Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο παρουσίασαν νέα αυστηρότερα μέτρα κατά του κορονοϊόυ την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου να κάνουν τεστ στους συμμετέχοντες αθλητές καθημερινά, καθώς προσπαθούν να καθησυχάσουν το ιαπωνικό κοινό που γίνεται όλο και πιο σκεπτικό εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα.
Με μόλις τρεις μήνες να απομένουν μέχρι την έναρξη των ήδη αναβληθέντων από πέρυσι Αγώνων, η Ιαπωνία βαρύνεται με μια αργή εκστρατεία εμβολιασμού που έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των Αγώνων.
Μέρος της δημόσιας οργής έχει επικεντρωθεί στον πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα διεξαχθούν κανονικά.
Η παρουσία ξένων θεατών έχουν ήδη αποκλειστεί ως ενδεχόμενο και μια απόφαση για το αν θα επιτρέψουν τους εγχώριους θεατές θα ληφθεί τον Ιούνιο, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Αγώνων που είναι προγραμματισμένη για στις 23 Ιουλίου.
Η Πρόεδρος των Αγώνων του Τόκιο, Σέικο Χασιμότο, δήλωσε ότι ενώ οι διοργανωτές ήθελαν όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές, είναι έτοιμοι να κάνουν κάθε βήμα που απαιτείται για να υπάρχει ασφάλεια.
«Είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε τους Αγώνες χωρίς θεατές», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά από μια συνεδρίαση για το προσχέδιο κανόνων για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του φετινού καλοκαιριού.
Οι διοργανωτές, που περιλαμβάνουν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και την ιαπωνική κυβέρνηση, δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση ότι «θα λάβουν όλα τα πιθανά μέτρα και θα δώσουν την μέγιστη προτεραιότητα στην ασφάλεια».
Ο αξιωματούχος της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί υπερασπίστηκε την απόφαση να μην καταστούν υποχρεωτικά τα εμβόλια για τους επισκέπτες, λέγοντας ότι δεν έχουν όλες οι χώρες πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19.
Οι αθλητές και οι στενές επαφές τους θα ελέγχονται καθημερινά, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν δύο αρνητικά τεστ πριν από την άφιξή τους, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Οι επισκέπτες δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις πρώτες 14 ημέρες και πρέπει να τρώνε σε συγκεκριμένες τοποθεσίες με ειδικά μέτρα υγιεινής.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Τμήματα της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τόκιο, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαββατοκύριακο και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών πιστεύει ότι οι Αγώνες, που αναβλήθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας, πρέπει να ακυρωθούν ή να καθυστερήσουν ξανά.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου, προβλέπει ότι θα παραμείνουν κλειστά εστιατόρια και μπαρ που σερβίρουν αλκοόλ μαζί με μεγάλα καταστήματα, κινηματογράφους και άλλες εμπορικές εγκαταστάσεις.
Οι εταιρείες πρέπει να γυρίσουν το προσωπικό σε καθεστώς τηλεργασίας και οι θεατές αποκλείονται από μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.
Ο Τόμας Μπαχ, επικεφαλής της ΔΟΕ, είπε στους διοργανωτές ότι καταλαβαίνει πλήρως την απόφαση να κηρυχθεί αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι όποιοι κανόνες θα τηρηθούν αυστηρά και ότι η ΔΟΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Αγώνων, Τοσίρο Μούτο, στο ίδιο μήκος κύματος είπε ότι, κατά την άποψή του, θα ήταν δύσκολο να καθυστερήσουν ξανά οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Μια παλαιότερη έκδοση των κανόνων που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο απαγόρευε το τραγούδι και τα συνθήματα κατά τη διάρκεια των αθλητικών εκδηλώσεων και απαιτούσε από τους αθλητές να φορούν μάσκες ανά πάσα στιγμή εκτός από το ύπαιθρο, τον ύπνο ή το φαγητό.
Ακόμα και χωρίς ξένους θεατές, περισσότεροι από 10.000 αθλητές, προπονητές και προσωπικό υποστήριξης αναμένεται να φτάσουν στην Ιαπωνία τον Ιούλιο.
Αν και η χώρα δεν υπέφερε τόσο άσχημα από τον κορονοϊό όσο άλλες, το ποσοστό μόλυνσης έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο και όλο και περισσότερες κρούσματα προέρχονται από νέες μεταλλάξεις.
Την Τετάρτη, το Τόκιο κατέγραψε 925 νέες μολύνσεις.