Στην Ελλάδα το κρασί δεν είναι απλώς ένα ποτό, είναι μια ζωντανή παράδοση. Από την αρχαιότητα, όταν το κρασί διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, στις θρησκευτικές πρακτικές και στις κοινωνικές συναθροίσεις, έως σήμερα, η Ελλάδα συνεχίζει να παράγει κρασιά που εκφράζουν την ομορφιά και την πολυπλοκότητα του φυσικού της περιβάλλοντος και αντικατοπτρίζουν την πλούσια γεωγραφική και κλιματική ποικιλότητά της. Στο έδαφός της καλλιεργούνται εκατοντάδες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, αλλά και διεθνείς, από τις οποίες προκύπτει τεράστια ποικιλία κρασιών. Από αρωματικά και αναζωογονητικά λευκά, ανάμεσά τους των παραθαλάσσιων περιοχών, μέχρι τα πιο συμπυκνωμένα και σωματώδη κόκκινα. π.χ. της ηπειρωτικής Ελλάδας, με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για εισιτήρια πάτα εδώ
Εδώ και δεκαετίες, το Οινόραμα * δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε από κοντά την εκτεταμένη παλέτα των ελληνικών κρασιών, στην πιο πρόσφατη εσοδεία, φρέσκα ή παλαιωμένα, μέσα από κλασσικές και αγαπημένες ετικέτες αλλά και με νέες κυκλοφορίες των πλέον καταξιωμένων οινοπαραγωγών, έως και πολύ μικρών ή νέων. Ως η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στη χώρα από το 1994, το Οινόραμα γιορτάζει φέτος τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του, συγκεντρώνοντας πάνω από 250 οινοπαραγωγούς και περισσότερες από 2.500 ετικέτες, σε ένα τριήμερο που θα γεμίσει μαγευτικά αρώματα και γεύσεις ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Αθήνας, το Ζάππειο Μέγαρο. Μέσα από τρεις δεκαετίες αδιάκοπης προσφοράς στον χώρο του οίνου, το Οινόραμα έχει καθιερωθεί ως ένας κρίσιμος καταλύτης για την προβολή και την ανάδειξη των ελληνικών κρασιών, προσκαλώντας επισκέπτες ―είτε απλώς λάτρεις του κρασιού, είτε επαγγελματίες γευσιγνώστες και αγοραστές― να γευτούν, να μάθουν και να εκτιμήσουν την πλούσια γκάμα των ελληνικών ετικετών.
Για εισιτήρια πάτα εδώ
Έτσι λοιπόν, στις 2, 3 & 4 Μαρτίου θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψουμε κρασιά που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης της Ελλάδας, μέχρι και σπάνιους και δυσεύρετους οίνους περιορισμένης παραγωγής. Στην έκθεση θα υπάρχουν επίσης κρασιά από ξεχασμένες ή αφανείς γηγενείς ποικιλίες, καθώς και κρασιά από σταφύλια βιολογικής, ακόμα και βιοδυναμικής καλλιέργειας. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και κρασιά που υιοθετούν πρωτοποριακές έως και αντισυμβατικές οινολογικές προσεγγίσεις, κάποια εκ των οποίων θα βρίσκονται και συγκεντρωμένα στο «Wine Bar» της αίθουσας «Οινικές Αποκαλύψεις». Στην αίθουσα δηλαδή με τα νεοεμφανιζόμενα ή μικρά οινοποιεία, προσφέροντας μια γοητευτική εικόνα του σύγχρονου οινοποιητικού τοπίου της Ελλάδας.
Εισιτήρια μπορείς να προμηθευτείς εδώ
Φέτος, για πρώτη φορά τόσο εκτεταμένα, πέρα από τους Έλληνες οινοποιούς από κάθε γωνιά της χώρας, το Οινόραμα θα φιλοξενήσει και 18 εξαιρετικούς οινοποιούς από την Κύπρο, καθώς και 5 κορυφαίους οινοποιούς από τον Λίβανο. Ο κάθε οινοποιός θα είναι εκεί με τους συνεργάτες του, προσφέροντας όλοι μαζί απλόχερα απαντήσεις σε κάθε ερώτηση των επισκεπτών, αποκαλύπτοντας τα μυστικά πίσω από την κάθε γουλιά.
Για εισιτήρια πάτα εδώ
«Για εμένα Οινόραμα σημαίνει, απλά, ”ελληνικό κρασί”. Στο Οινόραμα παρακολουθούμε εδώ και τόσα χρόνια όλη την εξέλιξή του. Όταν επέστρεψα από τη Γαλλία ήταν ο πρώτος χώρος που ήρθα σε επαφή με το κρασί στην Ελλάδα μαζικά. Εκεί συνάντησα μαζεμένα τόσα ελληνικά κρασιά και συνεχίζω να το κάνω. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι το Οινόραμα αποτέλεσε τον καλύτερο χώρο για να γνωρίσω τον κλάδο του κρασιού στην Ελλάδα» έχει αναφέρει για την έκθεση ο Δρ. Γεώργιος Κοτσερίδης, Καθηγητής & Διευθυντής Εργαστηρίου Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ
Για τρεις ημέρες λοιπόν όλος ο ελληνικός αμπελώνας θα «ανθίσει» στην καρδιά της Αθήνας, καλώντας μας να δοκιμάσουμε μερικά από τα πιο ξεχωριστά κρασιά της χώρας, καθώς και εκατοντάδες ξένα κρασιά της ελληνικής και όχι μόνο αγοράς. Στο Οινόραμα λένε ότι «το κρασί είναι παντού και πάντα στο Οινόραμα» και ο λόγος είναι ότι κάθε χρόνο αναλαμβάνει να ενώσει την αφρόκρεμα του κρασιού στην Ελλάδα σε έναν ενιαίο χώρο, στήνοντας μια μεγάλη γιορτή που πλημμυρίζει τις αισθήσεις με αρώματα και γεύσεις και μετατρέπει την κάθε γουλιά σε ένα ταξίδι στις πιο κρυφές γωνιές της ελληνικής γης.
More Info:
2, 3 & 4 Μαρτίου
Ζάππειο Μέγαρο (χάρτης)
Για εισιτήρια πατήστε εδώ
*Τα επίσημα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν με ξεχωριστή εκδήλωση, την Παρασκευή 1 Μαρτίου, αποκλειστικά με πρόσκληση.