Σοκαρισμένη παρακολουθεί ολόκληρη υφήλιος το τρομοκρατικό χτύπημα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες που σημειώθηκε την Παρασκευή στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.
Μουσουλμάνοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση εναντίον δύο τεμενών από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι.
Ερντογάν: «Αξιοθρήνητη πράξη, αυξανόμενη η ισλαμοφοβία»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «έντονα» την επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων προσκυνητών στο Τζαμί Αλ Νούρ και ζήτησε το έλεος του Θεού για τα θύματα των πυροβολισμών και την ταχεία ανάκαμψη των τραυματιών.
«Εκ μέρους της χώρας μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον ισλαμικό κόσμο και στον λαό της Νέας Ζηλανδίας, στους οποίους απευθύνεται αυτή η αξιοθρήνητη πράξη - το τελευταίο παράδειγμα του αυξανόμενου ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπός του, Ιμπραήμ Καλίν, καταδίκασε τη «ρατσιστική και φασιστική επίθεση». «Αυτή η επίθεση δείχνει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η εχθρότητα και η επιθετικότητα απέναντι στους μουσουλμάνους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Καλίν.
«Eχουμε δει πολλές φορές ο ισλαμοφοβικός λόγος εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων να μετατρέπεται σε μια διεστραμμένη και δολοφονική ιδεολογία. Ο κόσμος πρέπει να υψώσει τη φωνή του ενάντια σε αυτό τον λόγο και πρέπει να πει “τέλος” στην ισλαμοφοβική, φασιστική τρομοκρατία», επεσήμανε.
Θρήνος και αγανάκτηση στις μουσουλμανικές χώρες
Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως η χώρα «καταδικάζει έντονα το μακελειό, κυρίως σε έναν χώρο λατρείας στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής».
Νωρίτερα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι η Μαρσούντι επεσήμανε πως έξι Ινδονήσιοι βρίσκονταν μέσα στο τέμενος όταν σημειώθηκε η επίθεση, εκ των οποίων τρεις κατάφεραν να ξεφύγουν και τρεις αγνοούνται.
Στη Μαλαισία ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Ανουαρ Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι ένας Μαλαισιανός τραυματίστηκε στην επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «μια μαύρη τραγωδία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η παγκόσμια ειρήνη». «Λυπάμαι βαθιά για αυτή την απολίτιστη ενέργεια, που αντίκειται στις ανθρωπιστικές αξίες και η οποία κόστισε τη ζωή πολιτών», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.
Ο ιδρυτής του All India Muslim Personal Board, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης λογίων στην Ινδία, δήλωσε ότι η επίθεση είναι «απολύτως καταδικαστέα». «Ενας αντιμουσουλμανικός ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ανθρωποι όλων των θρησκειών θα πρέπει να ανησυχούν πολύ» υποστήριξε ο Καμάλ Φαρούκι.
Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι, Ουαχιντουλάχ Ουαΐσι, έγραψε στο Twitter ότι τρεις Αφγανοί έχουν τραυματιστεί στην επίθεση. «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του αφγανικής καταγωγής ανθρώπου που σκοτώθηκε σε αυτό το φρικτό συμβάν», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, ο Μοχαμάντ Φάισαλ, καταδίκασε την επίθεση χρησιμοποιώντας το hashtag #pakistanagainstterror (το μτφ. το Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας).
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ιμραν Καν, καταδίκασε τις επιθέσεις, κατηγορώντας την αυξανόμενη ισλαμοφοβία. «Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία» έγραψε την στο Twitter και πρόσθεσε: «Κατηγορώ αυτές τις αυξανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στην σημερινή ισλαμοφοβία μετά την 9/11, όπου το Ισλάμ και οι Ισραηλινοί Ισραηλινοί 1,3 δισεκατομμύρια έχουν συλλογικά κατηγορηθεί για οποιαδήποτε πράξη τρομοκρατίας από μουσουλμάνο»
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν. Τσάι Ινγκ-Βεν, δήλωσε «απόλυτα λυπημένος από τους μαζικος πυροβολισμούς στη Νέα Ζηλανδία.
Η Ελλάδα εκφράζει την αλληλεγγύη της
«Είμαστε σοκαρισμένοι από τις πράξεις τρόμου σε τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας» δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο twitter. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον λαό της Νέας Ζηλανδίας. Είναι καθήκον μας να υποστηρίζουμε την ανοχή και τη θρησκευτική ελευθερία και να εκφράζουμε τις φωνές μας ενάντια στον ακραίο εξτρεμισμό και το ρατσιστικό μίσος» σημείωσε.
Τον αποτροπιασμό του και «την απόλυτη καταδίκη» της Ελλάδας «για την ειδεχθή πράξη βίας και μισαλλοδοξίας» εκφράζει, μέσω twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Και προσθέτει: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στο λαό και την κυβέρνηση της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».
Υστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Καμπέρα, η οποία είναι παράλληλα διαπιστευμένη στη Νέα Ζηλανδία, μετέφερε, προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νέας Ζηλανδίας, τον αποτροπιασμό του Ελληνα Προέδρου για την ειδεχθή πράξη τυφλής βίας και θρησκευτικού μίσους σε βάρος αθώων πολιτών, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.
