Όλα σε μια ημέρα: Ο Ζάκερμπεργκ έχασε 29 δισ. και ο Μπέζος κέρδισε 20 δισ. δολάρια

Η Meta κατέγραψε την μεγαλύτερη μέχρι τώρα ημερήσια πτώση της αξίας μιας αμερικανικής εταιρείας.
|
Open Image Modal
Andreas Gebert via Reuters

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχασε 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρή αξία την Πέμπτη, καθώς η μετοχή της Meta Platforms Inc σημείωσε ρεκόρ πτώσης σε διάστημα μιας ημέρας μετά την ανακοίνωση περί μείωσης των καθημερινών χρηστών του Facebook για πρώτη φορά κατά τα 18 χρόνια λειτουργίας του.

Την ίδια στιγμή όμως ο επίσης δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος αναμένεται να προσθέσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην προσωπική του καθαρή αξία μετά τα κέρδη της Amazon.

Η μετοχή της Meta σημείωσε πτώση 26%, ”διαγράφοντας” περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια και καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της αξίας μιας αμερικανικής εταιρείας.

Αυτό μείωσε την καθαρή περιουσία του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου Ζάκερμπεργκ στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Ο Ζάκερμπεργκ κατέχει περίπου το 12,8% του τεχνολογικού κολοσσού που ήταν παλαιότερα γνωστό ως Facebook.

Ο Μπέζος, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας λιανικής πώλησης ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, κατέχει περίπου το 9,9% της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Είναι επίσης ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes.

Το προηγούμενο διάστημα τα κέρδη της Amazon αυξήθηκαν, χάρη στις επενδύσεις της στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Rivian ενώ η εταιρεία είπε ότι θα αυξήσει τις ετήσιες τιμές των συνδρομών Prime στις Ηνωμένες Πολιτείες, στέλνοντας τις μετοχές της ανοδικά κατά 15% σε εκτεταμένες συναλλαγές και προετοιμάζοντας την για το μεγαλύτερο ποσοστό της από τον Οκτώβριο του 2009 την Παρασκευή.

Η καθαρή περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε 57% στα 177 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Forbes, σε μεγάλο βαθμό από την άνθηση της Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι άνθρωποι εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από τις ηλεκτρονικές αγορές.

Η τεράστια μείωση του πλούτου του Ζάκερμπεργκ μέσα σε μια μόλις ημέρα, είναι από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ και έρχεται μετά την απώλεια  35 δισεκατομμυρίων δολαρίων του επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, τον Νοέμβριο.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είχε τότε ρωτήσει τους χρήστες του Twitter εάν έπρεπε να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι μετοχές της Tesla δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την πώληση αυτή.

Μετά την απώλεια των 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ζάκερμπεργκ βρίσκεται πλέον στη 12η θέση της λίστας του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους (σε πραγματικό χρόνο), κάτω από τους Ινδούς μεγιστάνες των επιχειρήσεων Μουκές Αμπάνι και Γκαουτάν Αντανι.

Σίγουρα, οι συναλλαγές σε μετοχές τεχνολογίας παραμένουν ασταθείς καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού και της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων.

Οι μετοχές της Meta θα μπορούσαν κάλλιστα να ανακάμψουν νωρίτερα παρά αργότερα, με το χτύπημα στον πλούτο του Ζούκερμπεργκ να παραμένει στα χαρτιά.

Ο Ζάκερμπεργκ πούλησε μετοχές της Meta αξίας 4,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, πριν από την τεχνολογική καταστροφή του 2021. Οι πωλήσεις μετοχών πραγματοποιήθηκαν ως μέρος ενός προκαθορισμένου σχεδίου διαπραγμάτευσης το οποίο χρησιμοποιούν τα στελέχη για να κατευνάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών.