Οπτική ψευδαίσθηση: Πόσα διαφορετικά χρώματα ματιών βλέπετε;

Είναι λιγότερα από όσο νομίζετε.
Open Image Modal
.
Lenstore

Η εταιρεία λιανικής πώλησης φακών επαφής Lenstore με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει νέο νόημα στη φράση οπτική ψευδαίσθηση με μια εικόνα που θέτει μια φαινομενικά απλή ερώτηση στους ανθρώπους που μπορούν να αντιληφθούν τις αποχρώσεις χωρίς κανέναν περιορισμό: Πόσα διαφορετικά χρώματα ματιών βλέπετε στην παραπάνω εικόνα;

Με την πρώτη ματιά, μπορείτε να πείτε είκοσι, δηλαδή κάθε μάτι είναι μια ξεχωριστή απόχρωση. Ή ίσως πιστεύετε ότι το κόκκινο στην επάνω δεξιά γωνία είναι αρκετά κοντά στο κόκκινο στην κάτω δεξιά γωνία για να είναι το ίδιο ή το γαλαζοπράσινο στην επάνω αριστερή γωνία ταιριάζει με το μεσαίο μάτι στη δεύτερη σειρά.

 

Open Image Modal
.
Lenstore

 

Ακόμα κι αν καταφέρετε να εντοπίσετε άλλο ένα ή δύο ζευγάρια, η τελική καταμέτρησή σας θα είναι μεγαλύτερη από το σωστό σύνολο.

Αυτό συμβαίνει επειδή στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο πέντε διαφορετικά χρώματα: ένα για κάθε στήλη. Με άλλα λόγια, τα τρία μάτια ακριβώς κάτω από το καφέ μάτι στην επάνω σειρά δεν είναι μωβ, πράσινα και κοκκινωπό-πορτοκαλί - έχουν ακριβώς την ίδια απόχρωση με το καφέ παραπάνω.

Η συγκλονιστική εικόνα είναι ένα παράδειγμα αυτού που είναι γνωστό ως η ψευδαίσθηση Munker-White*. Στα μέσα του 20ου αιώνα, σύμφωνα με το Live Science, ο ψυχολόγος Μίκαελ Γουάιτμελέτησε πώς η επικάλυψη ασπρόμαυρων γραμμών σε ένα σχήμα μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας για το πόσο ανοιχτό ή σκούρο είναι το ίδιο το σχήμα. Στη συνέχεια, ο Χάνς Μούνκερ πειραματίστηκε με την αλλαγή των χρωμάτων των σχημάτων και των γραμμών για να χειραγωγήσει την αντίληψή μας ακόμη περισσότερο.

Ο Ντέβιντ Νόβικ, καθηγητής μηχανικής εκπαίδευσης και ηγεσίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο, είπε στο Live Science ότι η αντίληψή μας διαστρεβλώνεται επειδή «αντιλαμβανόμαστε τα σχήματα με περισσότερες λεπτομέρειες και τα χρώματα με λιγότερη λεπτομέρεια… ή αφομοιώνεται, σε παρακείμενους χώρους».

.................

*Η ψευδαίσθηση του White είναι μια ψευδαίσθηση φωτεινότητας όπου ορισμένες λωρίδες μιας ασπρόμαυρης σχάρας αντικαθίστανται εν μέρει από ένα γκρι ορθογώνιο. Και οι δύο γκρι ράβδοι του Α και του Β έχουν το ίδιο χρώμα και αδιαφάνεια. 

Πηγή:Mentalfloss