Ολοι οι τρόποι με τους οποίους το ταξίδι ωφελεί την καρδιά μας

Τι αναφέρουν σχετικές έρευνες.
|
Open Image Modal
AscentXmedia via Getty Images
Ταξιδιώτης απαθανατίζει ορεινό τοπίο.

Εάν προσπαθούμε να διατηρήσουμε την καρδιά μας νεανική, μπορεί να προσθέτουμε τακτικά διαλλείματα στη βόλτα μας, να ενσωματώνουμε μπαχαρικά με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στις συνταγές μας ή να μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, οι, υγιείς για την καρδιά, συνήθειες μπορεί να είναι διασκεδαστικές και συναρπαστικές. Παράδειγμα: Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 στο Psychology & Health, τα ταξίδια —ναι, διακοπές — είναι ένας άλλος τρόπος για να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Σε αυτή τη μελέτη, 63 εργαζόμενοι έκαναν περίπου πέντε φορές διακοπές κατά τη διάρκεια 12 μηνών. Τους πήραν και αίμα, καθώς η μελέτη μέτρησε το μεταβολικό σύνδρομο (γνωστό και ως καταστάσεις που σχετίζονται με καρδιαγγειακή νόσο) και συμπτώματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότερες ημέρες διακοπών μπορεί να σημαίνουν λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η συσχέτιση είναι λογική. «Αν γίνει σωστά, το ταξίδι μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο για την καρδιακή μας υγεία», λέει ο δρ.  Μπράντλεϊ Σέρβερ, επεμβατικός καρδιολόγος και επικεφαλής ιατρός στη Vital Solution.

Παρακάτω, οι καρδιολόγοι εξηγούν τους διάφορους τρόπους με τους οποίους το ταξίδι ωφελεί την καρδιά μας.

Το ταξίδι μειώνει το στρες

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το 57% των ανθρώπων επιστρέφουν από τις διακοπές νιώθοντας λιγότερο άγχος και το 68% επιστρέφουν με πιο θετικά συναισθήματα.

Αν τους ρωτήσουμε γιατί, μπορεί να μας απαντήσουν αναφέροντας τον χρόνο που πέρασαν χαλαρώνοντας μακριά από τη δουλειά, ή την εμπειρία τους στη θέαση μιας όμορφης χώρας. Υπάρχει επίσης η προσμονή με ενθουσιασμό που νιώθουν οι άνθρωποι πριν από ένα ταξίδι, το πώς αποκτούν μια πιο αξιόπιστη προοπτική ενώ ταξιδεύουν και πολλά άλλα.

Ακόμη και τα σύντομα ταξίδια επηρεάζουν θετικά την ευημερία ενός ατόμου και μειώνουν το άγχος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Η να μη λαμβάνουμε αυτή την ανακούφιση μπορεί να επηρεάσει την καρδιά μας. «Το χρόνιο στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να οδηγήσει σε φλεγμονή και να προάγει την αθηροσκλήρωση», δηλώνει ο δρ Κρις Ντέιβις, επικεφαλής καρδιολόγος στο HumanN. «Το ταξίδι προσφέρει μια ψυχολογική επαναφορά απομακρύνοντας άτομα από το συνηθισμένο περιβάλλον τους που μπορεί να προκαλεί άγχος».

Εξηγεί επίσης πώς η χαλάρωση και τα νέα περιβάλλοντα ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ή το σύστημα «ξεκούραση και πέψη». Αυτό βελτιώνει τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, όπως αναφέρει, που είναι δείκτης της καρδιακής υγείας.

Επιπλέον, «το μειωμένο άγχος μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνοντας τη χοληστερόλη και μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα», προσθέτει ο δρ Τσενγκ- Χαν Τσεν πιστοποιημένος επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Δομικής Καρδιάς στο Ιατρικό Κέντρο Memorial Care Saddleback στο Laguna Hills της Καλιφόρνια.

