Ολυμπιακοί Αγώνες: Νίκη και για την Λιν Γιου Τινγκ στην πυγμαχία - Η 2η που είχε κοπεί σε τεστ φύλου

Η Λιν μπήκε στο ρινγκ στο North Paris Arena υπό τις επευφημίες του γαλλικού πλήθους.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Η Lin Yu-ting από την Ταϊβάν κέρδισε τον πρώτο της Ολυμπιακό αγώνα πυγμαχίας την Παρασκευή (2/8), νικώντας τη Sitora Turdibekova από το Ουζμπεκιστάν με 5:0 στην κατηγορία των 57 κιλών γυναικών.

Η Lin και η συνάδελφός τους πυγμάχος γυναικών Imane Khelif από την Αλγερία αποκλείστηκαν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη πέρυσι από τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας επειδή απέτυχαν στα τεστ καταλληλότητας φύλου και η παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει γίνει διεθνές ζήτημα.

 

 

Η Lin μπήκε στο ρινγκ στο North Paris Arena υπό τις επευφημίες του γαλλικού πλήθους. 

Η Lin είναι γνωστή στους διεθνείς διαγωνισμούς για το ότι είναι ψηλότερη και πιο λεπτή από τις περισσότερες συναγωνίστριές της στα 57 κιλά, ενώ χρησιμοποιεί την ταχύτητά της και το ήψος της για να παίξει. Η δύο φορές Ολυμπιονίκης κέρδισε τους δύο τελευταίους γύρους με 5:0 απέναντι στην Turdibekova.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η Lin υποκλίθηκε στο πλήθος πριν φύγει από το ρινγκ. Η Lin προκρίθηκε και θα αντιμετωπίσει τη Svetlana Staneva από τη Βουλγαρία στους προημιτελικούς την Κυριακή, με τη νικήτρια να κατακτά το πρώτο της Ολυμπιακό μετάλλιο.

Στις 24 Μαρτίου 2023, η IBA απέκλεισε τις αθλήτριες Lin Yu-ting και Imane Khelif από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών της IBA στο Νέο Δελχί 2023.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο αποκλεισμός αυτός ήταν αποτέλεσμα της μη εκπλήρωσης των κριτηρίων συμμετοχής τους στη διοργάνωση των γυναικών, όπως αυτά ορίζονται και καθορίζονται στους κανονισμούς της IBA.

 

 

Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη μετά από ενδελεχή έλεγχο, ήταν εξαιρετικά σημαντική και αναγκαία για τη διατήρηση του επιπέδου δικαιοσύνης και της απόλυτης ακεραιότητας της διοργάνωσης.

Σημειωτέον, οι αθλήτριες δεν υποβλήθηκαν σε εξέταση τεστοστερόνης, αλλά υποβλήθηκαν σε ξεχωριστό και αναγνωρισμένο τεστ, όπου οι λεπτομέρειες παραμένουν εμπιστευτικές. 

Το τεστ αυτό έδειξε οριστικά ότι και οι δύο αθλήτριες δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα απαραίτητα κριτήρια επιλεξιμότητας και διαπιστώθηκε ότι είχαν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων αθλητριών.