Οκτώ «ψαγμένες» τροφές για να πούμε αντίο στην κυτταρίτιδα

Στη σαλάτα, το σμούθι, το γιαούρτι μας. Αυτές οι υπετροφές πάνε παντού.
Open Image Modal
swissmediavision via Getty Images
body conscious

Όλοι έχουμε στο σώμα μας λίπος, ή αλλιώς «λιπώδη ιστό», που αποτελεί περίπου το 10-25% του συνολικού μας βάρους, με το ποσοστό αυτό να ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη γενετική και άλλους παράγοντες.

Η κυτταρίτιδα ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν είναι λίπος. Η κυτταρίτιδα ή με επιστημονικούς όρους, η «τοπική λιποδυστροφία» θεωρείται παθολογική κατάσταση των δερματικών και υποδόριων ιστών, που χαρακτηρίζεται από κακή κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την ανομοιογενή κατανομή μορίων λίπους στον συνδετικό ιστό και την κατακράτηση υγρών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

 

Σήμερα η αγορά είναι γεμάτη από συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικές λοσιόν που ισχυρίζονται ότι μειώνουν την κυτταρίτιδα, χωρίς να διατίθενται επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα ναι μεν συμβάλλουν στην προσωρινή σύσφιξη του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Αντίθετα, συνήθειες όπως η διαχείριση του βάρους, η υγιεινή διατροφή, η επαρκής ενυδάτωση και η τακτική σωματική δραστηριότητα, αποτελούν λύσεις πολύ πιο μακροπρόθεσμες.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, η τήρηση των «κανόνων» γίνεται πλέον υπερβολικά απλή, καθώς υπάρχουν οκτώ τροφές, οι οποίες πέρα από πεντανόστιμες, είναι και σύμμαχοί μας στον αγώνα κατά της κυτταρίτιδας.

 Τροφές που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα

Τα βατόμουρα

Τα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων, καθώς και τα λαχανικά, στην πρόσφατη ανασκόπηση του European Journal of Nutrition, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο σωματικό βάρος, μικρότερο ποσοστό κυτταρίτιδας και μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι φακές

Οι φακές και τα υπόλοιπα άλλα όσπρια,όπως τα φασόλια και τα ρεβίθια αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Και καθώς δημιουργούν αίσθημα κορεσμού που διαρκεί, μας αποτρέπουν από το τσιμπολόγημα γλυκών και αλμυρών σνακ που συνδέονται με την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Tα αχλάδια

Τα αχλάδια συμβάλλουν στην τακτική ενυδάτωση του οργανισμού, που είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Και είναι τόσο νόστιμα και προσιτά! Μπορούμε είτε να τα ψιλοκόψουμε και να τα προσθέσουμε στη σαλάτα ή την κρέμα βρώμης μας, είτε να τα απολαύσουμε συντροφιά με ένα άλειμμα ξηρών καρπών.

Το λάχανο

Όσοι καταναλώνουν τακτικά μη πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, σε μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, ανιχνεύτηκαν με χαμηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους και κυτταρίτιδας.

To αβοκάντο

Αν και τα αβοκάντο περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τα προϊόντα που προτείνονται παραπάνω συμβάλλουν στη απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι το κρέας των βετζιτέριαν και ως εκ τούτου, μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια μας να αποφύγουμε την συχνή κατανάλωση χοιρινού κρέατος, που έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Οι μπανάνες

Οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, ενός μετάλλου που καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και συμβάλλει στην ελαστικότητα και την υγιή όψη του δέρματος.

Οι γλυκοπατάτες

Το πεντανόστμο αμυλούχο λαχανικό αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και καλίου, που αμφότερα υπόσχονται να μειώσουν την κυτταρίτιδα που προκύπτει από την υπερβολική πρόσληψη νατρίου.

 

(Με πληροφορίες από eatthis).