Την «οδύνη» του για τις φονικές επιθέσεις σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, εξέφρασε με δηλώσεις του από τις Σάπες Ροδόπης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θα ήθελα εδώ από τις Σάπες να εκφράσω την οδύνη μου για το τραγικό περιστατικό, το οποίο έγινε στην άλλη άκρη του κόσμου, αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το λέω εδώ στη Θράκη, γιατί θέλω να τονίσω ότι η Θράκη είναι ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Η πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας, την οποία εγκαινίασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εδώ στη Θράκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είναι μια πολιτική, η οποία έχει ριζώσει. Και θα βρει συνέχεια και υποστήριξη από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, έτσι ώστε όλοι οι Ελληνες πολίτες ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων να αισθάνονται πραγματικά ότι έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες στην ευημερία, προσωπική και οικογενειακή».
Παγκόσμια καταδίκη
Με καθυστέρηση αρκετών ωρών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε με ένα tweet τη συμπόνοια του και τις καλύτερες ευχές του στο λαό της Νέας Ζηλανδίας. «49 αθώοι άνθρωποι πέθαναν τόσο άσκοπα και τόσοι άλλοι τραυματίστηκαν. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας για οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους» έγραψε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «παράλογη επίθεση εναντίον ανθρώπων που προσεύχονται σε τόπο λατρείας»
Οπως δήλωσε, «μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με τη Νέα Ζηλανδία και μαζί της μοιραζόμαστε τη φρίκη και την καταδίκη αυτής της τρομερής πράξης. Και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια βέβαια αυτή την ώρα πηγαίνουν στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες στους οποίους εύχομαι μια γρήγορη ανάρρωση».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε ότι οι επιθέσεις σε δύο τζαμιά στο Κράιστερτς είναι ένα «βίαιο έγκλημα» που αγγίζει ανθρώπους όλων των θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Σε δύο tweets, ο Χέικο Μάας δήλωσε τα συλλυπητήρια και τη συμπάθεια της Γερμανίας για τους φίλους και τις οικογένειες των θυμάτων. «Αν οι άνθρωποι δολοφονούνται αποκλειστικά λόγω της θρησκείας τους, αυτή είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας» έγραψε.
Η Γαλλία αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας σε τζαμιά και άλλες θρησκευτικές τοποθεσίες μετά τη θανατηφόρα επίθεση εναντίον δύο τεμένων στη Νέα Ζηλανδία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, κατήγγειλε τα «απεχθή εγκλήματα εναντίον των τζαμιών στη Νέα Ζηλανδία» και είπε ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κρίστοφερ Κάστανερ, διέταξε τους νομάρχες όλης της χώρας να στείλουν περιπολίες και να ενισχύσουν την επιτήρηση των τόπων λατρείας «ως μέτρο προφύλαξης»..
Η Γαλλία φιλοξενεί, εξάλλου, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Ευρώπης.
Η υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας, Μάργκο Γουάλστρομ, ανέφερε πως είναι «σοκαρισμένη με την επίθεση».
Αντίστοιχα, ο Δανός ομόλογός της, Αντερς Σάμουελσεν, τόνισε πως «ο εξτρεμισμός έδειξε το άσχημο πρόσωπό του».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, έγραψε στο twitter: «Η βίαιη επίθεση δεν θα μειώσει ποτέ την ανοχή και την ευπρέπεια, για την οποία η Νέα Ζηλανδία φημίζεται».
Παπάς Φραγκίσκος: «Παράλογες πράξεις βίας»
Τη βαθιά θλίψη του για τους τραυματισμούς και τις απώλειες ανθρώπων από παράλογες πράξεις βίας εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Σε ένα τηλεγράφημα του δήλωσε ότι «δηλώνει σε όλους τους Νεοζηλανδούς, και ιδιαίτερα στην μουσουλμανική κοινότητα, την ειλικρινή αλληλεγγύη του μετά από αυτές τις επιθέσεις».
Η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, που είναι μονάρχης της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης προς στους πολίτες της χώρας. «Εχω βαθιά λύπη για τα φοβερά γεγονότα στο Κράιστσερτς. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που έχασαν τη ζωή τους.
Επίσης, αποτίω φόρο τιμής στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στους εθελοντές που παρέχουν υποστήριξη σε όσους έχουν τραυματιστεί.
Σε αυτή την τραγική εποχή, οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με όλους τους Νεοζηλανδούς» ήταν το μήνυμά της.
Ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ έβγαλαν κοινή ανακοίνωση με τον δούκα και την δούκισσα του Σάσεξ μέσω του λογαριασμού του παλατιού Κένσιγκτον στο twitter, περιγράφοντας την επίθεση ως «τρομακτική» και «παράλογη».
«Όλοι μας είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο Κράισττσερτς και να νιώσουμε την ζεστασιά και την φιλοξενία της κοινότητας. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να φοβάται να παρευρίσκεται σε έναν τόπο λατρείας. Αυτή η παράλογη επίθεση είναι μια προσβολή στους ανθρώπους της πόλης, της Νέας Ζηλανδίας αλλά και της ευρύτερης μουσουλμανικής κοινότητας. Είναι μια τρομακτική επίθεση σε έναν τρόπο ζωής που ενσωματώνει την ευπρέπεια και τη φιλία».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρίγκιπας Κάρολος δηλώνει «εντελώς τρομοκρατημένος» από τις «βάρβαρες επιθέσεις» σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς.
«Αυτή η φρικτή θηριωδία είναι μια επίθεση σε όλους εμάς που αγαπάμε τη θρησκευτική ελευθερία, την ανεκτικότητα, τη συμπόνια και την κοινότητα. Ξέρω ότι ο λαός της Νέας Ζηλανδίας δεν θα επιτρέψει ποτέ το μίσος και τη διαίρεση να θριαμβεύσουν πάνω σε αυτά τα πράγματα που αγαπούν.Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, τους ανθρώπους του Κράιστσερτς και όλους τους Νεοζηλανδούς» είπε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Associated Press, BBC)