Ολλανδία: Καταρρέει το όραμα του ακροδεξιού Βίλντερς να γίνει πρωθυπουργός - Αγκάθι η οικονομία

ΟΠίτερ Όμτσιχτ ηγέτης του νεοσύστατου κεντροδεξιού New Social Contract αποχώρησε από τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς διαφωνεί με το οικονομικό πρόγραμμα.
Open Image Modal
via Associated Press

Εξανεμίζονται οι ελπίδες του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς να γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας, καθώς ναυαγούν οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Πίτερ Όμτσιχτ, ιδρυτής και ηγέτης του νεοσύστατου κεντροδεξιού New Social Contract (NSC), αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, εμποδίζοντας τις προσπάθειες του Βίλντερς να δημιουργήσει ακροδεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, μετά την σοκαριστική επικράτησή του κόμματος του Ελευθερία (PVV) στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο Βίλντερς δήλωσε απογοητευμένος από το ναυάγιο των συνομιλιών λέγοντας ότι «η Ολλανδία θέλει αυτή την κυβέρνηση αλλά ο Όμτσιχτ ρίχνει λευκή πετσέτα ενώ ήμασταν σε συζητήσεις. Είναι απίστευτα απογοητευτική η απόφασή του».

Ολλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Όμτσιχτ, το κόμμα του οποίου κέρδισε 20 έδρες στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του Νοεμβρίου, έχει σοκαριστεί από τις εμπιστευτικές ενημερώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Αγκάθι η οικονομία της χώρας - Απαιτούνται σκληρές περικοπές

Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στο X, ο Όμτσιχτ είπε ότι τα δύο κόμματα έχουν «διαφορετικές οικονομικές προσδοκίες» για τα επόμενα χρόνια.

«Σε καμία περίπτωση το NSC δεν θέλει να δώσει υποσχέσεις στους Ολλανδούς, οι οποίες γνωρίζει εκ των προτέρων ότι είναι κενές και δεν μπορούν να τηρηθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Δεν χτίζεις κοινωνική ασφάλιση με κάστρα στον ουρανό», είπε.

Ο Βίλντερς, ο οποίος κέρδισε το ένα τέταρτο των ψήφων στις εκλογές του Νοεμβρίου, διαπραγματεύεται με το NSC, το κεντροδεξιό VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών BBB από τα τέλη Νοεμβρίου, χωρίς όμως να διαφαίνεται ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η επικεφαλής της BBB, Κάρολιν βαν Ντερ Πλας, περιέγραψε την κατάρρευση των συνομιλιών ως «απόλυτη έκπληξη», σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα είχαν προχωρήσει εποικοδομητικά.

Ο πρώην υπουργός του Εργατικού Κόμματος Ρόναλντ Πλάστερκ, ο οποίος ηγείται των συνομιλιών, αποκάλυψε ότι το μεγάλο αγκάθι στον σχηματισμό κυβέρνηση είναι τα οικονομικά, καθώς σύμφωνα με την ολλανδική κεντρική τράπεζα ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να κόψει 17 δισεκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες αν θέλει να διατηρήσει τα δημόσια οικονομικά σταθερά».

Ο Βίλντερς από την πλευρά του επιμένει να οδηγήσει την Ολλανδία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε περικοπή στις δαπάνες ενώ έχει δεσμευτεί να μειώσει τους φόρους.

 Εάν ο Βίλντερς αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Πλάστερκ θα μπορούσε να αποφασίσει να στραφεί στον δεύτερο, τη συμμαχία Εργατικών-Πράσινων με επικεφαλής τον πρώην επίτροπο της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς. Εναλλακτικά, εάν κανένας συνδυασμός κομμάτων δεν μπορέσει να συμφωνήσει να σχηματίσει συνασπισμό, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ο Όμτσιχτ ανέφερε στην επιστολή του ότι θα ήταν πρόθυμος να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που πιθανότατα θα αποτελείται από τα τρία κόμματα που έχουν απομείνει τώρα στο τραπέζι.