Το να φτιάχνουμε δείπνο, ειδικά τις καθημερινές, μπορεί να είναι αγχωτικό και ενοχλητικό. Μετά από μια ολόκληρη μέρα εργασίας, με παιδιά, δουλειές, και ό,τι άλλο κάνουμε, πρέπει να ετοιμάσουμε ένα γεύμα πριν κάποιος πεινάσει. Οι σεφ είναι επαγγελματίες σε αυτό και μπορούν να φτιάχνουν νόστιμα πιάτα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Γι′ αυτό έχουν κόλπα για την διαχείριση του χρόνου στα μανίκια τους, που μοιράστηκαν μαζί μας.
Το ρυθμίζουμε και το ξεχνάμε
Για νόστιμο ψητό κοτόπουλο που είναι τραγανό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά, η Σαίνα Παπά, συνιδιοκτήτρια του The Harvey House στο Madison, Ουινσκόνσιν, βάζει τον φούρνο της σε υψηλή θερμοκρασία (500 βαθμούς Φαρενάιτ) και τον σβήνει μόλις το κοτόπουλο γίνει σκούρο χρυσοκάστανο, αφήνοντας την πόρτα κλειστή όλη την ώρα για να επιτρέψει στο κοτόπουλο να ψηθεί καλά.
Για να βεβαιωθούμε ότι το κοτόπουλό μας έχει ψηθεί επαρκώς, το αφήνουμε να φτάσει τους 165 βαθμούς Φαρενάιτ.
Χρησιμοποιούμε τον τρίφτη
Πιθανότατα θα έχουμε χρησιμοποιήσει τον τρίφτη μας για να αλέσουμε τα εσπεριδοειδή, αλλά τι γίνεται με το τρίψιμο τζίντζερ ή σκόρδου; Η Αν Ζιάτα, σεφ-εκπαιδεύτρια στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης, συνιστά να κάνουμε αυτό αντί να κόβουμε τα συστατικά σε ξύλο κοπής. «Το τρίβουμε αμέσως στο πιάτο», λέει. «Θα απελευθερώσει πολύ περισσότερη γεύση σε λιγότερο χρόνο. Επιπλέον, όταν κόβουμε σκόρδο και τζίντζερ, η γεύση απορροφάται από το ξύλο κοπής. Παραλείπουμε, λοιπόν, το ξύλο. Χρησιμοποιούμε έναν τρίφτη»
Προγραμματίζουμε εκ των προτέρων
Έχοντας μια γενική ιδέα για το τι θα φάμε για δείπνο, αν ετοιμάσουμε τα συστατικά που θα χρειαστούμε θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε πολύ πιο γρήγορα το δείπνο στο τραπέζι όταν έρθει η ώρα του μαγειρέματος.
Πρωινό για δείπνο
Τα λαχταριστά αυγά απαιτούν λίγη προετοιμασία, αλλά όταν έρθει η ώρα του μαγειρέματος, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κατσαρόλα με βραστό ή ελαφρώς βραστό νερό.
«Ένας εύκολος και διαφορετικός τρόπος για να φτιάξουμε ομελέτες περιλαμβάνει τη χρήση μιας πλαστικής τσάντας Ziploc», δήλωσε ο σεφ Τοντ Ρότζερς, διευθυντής μαγειρικής στο The Pearl Hotel στο Rosemary Beach της Φλόριντα. «Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τα συστατικά που θέλουμε, στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε μια σακούλα Ziploc και το ψύχουμε. Όταν έρθει η ώρα του μαγειρέματος, απλώς ρίχνουμε την σφραγισμένη σακούλας σε βραστό ή ελαφρώς βραστό νερό μέχρι τα αυγά να σφίξουν, περίπου οκτώ λεπτά περίπου, ανάλογα με το μέγεθος της ομελέτας.»
Ο καθένας μπορεί να βάλει ακριβώς αυτό που θέλει στην ομελέτα του και δεν υπάρχουν παράπονα. Αυτή η συμβουλή λειτουργεί επίσης όταν κάνουμε κατασκήνωση.
Το αντικολλητικό χαρτί είναι φίλος μας
«Η επένδυση των ταψιών με αντικολλητικό χαρτί πριν τα βάλω στο φούρνο είναι απαραίτητη στο σπίτι και στο φούρνο μου», δήλωσε η Κρίστεν Τόμλαν, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της DŌ, Cookie Dough Confections στη Νέα Υόρκη.
«Ως πολυάσχολη μαμά και ιδιοκτήτρια επιχείρησης, φροντίζω να έχω κομμένα φύλλα αντικολλητικού χαρτιού γιατί είναι τέλεια για τα πάντα, από το ψήσιμο μπισκότων μέχρι το ψήσιμο λαχανικών! »
Προθερμάνουμε τον φούρνο πιο γρήγορα
Ξεχάσαμε να προθερμάνουμε το φούρνο μας; Ο Τάιλερ Ακίν, σεφ και συνεργάτης του Le Cavalier στο Wilmington, Delaware, συνιστά να ενεργοποιήσουμε πρώτα το broiler για λίγα λεπτά. «Σε σχεδόν οποιοδήποτε φούρνο στο σπίτι, θα φτάσουμε τη θερμοκρασία - στόχο μας σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου», λέει.
Φτιάχνουμε περισσότερα
Εάν δυσκολευόμαστε να φτιάξουμε τη δική μας σάλτσα από το μηδέν, κάνουμε την προσπάθεια που αξίζει, μαγειρεύοντας επιπλέον. Θα ευχαριστούμε τον εαυτό μας αργότερα. «Όταν φτιάχνουμε μια σάλτσα, ας μην την φτιάχνουμε μόνο για ένα μόνο γεύμα», δήλωσε η Αντρέα Μπελφιόρε, σεφ και ιδρύτρια της Italia Like Locals στη Νέα Υόρκη. «Φτιάχνουμε αρκετή και την βάζουμε στην κατάψυξη! Θα έχουμε έτοιμη σπιτική σάλτσα στην κατάψυξή μας για κάθε περίσταση».
Ας αξιοποιήσουμε την ταχύτητα του φούρνου μικροκυμάτων
Εάν δεν θέλουμε να περιμένουμε μια ώρα για να ψηθεί η ψητή πατάτα μας στο φούρνο, ας δώσουμε μια ευκαιρία στο φούρνο μικροκυμάτων. «Για μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμα τραγανή ψητή πατάτα, ξεκινήστε προθερμαίνοντας το φούρνο σας στους 450 βαθμούς Φαρενάιτ», δήλωσε η Έιμι Μπράντουάιν, σεφ και ιδιοκτήτρια του Centrolina and Piccolina στην Ουάσινγκτον. Την βάζουμε σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου 7-10 λεπτά και στη συνέχεια στο φούρνο για 5 -8 λεπτά για να γίνει τραγανή η κρούστα.
Μια άλλη μέθοδος που προτείνει είναι να ψήσουμε την πατάτα στο φούρνο μικροκυμάτων για 7-10 λεπτά, στη συνέχεια να την αφήσουμε να κρυώσει ελαφρώς και να τη σπάσουμε σε μεγάλα κομμάτια.