Ολλανδία: Σύνοδος για «υπεύθυνη χρήση» της τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς

Με τη συμμετοχή ΗΠΑ και Κίνας.
Open Image Modal
Bulgac via Getty Images

Αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι να παραστούν σε σύνοδο για την «υπεύθυνη» χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τις ένοπλες δυνάμεις αυτή την εβδομάδα στην Ολλανδία- την πρώτη του είδους της.

Αν και είναι ασαφές αν οι 50 χώρες που συμμετέχουν θα συμφωνήσουν έστω σε μια «αδύναμη» διακήρυξη αρχών που συντάσσεται από την Ολλανδία και τη συνδιοργανώτρια Νότια Κορέα, η σύνοδος λαμβάνει χώρα καθώς το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη εντείνεται παγκοσμίως, λόγω και του πρόσφατου λανσαρίσματος του ChatGPT της OpenAI.

Οι διοργανωτές δεν προσκάλεσαν τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που θα αποτελέσει μεγάλο θέμα συζήτησης στη σύνοδο, η οποία θα λάβει χώρα στις 15-16 Φεβρουαρίου στη Χάγη.

«Αυτή είναι μια ιδέα της οποίας ο καιρός έχει έρθει» είπε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Βόπκε Χέκστρα, σε δημοσιογράφους εν όψει της συνόδου. «Κάνουμε το πρώτο βήμα στο να προσδιορίσουμε και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτού που θα είναι η υπεύθυνη χρήση της ΑΙ στις ένοπλες δυνάμεις».

Η σύνοδος ίσως να αποτελεί ένα πρώιμο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας, κάποια στιγμή, μιας διεθνούς συνθήκης για την τεχνητή νοημοσύνη, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει ακόμα μακρινό.

Οι χώρες που βρίσκονται μπροστά στον συγκεκριμένο τομέα διστάζουν να συμφωνήσουν σε περιορισμούς ως προς τη χρήση της, λόγω φόβων ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τις φέρει σε μειονεκτική θέση.

Περίπου 2.000 άτομα, περιλαμβανομένων ειδικών και ακαδημαϊκών, παρίστανται σε μια συνδιάσκεψη στο πλευρό της συνόδου, με τα θέματα να περιλαμβάνουν συζητήσεις περί «killer drones», «slaughter bots» κ.α.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα συζητήσει πού βλέπει περιθώρια για διεθνή συνεργασία σε παρουσίαση την Πέμπτη. Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ολλανδία αναφέρθηκε σε άρθρο θέσης στο οποίο η Κίνα υπογράμμιζε την ανάγκη για να αποφεύγονται «στρατηγικοί λάθος υπολογισμοί» με την ΑΙ και να διασφαλιστεί πως δεν θα κλιμακωθεί κατά λάθος μία σύγκρουση.

Χώρες του ΟΗΕ που υπάγονται στη Σύμβαση για Ορισμένα Συμβατικά Όπλα του 1983 συζητούν πιθανούς περιορισμούς σε φονικά αυτόνομα οπλικά συστήματα – που μπορούν να σκοτώνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση- από το 2014. Ο Χέκστρα είπε ότι η σύνοδος δεν θα αντικαταστήσει αυτή τη συζήτηση, μα θα εξετάσει άλλες πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης. Παραδείγματα είναι ο ορισμός των όρων, το πώς η ΑΙ θα μπορούσε να χρησιμοποιείται με ασφάλεια στην επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων σε στρατιωτικό πλαίσιο και το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση νόμιμων στόχων.

Με πληροφορίες από Reuters