Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι είναι το ρεπεσάζ στον στίβο που βλέπουμε για πρώτη φορά στο Παρίσι

Το ρεπεσάζ είναι μία νέα ορολογία στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα και δίνει στους αθλητές μία δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση. Εφαρμόζεται από το 2022.
Open Image Modal
Το ρεπεσάζ δίνει στους αθλητές μία δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση.
via Associated Press

Αρκετοί από εμάς ακούσαμε για πρώτη φορά την έκφραση ρεπεσάζ στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Είναι κάτι φυσιολογικό αρκεί να σκεφτούμε ότι πρόκειται για έναν κανονισμό που εισήχθη αρκετά πρόσφατα στο στίβο από την World Athletic, που είναι υπεύθυνη για όλες τις αποφάσεις στον χώρο του κλασικού αθλητισμού.

Η φράση είναι γαλλική και σημαίνει δεύτερη ευκαιρία. Εύλογα ο νέος κανονισμός δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους αθλητές να επιτύχουν τους στόχους τους ή ακόμα και να διεκδικήσουν ένα τελευταίο Ολυμπιακό μετάλλιο. «Νομίζω ότι τέτοιες διαδικασίες απλοποιούν πολύ τα πράγματα και δημιουργούν προσδοκίες στους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους» ανέφερε ο Πρόεδρος της World Athletic, Σεμπάστιαν Κο.

Οι εξαιρέσεις του ρεπεσάζ

Το ρεπασάζ δεν θα εφαρμόζεται στα 100 μέτρα στίβου καθώς εκεί συμμετέχουν πολλοί αθλητές και συνεπώς δημιουργείται αυτόματα ένας έξτρα γύρος για  να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους. Το ίδιο ισχύει και για τα 3000 και 5000 μέτρα λόγω του ότι είναι αρκετά επίπονος αγώνας και οι αθλητές χρειάζονται αρκετό χρόνο για την αποθεραπεία τους. Συνεπώς μία δεύτερη ευκαιρία θα επιβάρυνε αρκετά το ήδη επιβαρυμένο σώμα τους.

Ολυμπιονίκες που θα είχαν επωφεληθεί από το ρεπασάζ

Η Σέρικα Τζάκσον θα είχε επωφεληθεί δίχως αμφιβολία από το ρεπεσάζ εάν είχε εφαρμοστεί στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Η τότε παγκόσμια πρωταθλήτρια του στίβου στα 200 μέτρα, έμεινε στην τέταρτη θέση, κάτι που την οδήγησε στον αποκλεισμό και ως εκ τούτου εκτός διεκδίκισης κάποιου μεταλλίου. 

Στον στίβο το ρεπεσάζ θα εφαρμόζεται για όλους τους δρομείς και τους αθλητές στίβου που αγωνίζονται από τα 200 έως τα 1500 μέτρα και θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να προκριθούν εάν δεν τα καταφέρουν στον πρώτο γύρο.