Από τις αρχές Μαρτίου που τα σχολεία έκλεισαν, οι μαθητές έχουν βρεθεί μπροστά σε μια εντελώς διαφορετική και πρωτόγνωρη πραγματικότητα.
Και μπορεί τα παιδιά γενικότερα να θεωρούνται οι «ανθεκτική» ομάδα ενώπιον του κορονοϊού, δεν παύουν, όμως, να έχουν τις δικές τους ανάγκες. Τι πρέπει να προσέξουμε σε σχέση με συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζουν τα παιδιά, πως θα πρέπει να «διαχειριστούμε» μαζί τους τον ελεύθερο χρόνο, το φαγητό και τις συνήθειές τους, πως θα μπορέσουμε να τους χτίσουμε ένα καλό ανοσιοποιητικό και τι γίνεται με τον παιδικό εμβολιασμό τώρα που οι επισκέψεις στον παιδίατρο έχουν μειωθεί στο ελάχιστο; Για όλα αυτά απαντά στη HuffPost ο Γεώργιος Μουστάκας παιδίατρος ΕΔΟΕΑΠ και Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
- Κύριε Μουστάκα, ο κορονοϊός αγαπάει τα παιδιά ;
Τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς . Άλλα λέγαμε πριν ένα μήνα, άλλα λέμε τώρα, σε ένα μήνα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσαν οι Κινέζοι επιστήμονες για την επίπτωση του κορονοϊού στα παιδιά, δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών έχει ελαφριά συμπτώματα, ένα άλλο ποσοστό , χωρίς συμπτώματα και ένα μικρό ποσοστό μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά (πυρετός, βήχας, κόπωση, δύσπνοια). Για αυτό το λόγο τονίζουμε να μην έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τις γιαγιάδες και τους παππούδες γιατί μπορεί να τους κολλήσουν, γιατί μπορεί να φαίνονται υγιείς αλλά να νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν και χωρίς να έχουν συμπτώματα .Μπορεί να χρειαστούν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ή και στη ΜΕΘ.
- Το ότι κλείσανε τα σχολεία αρχές Μαρτίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση;
Βεβαίως! Σημειώνω ότι τα παιδιά που πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως είναι τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, π.χ. παιδιά με άσθμα, παιδιά με διαβήτη, με παχυσαρκία, παιδιά με μεσογειακή αναιμία και με ανοσολογικά προβλήματα όπως είναι και στην γρίπη.
Πρέπει να μας χτυπήσει καμπανάκι κάποιο ή κάποια από τα εξής συμπτώματα :
1. υψηλός πυρετός ,που δεν υποχωρεί εύκολα
2. βήχας που δεν αφήνει το παιδί να παίξει και να κοιμηθεί
3. δύσπνοια και δυσφορία
Οι γονείς πρέπει αμέσως αν εμφανίσει το παιδί τους, ένα ή όλα από τα ανωτέρα συμπτώματα να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους για να τους κατευθύνει.
- Ποιες είναι οι συμβουλές σας ως προς τη «διαχείριση» των παιδιών τον καιρό της καραντίνας;
Την περίοδο της καραντίνας προσπαθούμε να δώσουμε την δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους μέσα από ζωγραφιές, δημιουργικά παιχνίδια όπως puzzle και παραμύθια, που βοηθούν το παιδί να αναπτύξει την φαντασία του. Μην ξεχνάμε ότι τώρα την άνοιξη υπάρχουν και άλλες εποχιακές ασθένειες που είναι σε έξαρση, όπως κνίδωση, αλλεργικά εξανθήματα, ατοπικές δερματίτιδες ,που έχουν τα παιδιά έντονο κνησμό π.χ. στα μάτια, ρινίτιδες, επιπεφυκίτιδες που χρήζουν κάποιου αντισταμινικού και κάποιας τοπικής αλοιφής.
- Πως ενισχύουμε το ανοσιοποιητικό των παιδιών μας;
Αυτή την περίοδο που τα παιδιά είναι κλεισμένα στο σπίτι, με λιγότερη άσκηση και έκθεση στον ήλιο, χρήζει μεγαλύτερη προσοχή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών μας, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι πλούσια σε βιταμίνες (πορτοκάλια, φράουλα, ακτινίδια, λάχανα, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο ). Επίσης δεν πρέπει να παραλείπουμε από την διατροφή μας το ψάρι ( σολομό, σαρδέλα) που είναι πλούσια σε Ω-3, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό μας. Όσοι έχουν μπαλκόνι ή ταράτσα καλό είναι τα παιδιά να κάθονται στον ήλιο,τουλάχιστον μισή με μια ώρα την ημέρα για την πρόσληψη της βιταμίνης D . Όσοι δεν έχουν, να συμβουλευτούν τον παιδίατρο για να πάρουν τυχόν συμπλήρωμα.
- Κύριε Μουστάκα, τι ακριβώς θα πρέπει να γίνεται με τον παιδικό εμβολιασμό αυτή τη περίοδο;
Τα εμβόλια δεν πρέπει να σταματάνε κυρίως στα μικρά παιδιά, κάτω των τριών ετών. Πρέπει να γίνονται κανονικά και στην ώρα τους, όπως είναι προγραμματισμένα από τον παιδίατρό τους. Ενδεικτικά τα εμβόλια της πρώτης προτεραιότητας είναι :
1. διεφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη
2. πολιομυελίτιδας-αιμόφυλος
3. ηπατίτιδας Β
4. πνευμονιόκοκκος (PREVENAR 13)
5. ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα(ΜΜR-PRIORIX)
6. ανεμοβλογίας(VARIVAX-VARILRIX)
7. μηνιγγίτιδας(NEIS-VAC)
Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις, μπορεί να περιμένουν δύο με τρεις μήνες, αλλά βεβαίως πάντα ακούμε τι λέει ο παιδίατρος.
- Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που δέχεστε από γονείς;
Μία ερώτηση που μου κάνουν οι γονείς είναι αν μπορούν να βγουν έξω από το σπίτι με τα παιδιά τους. Η απάντησή μου είναι ναι, για περίπατο ή για μια βόλτα με το ποδήλατο, κοντά στο σπίτι, για μια ώρα το πολύ.
- Ποιο είναι, πιστεύετε, το δίδαγμα της καραντίνας;
Το δίδαγμα από αυτή την πανδημία είναι ότι εκτός μένουμε σπίτι, μένουμε υγιείς.
Η καραντίνα έχει και τα θετικά της. Πολλές οικογένειες μαζεύτηκαν και έμειναν μαζί ίσως για πρώτη φορά και έτσι δόθηκε η ευκαιρία τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τους γονείς τους και αντίστροφα (τελικά ο πατέρας μου είναι καλός, έχει πλάκα...) Τα παιδιά με την σειρά τους αφενός συνέβαλαν στο να μάθουν οι γονείς τους λίγο καλύτερα τα tablet, laptop, computer και αφετέρου πήγανε ένα βήμα πάρα κάτω στην χρήση της τεχνολογίας και τα μεγαλύτερα κάνανε εκπαιδευτικά μαθήματα μέσο υπουργείου (tv.skype). Tελειώνοντας θέλω να δώσω κουράγιο στα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες , να τους ευχηθώ καλή επιτυχία και να θυμούνται να τρώνε και να κοιμούνται καλά.