Η είδηση της ινδικής αεροπορικής επίθεσης εναντίον στόχων – βάσεων τρομοκρατών, σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση- σε πακιστανικό έδαφος έκανε τον γύρο του κόσμου, εντείνοντας τις ανησυχίες γύρω από τις (ούτως ή άλλως, ανέκαθεν προβληματικές) σχέσεις των δύο γειτόνων, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.
Ινδικά ΜΜΕ δημοσιεύουν στοιχεία και λεπτομέρειες σχετικά με το αεροπορικό πλήγμα, το οποίο το Πακιστάν προσπάθησε να υποβαθμίσει, υποστηρίζοντας ότι τα ινδικά αεροσκάφη έριξαν «βιαστικά» τις βόμβες τους, λόγω της αντίδρασης της πολεμικής αεροπορίας του, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές ή απώλειες.
Η ινδική αεροπορική επίθεση έλαβε χώρα ως «απάντηση» σε πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ανδρών παραστρατιωτικής δύναμής της στο Κασμίρ στις 14 Φεβρουαρίου, για την οποία κατηγορεί το Πακιστάν (κατηγορία την οποία το Ισλαμαμπάντ απορρίπτει).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ακολουθούν λεπτομέρειες που έχουν γίνει γνωστές για την επίθεση, όπως τις δημοσιεύουν το NDTV και άλλα ΜΜΕ:
-Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «περίπου 300 τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στο αεροπορικό πλήγμα στο Μπαλακότ.
-Τα μαχητικά που πραγματοποίησαν την επίθεση ήταν 12 Mirage 2000-5 IN. Πρόκειται για έναν τύπο που είναι ευρέως γνωστός και στην Ελλάδα, καθώς το δελταπτέρυγο, γαλλικής προέλευσης Mirage 2000 εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στην «αιχμή του δόρατος» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας- μάλιστα, η συγκεκριμένη έκδοσή του, Mirage 2000-5, συναντάται επίσης στην ΠΑ. Τα αεροσκάφη πέρασαν τη Γραμμή Ελέγχου (το ντε φάκτο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών) κατά τις 3.30 πμ και έριξαν κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες των 1.000 κιλών στους στόχους τους.
-Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ισραηλινής προέλευσης, τύπου SPICE/Crystal Maze. Οι εγκαταστάσεις στο Μπαλακότ, σύμφωνα με την ινδική πλευρά, χρησιμοποιούνταν για «προχωρημένη εκπαίδευση» τρομοκρατών.
-Αναφέρθηκαν έξι πλήγματα σε μια μεγάλη εγκατάσταση στο Μπαλακότ, σε κορυφή λόφου, εν μέσω δέντρων.
-Η όλη επιχείρηση φέρεται να διήρκεσε ενάμισι λεπτό, σύμφωνα με πηγές, που ανέφεραν ότι τα αεροσκάφη επέστρεψαν «χωρίς γρατζουνιά».
-Η βάση φέρεται να ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης της οργάνωσης Τζαΐς-ε-Μοχάμεντ στο Πακιστάν, με επικεφαλής τον Γιουσούφ Αζχάρ ή Μοχάμεντ Σαλίμ, γαμπρού του επικεφαλής της οργάνωσης, Μασούντ Αζχάρ. Θεωρείται πως εκεί εκπαιδεύονταν βομβιστές αυτοκτονίας.
-Σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση, η βάση υποδείχτηκε από τις ινδικές υπηρεσίες πληροφοριών, και ήταν μακριά από οποιαδήποτε παρουσία αμάχων.
-Η ινδική κυβέρνηση υποστηρίζει πως υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες πως η οργάνωση σχεδίαζε περισσότερες επιθέσεις αυτοκτονίας, οπότε κατέστη απαραίτητο ένα «προληπτικό πλήγμα».
-Είναι η πρώτη φορά που αεροσκάφη της ινδικής πολεμικής αεροπορίας περνούν τη Γραμμή Ελέγχου από το 1971. Ειδικότερα, σε απόσταση 50 χλμ από τα σύνορα, είναι το μεγαλύτερο βάθος επιδρομής στο έδαφος του Πακιστάν από την Ινδία από το 1971.
-Το Πακιστάν απέρριψε τα περί στρατοπέδων τρομοκρατών, προειδοποιώντας πως θα απαντήσει στην «ινδική επιθετικότητα». Η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας διέψευσε τα περί «μεγάλων απωλειών» και υποστήριξε πως το Πακιστάν θα απαντήσει «σε χώρο και χρόνο της επιλογής του». Ακόμη, οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν ότι μαχητικά τους εκδίωξαν τα ινδικά αεροσκάφη πριν προλάβουν να κάνουν πραγματική ζημιά, αναγκάζοντάς τα να ρίξουν τα «φορτία» τους σε δασώδη περιοχή, χωρίς να προκληθούν απώλειες ή σοβαρές υλικές ζημιές».
Το χρονικό των σχέσεων των δύο χωρών
Οκτώβριος του 1947: Πρώτος πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ, δύο μήνες πριν την πλήρη ανεξαρτητοποίησή τους.
Αύγουστος 1965: Σύντομος πόλεμος για το Κασμίρ.
Δεκέμβριος 1971: Η Ινδία υποστηρίζει την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης του Ανατολικού Πακιστάν. Η ινδική πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί βομβαρδισμούς εντός Πακιστάν. Ο πόλεμος τελειώνει με τη δημιουργία του Μπανγκλαντές.
Μάιος 1999: Πακιστανοί στρατιώτες και αντάρτες καταλαμβάνουν ινδικά φυλάκια στα βουνά του Καργκίλ. Η Ινδία αντεπιτίθεται και οι εισβολείς απωθούνται.
Οκτώβριος 2001: 38 νεκροί σε επίθεση κατά της πολιτειακής εθνοσυνέλευσης στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ. Δύο μήνες μετά, 14 νεκροί σε μια επίθεση κατά της ινδικής Βουλής στο Νέο Δελχί.
Νοέμβριος 2008: 166 νεκροί σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, ξενοδοχείων και εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου στο Μουμπάι (Βομβάη). Η Ινδία κατηγορεί την οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα, που εδρεύει στο Πακιστάν.
Ιανουάριος 2016: Τετραήμερη επίθεση κατά ινδικής αεροπορικής βάσης στο Κασμίρ αφήνει πίσω της επτά Ινδούς στρατιώτες και έξι αντάρτες νεκρούς.
18 Σεπτεμβρίου 2016: Επίθεση κατά βάσης του ινδικού στρατού στο Κασμίρ έχει ως αποτέλεσμα 19 στρατιώτες νεκρούς.
30 Σεπτεμβρίου 2016: Η Ινδία εξαπολύει «χειρουργικά πλήγματα» κατά ανταρτών στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται πως έλαβαν χώρα χτυπήματα.
(με πληροφορίες από NDTV, Reuters, BBC)