Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη ρετινόλη

Πότε πρέπει να τη χρησιμοποιούμε, με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάσουμε και με ποια όχι για να αποφύγουμε δερματικά προβλήματα
Open Image Modal
Youngoldman via Getty Images
Εάν χρησιμοποιούμε ρετινόλη μέσα στην ημέρα θα πρέπει πάντα να φοράμε αντηλιακό

Ενισχύει την αναγέννηση της επιδερμίδας, καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει τη λιπαρότητα, έχει αντιοξειδωτική δράση και αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως αντιγήρανση, πανάδες, διχρωμίες, διεσταλμένους πόρους και υπερμελάγχρωση. Η ρετινόλη είναι ένα από τα πιο δυνατά συστατικά που η καλλυντικοβιομηχανία μας σύστησε, εδώ και αρκετά χρόνια, ως αποτελεσματική λύση για την απόκτηση μιας αψεγάδιαστης επιδερμίδας. Με την πάροδο των χρόνων το συστατικό προστέθηκε σε κρέμες, σέρουμ, μάσκες και καθαριστικά και αφού έκανε τον κύκλο της απήχησής του, άρχισε να αποδυναμώνεται και τη θέση του πήραν άλλα νεότερα συστατικά-υποκατάστατα, εξίσου υποσχόμενα για τη δράση τους στην επιδερμίδα. Παρ΄ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα η φήμη της ρετινόλης επανήλθε και μαζί με αυτήν όλα μας τα ερωτηματικά για τη δράση της.  

Open Image Modal
Liudmila Chernetska via Getty Images
Η σωστότερη ώρα για να χρησιμοποιούμε ρετινόλη είναι το βράδυ

Πόσο αποτελεσματική είναι η ρετινόλη, για ποιους τύπους επιδερμίδας ενδείκνυται, με ποια άλλα συστατικά μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε για να μην κάνουμε ζημιά στην επιδερμίδα μας και γιατί κάποιες καταναλώτριες έχουν δηλώσει δυσαρεστημένες από τη χρήση της;

Η δερματολόγος κα Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου, απάντησε στα ερωτήματά μας και μας εξήγησε γιατί η ρετινόλη είναι ένα συστατικό που πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.

Όπως η κα Παπακωνσταντίνου μας διευκρίνισε, η ρετινόλη ανήκει στα ρετινοειδή, μια ομάδα συστατικών που έχουν παράγωγο τη βιταμίνη Α. Λόγω του χαμηλού μοριακού βάρους εισχωρεί βαθιά στην επιδερμίδα με αποτέλεσμα να της χαρίζει λάμψη, να ενισχύει σημαντικά την παραγωγή κολλαγόνου και να μειώνει αισθητά τις διχρωμίες. Δεν είναι κατάλληλη όμως ούτε για όλους τους τύπους δέρματος, ούτε για όλες τις ώρες, γι ΄αυτό και πολλές γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει προϊόντα ρετινόλης έχουν δηλώσει δυσαρεστημένες. Σύμφωνα με τη δερματολόγο, η ρετινόλη πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως το βράδυ. Στην αγορά βέβαια, υπάρχουν προϊόντα με ρετινόλη που προτείνονται για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αυτά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα στη σύνθεσή τους. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η κα Παπακωνσταντίνου όταν χρησιμοποιούμε ρετινόλη θα πρέπει να βάζουμε αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ρετινόλη δρα καλύτερα σε λιπαρές, ανθεκτικές και κάποιες μεικτές επιδερμίδες. Αντιθέτως, στις ευαίσθητες και ξηρές επιδερμίδες είναι πιθανόν να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, όπως ξηρότητα, φωτοευαισθησία και ερεθισμό. Επιβάλλεται, τονίζει η κα Παπακωνσταντίνου, πριν χρησιμοποιήσουμε ένα τόσο δυνατό συστατικό, όπως είναι η ρετινόλη, να ενημερωθούμε πρώτα από τον δερματολόγο μας, να κάνουμε ένα τεστ ευαισθησίας και να μάθουμε με ποια άλλα προϊόντα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε συνδυαστικά.

Open Image Modal
Dmytro Buianskyi via Getty Images
Ενα λαμπερό πρόσωπο είναι δείγμα καλής περιποίησης και σωστών επιλεγμένων συστατικών

Με ποια συστατικά συνδυάζουμε και με ποια δεν συνδυάζουμε τη ρετινόλη

Σκευάσματα ρετινόλης μπορούμε να συνδυάσουμε με προϊόντα βαθιάς θρέψης και ενυδάτωσης, όπως είναι οι κρέμες και οι οροί που στη σύνθεση τους έχουν υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια, γλυκερίνη, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Β5, σκουαλένιο και κηραμίδια.

Δεν πρέπει όμως να συνδυάζουμε τη ρετινόλη με βιταμίνη C, που είναι απολεπιστική, με κρέμες που περιέχουν AHA /BHA γιατί είναι οξέα και συνδυασμένα με τη ρετινόλη θα μας προκαλέσουν ερεθισμό και κοκκινίλες και με θεραπείες για την ακμή γιατί μειώνουν τη δράση της ρετινόλης και προκαλούν ερεθισμό. Επίσης, ακατάλληλα όταν χρησιμοποιούμε ρετινόλη είναι και τα προϊόντα μηχανικής απολέπισης γιατί ευαισθητοποιούν πολύ την επιδερμίδα και είναι πιθανόν να προκληθεί επιπλέον ευαισθησία.  

Open Image Modal
CentralITAlliance via Getty Images
Όταν κάνουμε απολέπιση θα πρέπει να αποφεύγουμε την απευθείας χρήση ρετινόλης

Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια φαρμακευτική ουσία που πρέπει να χρησιμοποιούμε με γνώση και με φειδώ.