Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο μυστηριώδης αρτίστας Invader - Εργα στα κρυφά και ίχνη που χάνονται

Ο Γάλλος καλλιτέχνης του δρόμου εμφανίστηκε στο Παρίσι, σχεδιάζοντας ένα νέο μωσαϊκό στις όχθες του Σηκουάνα, για να εξαφανιστεί και πάλι, μέχρι το επόμενο «χτύπημά» του.
Open Image Modal
Ένας ποδηλάτης την ώρα που περνάει μπροστά από το νέο έργο του καλλιτέχνη με το προσωνύμιο "Invader" στο Παρίσι.
via Associated Press

Με ένα νέο μωσαϊκό εμφανίστηκε στο Παρίσι ο διάσημος αρτίστας Invader, έχοντας ως στόχο να αφήσει και εκείνος το στίγμα του για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Invader κολλάει τα μωσαϊκά του σε τοίχους του Παρισίου από την δεκαετία του 1990, συνήθως βραδινές ώρες και χωρίς κάποια σχετική άδεια, ενώ μόλις ολοκληρώσει την δουλειά του εξαφανίζεται.

Ο διάσημος αρτίστας αποτελεί τον πιο επιδραστικό, επεκτατικό και σύγχρονο street artist που έχει να επιδείξει η Γαλλία. Τα έργα του συναντώνται σε κάθε γωνιά του Παρισίου και οι φανς προσπαθούν να τα εντοπίσουν με έναν ιδιαίτερα διαδραστικό τρόπο.

Μια εφαρμογή που μετράει πάνω από τετρακόσιους χιλιάδες χρήστες χρησιμοποιείται φανατικά από τους οπαδούς του Invader και στόχος τους είναι να εντοπίσουν ένα έργο του διάσημου καλλιτέχνη, φωτογραφίζοντάς το, λαμβάνοντας σαν ανταμοιβή πενήντα πόντους για κάθε νέα ανακάλυψη.

Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης που ξεκίνησε το πρώτο του μωσαϊκό το 1998 στο Παρίσι, έχει πλέον επεκτείνει τα έργα του σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Για την ακρίβεια, έργα του Invader εντοπίζονται σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Όπου υπάρχει άνθρωπος και μια νέα δημιουργία για τον Γάλλο αρτίστα.

Με την τελευταία του δημιουργία κάπου μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης, ο Invader έφτασε τα 1512 μωσαϊκά. Στο νέο αυτό μωσαϊκό εντοπίζεται να τρέχει μια από τις χαρακτηριστικές φιγούρες που χρησιμοποιεί ο Γάλλος αρτίστας στα έργα του. Το χρώμα που εφαρμόζει ο Invade εμπίπτει στις αποχρώσεις του μπλε, δηλαδή το χρώμα που χρησιμοποιούν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων για να διακοσμίσουν το Παρίσι.

Ένα ανώνυμο μέιλ που έφτασε στα γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Assosiated Press από κάποιον αυτοαποκαλούμενο ως εκπρόσωπο του Invader, αποκάλυψε ότι ο διάσημος καλλιτέχνης ήθελε να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στην Γαλλία. Στο μωσαϊκό παρουσιάζεται η χαρακτηριστική φιγούρα του Invader να τρέχει φορώντας τα χρώματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Αντρέ Λαβίν είναι ένας μεγάλος φαν του Γάλλου αρτίστα και ανήκει στους εκατό καλύτερους παίκτες της εφαρμογής του Invader. Ο Λαβίν, συνταξιούχος χημικός μηχανικός, ήταν από τους πρώτους που εντόπισαν το νέο έργο του Invader στο Παρίσι.

Το ίδιο ισχύει και για την Τζέμα Καλέρο, θαυμάστρια του Invader, η οποία ανέφερε ότι χάρη στο κυνήγι των νέων δημιουργιών του Γάλλου αρτίστα, έχει ανακαλύψει άγνωστες πτυχές της πόλης στο Παρίσι, που προηγουμένως δεν ήξερε. «Σου επιτρέπει να δεις τη ζωή διαφορετικά. Κυνηγάς τα πάντα τριγύρω. Είναι σούπερ».