Αν θέλουμε όμως να δοκιμάσουμε και άλλες συνταγές δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τις προτάσεις που μοιράστηκαν μαζί μας σεφ από εστιατόρια στην Βρετανία, ανάμεσα τους και δύο Έλληνες.
1- Φέτα ψητή με μπαχάρια
Ο Ασιμάκης Χανιώτης, εξέκιουτιβ σεφ στο βραβευμένο με αστέρι Michelin, Pied à Terre, λατρεύει την φέτα στην απλή της μορφή. «Αγαπημένη μου συνταγή η Φέτα Μπουγιουρντί. Με άλαλ λόγια, φέτα σε στο φούρνο με τριμμένη ντομάτα, σκόρδο, φιλοκομμένη πιπεριά, κρεμμύδια και ρίγανη».
«Διαλέγουμε ώριμες ντομάτες και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο, εως ότου μαλακώσουν τα λαχανικά μας. Στην συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο γκριλ στους 220 βαθμούς έως ότους η φέτα πάρει χρώμα. Σερβίρουμε με φρέσκι ψωμί».
2- Φέτα ψητή με σαλάτα
Ο σεφ Μπεν Τις από τα ξενοδοχεία Stafford Collection, προτιμάει την ψητή φέτα στο γκριλ έως ότου πάρει χρώμα και στην συνέχεια ρίχνει ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι, λίφο μέλι και ένα κλωνάρι θυμάρι. Αφήνει να ψηθεί για άλλο ένα λεπτό και μετά την σερβίρει με φρέσκο ψωμί μαζί με σαλάτα σπανάκι και αγγούρι.
3- Φέτα σαγανάκι με σύκα ή ροδάκινα
Ο σεφ Σάιμον Γουντ, εκ των νικητών της πολύ γνωστής τηλεοπτικής σειράς Μάστερ Σεφ, μας συστήνει την φέτα σαγανάκι με βιολογικό μέλι και σύκα ή ροδάκινα.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι φέτα, δύο αυγά, αλεύρι, πέντε κουταλιές της σούπας μέλι και δύο ροδάκινα ή σύκα.
Βουτάμε την φέτα στο αυγό, μετά στο αλεύρι. Τηγανίζουμε την φέτα για δύο λεπτά από κάθε πλευρά. Στην συνέχεια την αφαιρούμε από το τηγάνι, και την τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι. Εν συνεχεία ρίχνουμε τα φρούτα στο τηγάνι με λίγο λάδι και μέλι. Ισα να τα ζεστάνουμε λίγο. Σερβίρουμε την φέτα μαζί με τα φρούτα, λίγο ρίγανη και μέλι.
4- Φέτα μαριναρισμένη στο ψυγείο
Η σεφ και ιδρυτής του Gαstrono-me, Τζέμα Σιμονίτ, προτιμάει την φέτα μαριναρισμένη.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί για την μαρινάδα είναι ελαιόλαδο, τρείς σκελίδες σκόρδο, πιπεριά τσίλι, δυόσμο, και ολόκληρο μαύρο πιπέρι.
«Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την φέτα και απολαμβάνουμε». Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις εβδομάδες.
5- Φέτα ψητή με πίτα
Ο σεφ Σίζαρ Φερνάντεζ από το Miele GB, υποστηρίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψουμε την φέτα είναι με πιπεριές και ψιλοκομμένο κρεμμύδι για είκοσι με εικοσιπέντε λεπτά.
«Τα λαχανικά κατά το μαγείρεμα με την φέτα θα αποκτήσουν μια γλυκάδα. Σερβίρουμε με ζεστή πίτα».
6- Φέτα σαγανάκι με κουρκούτι αμύγδαλο
Η σεφ Ειρήνη Τζώρτζογλου επιλέγει φέτα σαγανάκι με κουρκούτι αμύγδαλο.
«Αλευρώνουμε την φέτα, στην συνέχεια την βουτάμε σε αυγό, ακολουθεί η γαλέτα μαζί με φλέικς από αμύγδαλα. Τηγανίζουμε για δύο λεπτά την κάθε πλευρά σε ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με σαλάτα που έχει φράουλες ή ρόδι και ντρέσινγκ μελάσσα από ρόδι.
7- Φέτα ψητή με όσπρια
Η σεφ Μάρβα Αλκαλάφ, από το εστιατόριο Nutshell, στο Κόνβεντ Γκάρντεν, μας προετείνει να ψήσουμε την φέτα έως ότου μαλακώσει οριακά. Στην συνέχεια την ανακατεύουμε με όσπρια ή λαχανικά.
Πλιγούρι, γίγαντες, ρεβίθια και κουνουπίδι αποτελούν ιδανικούς συνδυασμούς.
Κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, σουμάκ ή κάποιο βότανο - μυρωδικό της επιλογής μας για να δώσουμε οξύτητα στο πιάτο μας.
8- Αυγά καγιανά με φέτα
Αλλή μια πρόταση από την σεφ Τζέμ Σιμονίτ. Ιδανικό για πρωινό με κρεμώδη, τυρένια υφή.