Οι Ολυμπιακοί του Τόκιο ήταν πρώτοι με κορονοϊό, αλλά δεν θα είναι οι τελευταίοι

Η επόμενη έναρξη είναι σε μόλις έξι μήνες στο Πεκίνο, με ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες κατά του ιού στο τραπέζι.
Open Image Modal
Ολυμπιακοί Αγώνες
Yuichi Yamazaki via Getty Images

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα μείνουν στη μνήμη όλων όχι για τις δύσκολες μάχες για το χρυσό ή τα κατορθώματα των υπερανθρώπων αθλητών, αλλά για τα μέτρα που έπρεπε να υπομείνουν οι τελευταίοι για να αγωνιστούν εν μέσω πανδημίας. Όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί που επηρεάζονται από τον ιό. Η επόμενη έναρξη είναι σε μόλις έξι μήνες στο Πεκίνο, με ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες κατά του ιού στο τραπέζι.

«Περιμένω ότι η εμπειρία του Τόκιο σίγουρα θα χρωματίσει τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι προετοιμάζονται για το Πεκίνο 2022, οι Γάλλοι για το Παρίσι το 2024, οι Αμερικανοί για το Λος Άντζελες το 2028», λέει ο Στίβεν Μόρισον, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Πολιτικής Υγείας στο Κέντρο for Strategic and International Studies (CSIS), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον. «Απαιτείται μια ολόκληρη αλλαγή νοοτροπίας για να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση και ο έλεγχος των ασθενειών ως μια προτεραιότητα για τους διοργανωτές».

Η Κίνα έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στην COVID-19, με αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα για να αποτρέψει την εισαγωγή του ιού, και δρακόντεια λοκνταουν με μαζικά τεστ κορονοιού για την καταπολέμηση των αναζωπυρώσεων. Παρόλο που οι διοργανωτές δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη την πλήρη έκταση των μέτρων ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, είναι σαφές ότι η σκληρή στάση της Κίνας θα συνεχιστεί και στους Αγώνες, οι οποίοι θα διαρκέσουν από τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Τόκιο έβαλαν σε προτεραιότητα και διενεργούσαν με ευλάβεια συχνά τεστ κορονοϊού, χρησιμοποιούσαν προστατευτικό εξοπλισμό, τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και δημιούργησαν ειδικούς χώρους απομόνωσης για τα κρούσματα. Ωστόσο οι κινεζικές αρχές φαίνεται ότι θα προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοργανωτές του Πεκίνου εξετάζουν μέτρα όπως η χρήση θερμόμετρων μασχάλης όλη την ημέρα, αποτροπή αθλητών από οποιαδήποτε επαφή με διαιτητές και δημοσιογράφους και επιβολή στο προσωπικό από την Κίνα να ζει σε μια «φούσκα» και να περνά καραντίνα για να ξαναμπεί στην Κίνα μετά τους Αγώνες, σύμφωνα με τους New York Times. Το Πεκίνο έχει πει ότι θα επιτρέψει τη συμμετοχή σε λιγότερα από 30.000 άτομα στους Αγώνες, σύμφωνα με τους Times. Συγκριτικά, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι μπήκαν στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι αθλητές θα υπόκεινται φυσικά σε αυστηρά μέτρα καραντίνας κατά την άφιξη.

Κορονοϊος και Ολυμπιακοί Αγώνες

Τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν ανοδική πορεία στις εύπορες χώρες, αλλά η ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων παραμένει σοβαρό πρόβλημα. Παρόλο που το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει μία δόση εμβολίου, μόνο το 1,2% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχει εμβολιαστεί. «Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να τα τακτοποιήσουμε όλα αυτά», λέει ο Μόρισον. «Αυτές οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που στερούνται εμβολίων και ετοιμότητας, θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο την ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού το 2022 και το 2023, αλλά και τα δεινά της οικονομικής αφερεγγυότητας, τις δραματικές αυξήσεις της φτώχειας, τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και την κοινωνική αστάθεια».

Ο ιός μπορεί να είναι μαζί μας για πολύ καιρό. Το ερευνητικό περιοδικό Nature ρώτησε περισσότερους από 100 ειδικούς που εργάζονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού εάν θα εξαφανιστεί ποτέ. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός - πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσα στον παγκόσμιο πληθυσμό για τα επόμενα χρόνια.

Η συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού και το ψυχικό τραύμα της πανδημίας, μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο διεξαγωγής μεγάλων παγκόσμιων γεγονότων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τον τρόπο διεξαγωγής των υπερατλαντικών ταξιδιών και τον τρόπο συμπεριφοράς των ανθρώπων όταν βρίσκονται σε πλήθη.

Η επιδημία SARS από το 2002 έως το 2003 στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς ένας ιός αναδιαμόρφωσε μια κοινότητα. Οι πρακτικές και οι συνήθειες που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του SARS, που σκότωσε σχεδόν 300 ανθρώπους στην πόλη των 7,75 εκατομμυρίων, παραμένουν μέρος της κανονικής ζωής στο Χονγκ Κονγκ. Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες πρέπει ακόμα να περάσουν σαρωτές θερμοκρασίας σώματος στο αεροδρόμιο πριν από την είσοδό τους στην πόλη και η χρήση αντισηπτικού χεριών είναι πανταχού παρούσα για σχεδόν 20 χρόνια. Οι χειρουργικές μάσκες είναι ένα συνηθισμένο μέρος της ζωής και είναι φυσιολογικό να τις φοράει κανείς στη δουλειά ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο τα αυστηρά μέτρα που χρησιμοποιούνται στο Τόκιο και είναι υπό συζήτηση για το Πεκίνο, να γίνουν ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό των Αγώνων τα επόμενα χρόνια.

Ο Μπεν Κόουλινγκ, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, λέει ότι πιστεύει ότι μόνο λίγες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις μηδενικές στρατηγικές τους για την COVID-19, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικοί Ολυμπιακοί Αγώνες ενδέχεται να μην αντιμετωπίσουν τα ίδια αυστηρά μέτρα που αντιμετωπίσουν οι αθλητές που αγωνίζονται στο Πεκίνο.

Ο Κόουλινγκ λέει: «Δεν νομίζω ότι θα αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι».

Άλλοι όμως τονίζουν ότι ο ιός είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να ζήσουν οι διοργανωτές. «Δεν νομίζω ότι κανείς πρέπει να έχει την εντύπωση ότι θα είμαστε σε θέση να εξαλείψουμε τον ιό», λέει η Τάρα Κικ Σελ, πρώην αθλήτρια Ολυμπιακών Αγώνων και ερευνήτρια στο Johns Hopkins Center for Health Security.

Προσθέτει ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο ποιες προφυλάξεις μπορεί να χρειαστούν να ισχύουν μέχρι τους Αγώνες του 2024, αλλά είναι πεπεισμένη ότι οι διοργανωτές θα είναι σε θέση να καταρτίσουν το σωστό σχέδιο ασφάλειας. 

Πηγή: Τime