Καθώς επανερχόμαστε στη νέα κανονικότητα, βλέπουμε ότι καθημερινά τα μέτρα για τον κορονοϊό μειώνονται. Από εκείνα που περιμένουν πολλοί είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια.
Όπως έχει ανακοινώσει σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τα γυμναστήρια αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 29 Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει οδηγίες και μέτρα που πρέπει να τηρούνται στα γυμναστήρια για την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των αθλούμενων - οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.
Όπως γνωρίζουμε ο χώρος του γυμναστηρίου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη διάδοση του ιού καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο και μέσω των επιφανειών. Για αυτό το λόγο ο κλάδος μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία βρίσκεται σε αναστολή.
Ωστόσο, τι θα αλλάξει στους χώρους του γυμναστηρίου και στον τρόπο άθλησης μας; Ακολουθούν αναλυτικά οι οδηγίες του υπουργείου.
Στους χώρους του γυμναστηρίου
Κάθε γυμναστήριο σε όλη τη χώρα θα πρέπει να αναρτήσει στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου οδηγίες που αφορούν:
στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής
στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
στα συμβατά συμπτώματα για COVID-19 λοίμωξη
Θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία αριθμού ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του γυμναστηρίου (αθλούμενοι και προσωπικό), ενώ η είσοδος των αθλουμένων θα γίνεται με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) και του είδους και της διάρκειας της άσκησης τους.
Κάθε γυμναστήριο θα πρέπει να προβλέψει για επάρκεια υγειονομικού υλικού, κυρίως για:
αλκοολούχο αντισηπτικό
χειρουργικές μάσκες
γάντια μιας χρήσης
Σε εμφανή σημεία θα τοποθετηθούν κλειστοί ποδοκίνητοι κάδοι.
Θα πρέπει να διατηρείται απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων ανάμεσα στα όργανα (πχ διάδρομοι). Καθώς θα απαγορεύεται η χρήση των αποδυτηρίων, των ντους και της σάουνας, προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς του.
Η χρήση της τουαλέτας θα γίνεται με προδιαγραφές:
κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού
σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό του νερού
νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία
χειροπετσέτες
ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων
τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας)
Επιβάλλεται ο καθαρισμός και η απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό ή απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή μετά από κάθε χρήση, ενώ για μη υγειονομικούς χώρους θα πρέπει να γίνεται συχνός καθαρισμός και απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Η λειτουργία εγκαταστάσεων κλιματισμού γίνεται σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων».
Τα γυμναστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μόνο εμφιαλωμένο νερό, αφού απαγορεύεται η χρήση μηχανημάτων αυτόματων πωλήσεων.
Το προσωπικό του γυμναστηρίου
Ο ιδιοκτήτης όσο και το προσωπικό του γυμναστηρίου θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα.
Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν μάσκα υποχρεωτικά σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
Θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και εξοικειωμένοι στην συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και στη σωστή εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής.
Σε περίπτωση ασθένειας δεν θα πρέπει να εργαστούν. Στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-10 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας τους επιβάλλεται άμεση απομάκρυνση τους από το χώρο. Εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου προβλέπεται ανάθεση καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης.
Οι αθλούμενοι στο γυμναστήριο
Εκτός από τα μέτρα που πρέπει να λάβουν το γυμναστήριο και το προσωπικό του, είναι σημαντικό να προστατέψουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και την υγεία μας.
Για αυτό το λόγο θα πρέπει να πηγαίνουμε στο κοντινότερο στον τόπο κατοικίας μας γυμναστήριο και κατά προτίμηση με τα πόδια ή με προσωπικό μεταφορικό μέσο.
Πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης μας καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής θα πρέπει να κάνουμε χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και να πλύνουμε τα χέρια μας.
Καθ′ όλη τη διάρκεια της άσκησης μας θα πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανόνες φυσικής απόστασης.
Στο γυμναστήριο θα πρέπει να κάνουμε χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα) και ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα).
Μετά τη προπόνηση μας θα πρέπει να πλύνουμε τα ρούχα και τις πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (600 C).
Στην τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αποφύγουμε τη γυμναστική σε κλειστό χώρο.
Γυμναστική με μάσκες
Η Δρ. Κέλλυ Κοουκάτ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τον έλεγχο λοιμώξεων και επίκουρη καθηγήτρια μεταδοτικών ασθενειών στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, λέει στη HuffPost US ότι ανησυχεί για τον πιθανό συνωστισμό στα γυμναστήρια όπου ο αέρας δεν ανακυκλώνεται συχνά.
«Η γυμναστική αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση της αναπνοής μας, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο για αυξημένα επίπεδα αερολύματος στον αέρα», δηλώνει. Αερόλυμα χαρακτηρίζεται ο αριθμός σωματιδίων που εκπνέουμε και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και να μεταδώσουν τον ιό. Για αυτό συνιστάται να φοράμε μάσκες στο γυμναστήριο – παρόλο που μπορεί να μας ενοχλούν.
Επίσης, γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και μέσω των επιφανειών. Ο Δρ. Μάρκ Σ. Ντόρκιν, καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόι στο Σικάγο στις ΗΠΑ, τονίζει ότι μπορεί κατά τη διάρκεια που θα είμαστε στο γυμναστήριο να ακουμπήσουμε επιφάνειες, όπως τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα, που έχουν ακουμπήσει άλλοι πριν από εμάς.
Προσοχή στις υγρές επιφάνειες
«Ο ιός μπορεί να επιβιώσει πολύ περισσότερο σε υγρές επιφάνειες, οπότε ο ιδρώτας που μένει πάνω στον εξοπλισμό του γυμναστηρίου αποτελεί πρόβλημα», λέει ο Δρ. Ντόρκιν, ο οποίος έχει συγγράψει δύο βιβλία σχετικά με τις μεταδοτικές ασθένειες. «Η απόφαση για το άνοιγμα των γυμναστηρίων θα πρέπει να ληφθεί βάσει της κρισιμότητας της κατάστασης στη κάθε περιοχή. Όταν τα τεστ δείχνουν μείωση των κρουσμάτων η πιθανότητα να ανοίξουν και πάλι τα γυμναστήρια είναι μεγάλη».
Πάνω από όλα η δική μας προστασία
Εκτός από τα μέτρα που θα λάβουν τα γυμναστήρια, είναι σημαντικό να προστατέψουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και την υγεία μας. Η Δρ. Κοουκάτ τονίζει ότι όσοι αισθανόμαστε μια αδιαθεσία ή είμαστε άρρωστοι ή ακόμα γνωρίζουμε ότι έχουμε εκτεθεί στον κορονοϊό θα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας.
Όσοι έχουμε χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ή ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να επισκεφτούμε το γυμναστήριο ακόμα. Μπορούμε να συνεχίσουμε τη γυμναστική στο σπίτι ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στο γυμναστήριο δικό μας αντισηπτικό χεριών, να φοράμε μάσκα, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας και να μην πηγαίνουμε ώρες που έχει πολύ κόσμο.
ΠΗΓΗ: HuffPost US , ΕΟΔΥ