Οκτώ λόγοι για τους οποίους το σεξ μπορεί να σας είναι επώδυνο (και πως να το διορθώσετε)

Η αμερικανική έκδοση της HuffPost συνομίλησε με ειδικούς για τις συνθήκες και τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε επώδυνη σεξουαλική συνεύρεση, καθώς και για πιθανές λύσεις
Open Image Modal
macniak via Getty Images

Αν και ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ή δυσπαρευνία όπως είναι η επιστημονική ονομασία του φαινομένου, είναι ένα θέμα που επηρεάζει το 75% των γυναικών, μερικές φορές οδηγεί στην απομόνωση. Ευτυχώς, η κατανόηση του συγκεκριμένου είδους ενόχλησης που νιώθετε, μπορεί να βοηθήσει εσάς και τους θεραπευτές σας στο να βρείτε τη σωστή αντιμετώπιση.

Η αμερικανική έκδοση της HuffPost συνομίλησε με ειδικούς ώστε να μάθει τις συνθήκες και τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε επώδυνη σεξουαλική συνεύρεση, καθώς και πιθανές λύσεις που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε.

1. Μπορεί να μην είστε αρκετά ερεθισμένη και άρα αρκετά υγρή

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αποτρέπουν την επίτευξη επαρκούς ερεθισμού. Ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι η πίεση που ασκούν οι γυναίκες στον ίδιο τους τον εαυτό όταν είναι στην κρεβατοκάμαρα, σύμφωνα με τη Vanessa Marin, που είναι σεξουαλική θεραπεύτρια στο Λος Άντζελες.

Ο μύθος ότι οι άντρες είναι πάντα έτοιμοι για σεξ, μπορεί να κάνει τις γυναίκες να νιώσουν ένοχες για το ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για προκαταρκτικά, οδηγώντας σε σεξουαλική διείσδυση, η οποία μπορεί να έχει άβολη αίσθηση στενότητας ή ακόμα και τριβής, όπως ανέφερε η θεραπεύτρια. Αν νιώθετε πλήρως διεγερμένη, αλλά ο κόλπος σας σας φαίνεται στενός ή ξηρός, ένα λιπαντικό με βάση τη σιλικόνη μπορεί να είναι μία αποτελεσματική και γρήγορη λύση.

2. Μπορεί να έχετε κολπικό σπασμό

Ο κολεόσπασμος ή κολπικός σπασμός είναι η «ακούσια επίμονη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους κατά τη διείσδυση ή την απόπειρα κολπικής διείσδυσης» σύμφωνα με τη Δρ. Leah Millheiser, διευθύντρια του Προγράμματος Σεξουαλικής Ιατρικής για Γυναίκες της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Με άλλα λόγια, οι μύες μέσα και γύρω από τον κόλπο σφίγγουν, κάνοντας τη διείσδυση αρκετά δύσκολη και επίπονη.

Τα αίτια μπορεί να ποικίλουν, αλλά το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάποιο συναισθηματικό υπόβαθρο που επηρεάζει. Αν, για παράδειγμα, κατά το παρελθόν είχατε μία τραυματική εμπειρία – είτε έχετε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης, είτε έχετε υποστεί τραυματισμό στην περιοχή αυτή κατά τη παιδική ηλικία – αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδη διαταραχή σε σχέση με τη διείσδυση, με αποτέλεσμα τη σύσπαση των μυών σας ως ένα μέτρο προφύλαξης.

«Δυστυχώς, όταν κάποιος πιστεύει ότι κάτι θα τον πονέσει, τότε σφίγγεται ακόμα περισσότερο» μας εξηγεί η Δρ. Rebecca Brightman, γυναικολόγος με έδρα στη Νέα Υόρκη. Ευτυχώς, η ψυχοθεραπεία με βάση τη γνωστική-συμπεριφορική προσέγγιση σε συνδυασμό και με και με φυσιοθεραπεία του πυελικού εδάφους, έχει οδηγήσει, κατά την εμπειρία της προαναφερθείσας ιατρού, σε πλήρη ίαση του κολεόσπασμου.

3. Μπορεί να έχετε κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ή άλλου είδους μόλυνση

Η σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις όπως η χλαμύδια και η βλεννόρροια μπορεί  να προκαλέσουν κολπικούς πόνους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης σύμφωνα με τις ιατρούς Brightman και Millheiser. Επίσης, αν νιώθετε εξωτερικούς πόνους γύρω από το αιδοίο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε έρπη. Αν δείτε πληγές ή κακώσεις στην περιοχή αυτή, πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό σας που θα σας δώσει σχετική θεραπεία ή θα σας γράψει αντιβιοτικά για τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η μυκητίαση δεν είναι ένα σεξουαλικά αμιγώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει εξωτερική φαγούρα ή αίσθηση καψίματος που ενδέχεται να κάνει το σεξ άβολο. Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να λύσει το πρόβλημα αυτό άμεσα.

