Ομολόγησε τη διάπραξη «εγκλήματος μίσους» ο δράστης της επίθεσης στο Σάρλοτσβίλ των ΗΠΑ

Μια 21χρονη δολοφονήθηκε και 35 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο 21χρονος Αμερικανός, Τζέιμς Φιλντς, ο οποίος το 2017 παρέσυρε εκ προθέσεως συμμετέχοντες σε αντιρρατσιστική διαδήλωση στο Σάρλοτσβίλ σκοτώνοντας τη Χέδερ Χάιερ και τραυματίζοντας 35 άτομα,  ομολόγησε την Τετάρτη την ενοχή του για «εγκλήματα μίσους» με επιβαρυντικές περιστάσεις, για τα οποία του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Φιλντς είχε εκφράσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την υποστήριξή του στη θεωρία περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής και στο Τρίτο Ράιχ, στη βία εναντίον των Αφροαμερικανών και των Εβραίων κ.α.

Σε βάρος του Τζέιμς Φιλντς ασκήθηκε δίωξη από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018 , σχεδόν έναν χρόνο την αιματηρή επίθεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Φιλντς ομολόγησε την ενοχή του σε 29 κατηγορίες για τη διάπραξη «εγκλημάτων μίσους». Καθεμιά από τις κατηγορίες σε βάρος του επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Φιλντς ομολόγησε κατόπιν συμφωνίας με τους εισαγγελείς, οι οποίοι σε αντάλλαγμα υποσχέθηκαν να μη ζητήσουν να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Σημειώνεται πως ο δράστης αρχικά υποστήριζε πως επρόκειτο για δυστύχημα. 

Τα βίαια επεισόδια του Αυγούστου του 2017 στη Σάρλοτσβιλ, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης εθνικιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων, που βαφτίστηκε «Unite the Right», προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρχικά φάνηκε να διστάζει να καταδικάσει ρητά τους ακροδεξιούς που συμμετείχαν στα επεισόδια, κάτι που ενέτεινε την πολεμική στη χώρα ― ιδίως ο ισχυρισμός του ότι υπήρχαν «καλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές» στα επεισόδια.

Ήδη, σε άλλη δίκη του για την υπόθεση με ενάγουσα την Πολιτεία της Βιρτζίνιας, ο Φιλντς κρίθηκε ένοχος για τον φόνο της Χέδερ Χάιερ και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)