Με την ευκαιρία (να αναφερθεί ότι) τα ταξίδια μπορεί επίσης να είναι αγχωτικά. Το να σπεύσουμε στις πύλες εξόδου μετά από μεγάλες ουρές ασφαλείας, να προσπαθήσουμε να στριμώξουμε όλα τα υπάρχοντά μας σε μια χειραποσκευή … μπορεί να είναι πολλά. Χρειάζεται σκοπιμότητα και προοπτική. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι όταν ταξιδεύουμε, εστιάζουμε στην ψυχική υγεία και τη μείωση του στρες», λέει ο Σέρβερ. «Ας θυμηθούμε ότι ο στόχος για τα ταξίδια διακοπών είναι να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε εμπειρίες με τους αγαπημένους μας».

Προτείνει επίσης να μην παρασυρόμαστε από πολυάσχολα προγράμματα. Οι συμβουλές που υποστηρίζονται από τους θεραπευτές για ένα ήρεμο, χαρούμενο ταξίδι περιλαμβάνουν προγραμματισμό εκ των προτέρων, διατήρηση ανοιχτού μυαλού και εξάσκηση ενσυνειδητότητας. Τα ταξίδια ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα. Είτε κάνουμε πεζοπορία στο βουνό, είτε απλώς περπατάμε από κατάστημα σε κατάστημα, τα ταξίδια είναι συχνά γεμάτα άσκηση. «Αυτό θα βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και την κυκλοφορία βοηθώντας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης», λέει ο Τσεν. Τα ταξίδια μειώνουν επίσης το στρες και βελτιώνουν τόσο τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα όσο και τα επίπεδα χοληστερόλης, προσθέτει. 

Ο δρ Ντέιβις σημειώνει ότι η τακτική αερόβια άσκηση ενισχύει τη λειτουργία του μυοκαρδίου, βελτιώνει την αγγειακή ενδοθηλιακή υγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Με τη σειρά του, ο Σέρβερ ενθαρρύνει να προγραμματίζουμε να είμαστε σε κινητικότητα. «Κάντε σχέδια για να εξερευνήσετε νέες πόλεις, για πεζοπορία,  για ποδηλασία, για σκι», λέει. «Η άσκηση μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για την καρδιά μας και να είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να παραμένουμε σε φόρμα».

Τα ταξίδια μας οδηγούν κοντά στη φύση. Από τις ηλιόλουστες παραλίες μέχρι τα πανέμορφα τοπία, πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν νέους, όμορφους εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των διακοπών — και αυτό είναι καλό και για την καρδιά. «Ας βγούμε από τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής κι ας επικεντρωθούμε στην απλότητα της φύσης. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση, να μειώσουμε τον καρδιακό μας ρυθμό και να μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία», λέει ο Σέρβερ.

Τέλος, τα ταξίδια μπορεί να περιλαμβάνουν καθαρότερα, πιο φρέσκα περιβάλλοντα. Ορισμένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί, όπως τα βουνά και οι παράκτιες περιοχές, έχουν συνήθως καθαρότερο αέρα και υψηλότερη διαθεσιμότητα οξυγόνου από τις αστικές περιοχές, λέει ο δρ Ντέιβις. Αυτό κάνει και την καρδιά μας «χαρούμενη». «Τα χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης βοηθούν στην προστασία της καρδιάς μειώνοντας το οξειδωτικό στρες το οποίο βλάπτει τα κύτταρα και μειώνοντας τη συστηματική φλεγμονή, βασικό παράγοντα για τις καρδιακές παθήσεις», εξηγεί. «Καθαρότερος αέρας σημαίνει λιγότερη πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα, προάγοντας καλύτερη συνολική υγεία της καρδιάς».

Οπως προσθέτει, η έκθεση σε φυσικό περιβάλλον μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον αμυντικό μηχανισμό «φυγή ή πάλη».

Τι λέτε, λοιπόν, για ένα νησί στην Γηραιά Ηπειρο ή κάποιον άλλο «θερμό» χειμωνιάτικο προορισμό;