4. Η τεχνική του συντρόφου σας είναι εντελώς λάθος για εσάς

Το να μάθετε πως να ζητάτε αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς στο κρεβάτι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για λόγους συναισθηματικής εγγύτητας, αλλά και για τη φυσική σας απόλαυση.

Για να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τι είναι κατάλληλο για εμάς, η σεξουαλική θεραπεύτρια Vanessa Marin προτείνει ένα χρησιμοποιήσουμε τη μεθόδου που λέγεται «Αυτό ή το Άλλο;».

Βασικά, βάλτε το σύντροφό σας να σας αγγίξει στην ίδια περιοχή με δύο διαφορετικούς τρόπους και παρατηρήστε ποιος σας αρέσει πιο πολύ. Προτιμάτε to μασάζ ή ένα χάδι; Ένα άγγιγμα ή ένα ελαφρό χτύπημα; Δε χρειάζεται να τα βρείτε όλα σε μία μόνο φορά, αλλά να κάνετε μικρά βήματα που θα σας βοηθήσουν να κατευθύνετε τον σύντροφό σας προς μία πιο ευχάριστη σεξουαλική εμπειρία και για τους δύο.

5. Μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση όπου ο ιστός  που υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας, μεγαλώνει και αναπτύσσεται έξω από αυτή, οδηγώντας σε μία επίπονη ανάπτυξη εστιών που αιμορραγούν και πονούν έντονα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Τα εσωτερικά όργανα μετακινούνται μερικώς κατά τη διάρκεια του σεξ, και αν η φλεγμονή δυσχεραίνει τη μετακίνηση της πυέλου ή του τραχήλου αυτό πονάει. Επιπροσθέτως, η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία κυστών στις ωοθήκες (ή μπορεί να έχετε μηνιαίες κύστες εξ αιτίας της εμμήνου ρήσης σας), οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν δυσφορία.

Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής θεραπείας ή της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της ενδομητρίωσης. Εφόσον κάποια κύστη σας δημιούργει έντονο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ίσως είναι τόσο μεγάλη που θα πρέπει να τη δει χειρουργός σημείωσε η Δρ. Millheiser.

6. Μπορεί να οφείλεται στη μέθοδο αντισύλληψής σας

Μία ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης η οποία έχει μετακινηθεί από τη σωστή της θέση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Εναλλακτικά, μπορεί και να ευθύνονται και τα αντισυλληπτικά σας.

Κάποια είδη αντισύλληψης, όπως το χάπι ή o κολπικός δακτύλιος NuvaRing, σταματούν τη φυσική παραγωγή ορμονών και την αντικαθιστούν με τις χαμηλότερες δόσεις που εμπεριέχονται στην αγωγή, δήλωσε η Δρ. Millheiser. Αποτέλεσμα των χαμηλότερων επιπέδων ιστογόνων και τεστοστερόνης είναι μερικές φορές η λέπτυνση του δέρματος γύρω από το αιδοίο, που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ενόχληση όταν διεγερθεί. Συζητείστε με τον/την γιατρό σας σχετικά με εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης που μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για εσάς.

7. Μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενη γέννα

Παρόμοια με κάποιες μεθόδους αντισύλληψης, οι γυναίκες που θηλάζουν ή χρησιμοποιούν αντλία θηλασμού μετά από γέννα μπορεί να έχουν πόνους κατά τη διάρκεια του σεξ. Όπως μας εξήγησαν οι Δρ. Brightman και Δρ. Millheiser η μεταβολή στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να κάνουν τον κόλπο πιο ξηρό και το δέρμα πιο λεπτό.

Με θεραπείες όπως η κολπική οιστρογονοθεραπεία (που είναι μία θεραπεία με τη μορφή χαπιών, επιθεμάτων ή υπόθετων), ή χρησιμοποιώντας λιπαντικό, μπορείτε να κάνετε το σεξ πιο ευχάριστο, είπε Δρ. Millheiser.

8. Μπορεί να έχετε κάποιο γαστρεντερικό θέμα

Πολλές φορές βιαζόμαστε να υποπτευθούμε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα όταν νιώθουμε έναν πόνο που μας προβληματίζει. Είναι όμως πιθανό να φταίνε τα έντερά μας για αυτόν.

Αν μία γυναίκα έχει δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και κάνει σεξ, αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση σε ένα ήδη ερεθισμένο τμήμα του σώματος, οδηγώντας σε δυσφορία χαμηλά στη γαστρεντερική χώρα σύμφωνα με τη Δρ. Millheiser. Ένας ιατρός μπορεί να εντοπίσει τα σχετικά συμπτώματα και να σας γράψει κατάλληλη θεραπεία.

Αν και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσπαρευνία, υπάρχουν και αρκετές θεραπείες για να αντιμετωπιστεί. Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι μεν ένα πρόβλημα, αλλά δε χρειάζεται να είναι μόνιμο.

 

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύθηκε στην αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.