Ολλανδία - Ποδόσφαιρο: Πέθανε ο θρυλικός Γιόχαν Νέεσκενς

Σε ηλικία 73 ετών. Μαζί με τον Γιόχαν Κρόιφ ήταν μέλος των ομάδων του Άγιαξ και των "οράνιε" που δημιούργησαν το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο».
Open Image Modal
Ο Johan Neeskens, από την Ολλανδία, κάνει χειρονομίες κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασής του μετά την υπογραφή τριετούς συμβολαίου με την Μπαρτσελόνα στο στάδιο Camp Nou στη Βαρκελώνη, Ισπανία, Τρίτη 13 Ιουνίου 2006.
via Associated Press

Ο Γιόχαν Nέεσκενς, μέλος των θρυλικών ομάδων του Άγιαξ και της Ολλανδίας που δημιούργησαν το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» τη δεκαετία του 1970 και βασικός συμπαίκτης αλλά και μετέπειτα συνεργάτης του Γιόχαν Κρόιφ πέθανε σε ηλικία 73 ετών, ανακοίνωσε η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία τη Δευτέρα.

«Στο πρόσωπο του Γιόχαν Νέεσκενς, ο ολλανδικός και ο διεθνής ποδοσφαιρικός κόσμος χάνει έναν θρύλο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία KNVB, προσθέτοντας ότι ο μέσος πέθανε την Κυριακή από απροσδιόριστη ασθένεια.

 

 

Ο Nέεσκενς ήταν μέλος της ομάδας του Άγιαξ που κατέκτησε τρία συνεχόμενα ευρωπαϊκά κύπελλα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ήταν επίσης μέλος της εθνικής Ολλανδίας που έφτασε σε δύο διαδοχικούς τελικούς Μουντιάλ το 1974 και το 1978, όπου γνώρισε ισάριθμες ήττες από Δυτική Γερμανία και Αργεντινή αντίστοιχα. Είχε 49 συμμετοχές και 17 γκολ για την Ολλανδία.

«Με τα χαρακτηριστικά του μαρκαρίσματα, τη μεγαλειώδη διορατικότητα και τα εμβληματικά του πέναλτι, (θα) παραμείνει για πάντα ένας από τους κορυφαίους παίκτες που ανέδειξε ποτέ το ολλανδικό ποδόσφαιρο», δήλωσε η KNVB.

Μετά την καριέρα του ως παίκτης, ο Nέεσκενς συμμετείχε σε προγράμματα προπονητικής σε όλο τον κόσμο.

Γνωστός στο γήπεδο για τα ασυμβίβαστα μαρκαρίσματά του, είχε και μια πιο ήπια πλευρά, ανέφερε η KNVB στην ανακοίνωσή της.

Ήταν «ένας παγκόσμιος πολίτης και ένας ευγενικός οικογενειάρχης που ήταν περήφανος για τα παιδιά και τα εγγόνια του και που, μέχρι το τέλος, ήξερε πώς να αγγίζει τους άλλους με την αγάπη του για το ποδόσφαιρο».

Η KNVB δήλωσε ότι θα κρατήσει ενός λεπτού σιγή στους επόμενους δύο διεθνείς αγώνες εναντίον της Ουγγαρίας και της Γερμανίας.

Ο Άγιαξ με ανάρτησή του στο Χ αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Γιόχαν Νέεσκενς. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του αυτή τη στιγμή».

«Αναπαύσου εν ειρήνη, θρύλε του Άγιαξ».

Ο Nέεσκενς, που γεννήθηκε στο Χέεμστεντε ξεκίνησε την καριέρα του στην τοπική Racing Club Heemstede το 1968, πριν τον εντοπίσει ο θρυλικός Ρίνους Μίχελς και τον φέρει στον Αγιαξ το 1970. Ο νεαρός εντυπωσίασε στο δεξί άκρο της άμυνας, παίζοντας σε αυτή τη θέση με τον Άγιαξ στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 1971 εναντίον του Παναθηναϊκού. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1971-72, ο Nέεσκενς ανέλαβε περισσότερο ρόλο κεντρικού μέσου, για να υποστηρίξει τον Γιόχαν Κρόιφ. Προσαρμόστηκε καλά στο νέο του ρόλο ως κεντρικός μέσος, επειδή ήταν ακούραστος δρομέας, είχε εξαιρετικές τεχνικές ικανότητες και πέτυχε αρκετά γκολ. Με τον «Αίαντα» συμπλήρωσε ένα χατ-τρικ κατακτήσεων του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σ.σ Τσάμπιονς Λιγκ) μεταξύ 1971 και 1973.

Στην συνέχεια της καριέρας του ο Nέεσκενς μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα το 1974 για να σμίξει και πάλι με τους Κρόιφ και Mίχελς. Εκεί απέκτησε το παρατσούκλι “Johan Segon” (Γιόχαν ο Δεύτερος).

Η Μπαρτσελόνα σύμφωνα με το ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS, έστειλε επίσης συλλυπητήρια στο Twitter.

«Ένας θρύλος των Μπλαουγκράνα που θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας».