονός που ενδεχομένως σημαίνει ότι υπάρχουν «εκπαιδευόμενοι» βομβιστές, που προσπαθούν να μιμηθούν συμμορίες που δρουν με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι πέντε από τους οχτώ συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι για κλοπές, ληστείες και ναρκωτικά, ενώ δύο από αυτούς έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης.