Οκτώ βήματα για μια πρωινή ρουτίνα που θα κάνει την ημέρα μας ευχάριστη και παραγωγική

Μάθετε ποια είναι αυτά:
Open Image Modal
Luis Alvarez via Getty Images
Πρωινό ξύπνημα με μια κούπα καφέ στο χέρι.

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα πρωϊνά είναι διαφορετικά κυρίως επειδή είχαμε συνηθίσει να ξυπνάμε και να ετοιμαζόμαστε για την δουλειά και οι πιθανότητες είναι ότι ποτέ δεν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε μια ιδανική πρωινή ρουτίνα κάθε μέρα.

Χρειάζεται να σταματήσουμε να ασκούμε πίεση στον εαυτό μας ώστε να καταφέρουμε να φάμε ένα σωστό και θρεπτικό πρωϊνό, να κάνουμε σωστή περιποίηση προσώπου και να είμαστε ακριβείς στην ώρα στις υποχρεώσεις της ημέρας. Ωστόσο, το πρωί είναι μια σημαντική ώρα για να προετοιμαστούμε σωστά, να επιτύχουμε τους στόχους μας και να διαχειριστούμε το άγχος όλο το 24ωρο. Παρακάτω, παρουσιάζουμε μερικές καθημερινές συνήθειες ρουτίνας που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Προγραμματισμός την προηγούμενη νύχτα

Το κλειδί για ένα πρωινό χωρίς άγχος είναι ο περιορισμός της λίστας με όσα θέλουμε να ασχοληθούμε την επόμενη ημέρα (to-do list). Ας προετοιμαστούμε όσο μπορούμε από το προηγούμενο βράδυ: ας τοποθετήσουμε τα ρούχα που θα φορέσουμε στην καρέκλα, ας φορτίσουμε το λαπτοπ και ας καταγράψουμε στην ατζέντα όσα θέλουμε ώστε να μην ξεχάσουμε κάτι.

Ας αφήσουμε το κινητό τηλέφωνο για 30 λεπτά

Οι ώρες που περνούμε κοιτώντας την οθόνη του κινητού μας είναι πολλές και δεν το συνειδητοποιούμε. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με τον εγκλεισμό στο σπίτι και το «πλούσιο» περιεχόμενο σε εφαρμογές όπως το Instagram και το TikTok, το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού μας και αδυνατούμε να το αφήσουμε. Όμως είναι απαραίτητο να κάνουμε διαλείμματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Ας αφήσουμε το κινητό για 30 λεπτά και τότε θα παρατηρήσουμε διαφορά, κυρίως στην ψυχική μας υγεία καθώς θα αισθανθούμε λίγο καλύτερα.

Ξυπνάμε 15 λεπτά νωρίτερα για περισσότερο χρόνο με τον εαυτό μας

Αν τα πρωινά μας είναι πολυάσχολα και νιώθουμε ότι ο χρόνος μας κυνηγάει ώστε να ανταπεξέλθουμε σε όλα όσα χρειάζεται, ας προσπαθήσουμε να ξυπνήσουμε ένα τέταρτο νωρίτερα από την συνηθισμένη ώρα για να κερδίσουμε μια πιο ήρεμη αρχή της ημέρας μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αισθανθούμε ότι έχουμε τον έλεγχο και θα παραμείνουμε ήρεμοι καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Open Image Modal
askmenow via Getty Images
Το πρωινό ξύπνημα και η εργασιακή ρουτίνα.

Η σημασία της ευγνωμοσύνης

Κατά την διάρκεια της καραντίνας αλλά και την νέα κανονικότητα μετά από αυτήν, κατανοήσαμε καλύτερα την αρετή της ευγνωμοσύνης. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις, να ενισχύσει την ευτυχία και να μειώσει το άγχος. Οταν ξεκινάμε με ευγνωμοσύνη, ετοιμάζουμε το έδαφος για μια πιο ήρεμη και με λιγότερο άγχος ημέρα. Ας καταγράψουμε πέντε καταστάσεις για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες, ας ακούσουμε ένα σχετικό podcast ή ας κρατήσουμε ημερολόγιο. Ας αναλογιστούμε πόσο ευγνώμονες είμαστε που ξυπνάμε κάθε μέρα ζωντανοί, μια συνήθεια που αλλάζει την ζωή μας.

«Οχι» στην αφύπνιση

Ισως το πάτημα της επιλογής «αφύπνιση» στο κινητό ή το ξυπνητήρι να αποτελεί μια από τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως μια κούπα καφέ. Πολλοί προγραμματίζουν τα ξυπνητήρια τους με απόσταση 10 λεπτών από την προηγούμενη ρύθμιση και πατούν πολλές φορές την «αφύπνιση». Κι ενώ αυτή η επιλογή αποτελεί το ξεκίνημα της ημέρας, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Η «αφύπνιση» μπερδεύει τον κιρκαδιανό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στον οργανισμό που μπορεί να διαρκέσει για πολλές ώρες. Επιπλέον, τα εξτρα λεπτά ύπνου που θα κερδίζαμε μετά τον χτύπο του πρώτου ξυπνητηριού, δεν αξίζουν. Ο λίγο παραπάνω ύπνος δεν θα μας ξεκουράσει, καθώς το σώμα μας δεν θα μπορέσει να περάσει από έναν πλήρη κύκλο ύπνου REM (γρήγορες κινήσεις των ματιών). Αντιθέτως, ας προσπαθήσουμε να πάμε στο κρεβάτι νωρίτερα κι αν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, ας ακούσουμε λίγο μουσική, ας διαβάσουμε ένα βιβλίο, ας κάνουμε ένα ντους ή ας χρησιμοποιήσουμε μια από τις εφαρμογές για καλύτερο ύπνο.

Η βοήθεια του ήλιου

Η έκθεση στο φως του ήλιου το πρωί «λέει» στο σώμα μας ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε συγκρατώντας την παραγωγή της μελατονίνης, δίνοντάς μας περισσότερη ενέργεια. Το περπάτημα στον ήλιο, μας κάνει καλό. Με το που θα ξυπνήσουμε, ας ανοίξουμε την κουρτίνα, ας ανάψουμε τα φώτα για να διατηρήσουμε το σώμα σε ενέργεια και ας ετοιμαστούμε για την ημέρα.

Η δημιουργία λίστας με τραγούδια για το πρωί

Μερικές φορές αυτό που χρειαζόμαστε ώστε να νιώσουμε έτοιμοι για την ημέρα, είναι μια καλή μουσική λίστα. Οι διαδικτυακές εφαρμογές είναι ο καλύτερός μας φίλος σε αυτές τις περιπτώσεις και η μουσική βοηθά στην ψυχική υγεία και κάνει τις πρωινές ώρες πιο ευχάριστες και δημιουργικές. Ο στόχος δημιουργίας μιας πρωινής μουσικής λίστας είναι να συνδυάσουμε όλα τα τραγούδια που μας δίνουν ενέργεια, μειώνουν το στρες ή μας κάνουν να θέλουμε να χορέψουμε. Ας δυναμώσουμε την ένταση καθώς ετοιμάζουμε το πρωϊνό μας, ας περπατήσουμε, ας πιούμε καφέ και ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι ο σκοπός είναι να απολαύσουμε την ημέρα.

Το στρώσιμο του κρεβατιού

Μια από τις πρώτες κινήσεις που κάνουμε το πρωί είναι να στρώσουμε το κρεβάτι. Οχι μόνο είναι μια εύκολη διαδικασία και διαρκεί μόλις ένα λεπτό, αλλά δίνει τον τόνο για την υπόλοιπη μέρα. Το στρώσιμο του κρεβατιού μπορεί να είναι ένα μικρό επίτευγμα, όμως θα μας ενθαρρύνει να επιτύχουμε κι άλλους στόχους μέσα στην ημέρα. 

Πηγή: The Everygirl