Η οργισμένη απάντηση των ΛΟΑΤΚΙ στην αθωωτική απόφαση του Αμβρόσιου

Επαίνεσαν το θάρρος των 9 gay ανδρών που κατέθεσαν τη μήνυση και την αντοχή τους στις απαράδεκτες ερωτήσεις που δέχτηκαν ως μάρτυρες
Open Image Modal
Courtesy

Επιστολή ενάντια στην αθωωτική απόφαση του Αμβρόσιου έστειλαν οι οργανώσεις:

Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας - ΟΛΚΕ

Athens Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας

Πολύχρωμο Σχολείο

10% - Σύνθεση - Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα

Proud seniors greece: ‘Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατομων ηλικίας 50+’

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή τους: 

Με οργή, τα μέλη των υπογραφουσών οργανώσεων, παρακολουθήσαμε την αθώωση του Αμβρόσιου Λενή, μητροπολίτη, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αιγίου, για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος λόγω ομοφοβικών του δηλώσεων στο «άρθρο μίσους» του με αφορμή την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης τον Δεκέμβριο του 2015.

Χαρακτηριστικά, ο εν λόγω εκκλησιαστικός παράγοντας προτρέπει με αυτό το ποίμνιό του: «φτύστε τους, μαυρίστε τους».

Στην απολογία του τον παρακολουθήσαμε αμετανόητο να λέει μεταξύ άλλων το εξής: «Το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από το νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε.», σε μια αίθουσα γεμάτη με ανθρώπους που μουρμούριζαν ότι συμφωνούν με αυτό.

Φαίνεται ότι το περιβόητο χριστιανικό «Αγαπάτε αλλήλους» έχει λησμονηθεί προ πολλού. Κάτι παραπάνω από μισανθρωπιά αποκαλύπτουν αυτές οι δολοφονικές απειλές (είτε αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα, όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, είτε γενικευμένα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα), αποδεικνύοντας την ιδιαίτερα νοσηρή, υποκριτική (τοις πάσι ωστόσο γνωστή) πλευρά των εκκλησιαστικών κύκλων.

Ακόμα πιο ανησυχητική βέβαια κρίνουμε την αντιμετώπιση της έδρας. Η αίθουσα υπήρξε κατάμεστη από ρασοφόρους και πιστούς ενώ ελάχιστοι κατάφεραν να είναι παρόντες από τη κατηγορούσα μεριά, παρά τη ζωηρή προσέλευση (μεταξύ άλλων, και μελών των οργανώσεών μας από την Αθήνα). Παράλληλα, στα κακοποιητικά, απειλητικά λεγόμενα του μητροπολίτη και των συνηγόρων του (π.χ. παραλληλισμός της ομοφυλοφιλίας με την κτηνοβασία) ενώπιον της έδρας, δεν υπήρξε κανένας αντίλογος. Ο περιβόητος αντιρατσιστικός (όπως και οποιοσδήποτε) νόμος με τις όποιες αδυναμίες του, βρίσκεται στο σώμα έννομη τάξη της χώρας μας προκειμένου να εφαρμοστεί από τη δικαστική εξουσία. Η απροθυμία της έδρας να εφαρμόσει αυτή τη νομοθετική πηγή προστασίας ευάλωτων ομάδων και μάλιστα έναντι της πανίσχυρης Εκκλησίας εν προκειμένω, μόνο φόβο και οργή πυροδοτεί αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τις άρρηκτες σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας και την αντίστοιχη μεροληψία των δικαστικών αρχών.

Θα θέλαμε ακόμα να επαινέσουμε το θάρρος των 9 gay ανδρών που κατέθεσαν την μήνυση πριν τρία χρόνια αλλά και την τεράστια αντοχή που έδειξαν στις απαράδεκτες ερωτήσεις που δέχτηκαν ως μάρτυρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τέθηκαν ερωτήσεις από την υπεράσπιση όπως «Αν σας πω δεσποινίς μου θα θιχτείτε;» ή «Αισθάνεστε φυσιολογικός;».

Σημειώνουμε την εξαιρετική τοποθέτηση του Καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου στην αίθουσα, που εμπεριστατωμένα υποστήριξε ότι το κείμενο του Αμβρόσιου Λενή παρακινεί σε βία και αποκλεισμό. Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην δικηγόρο Κλειώ Παπαπαντολέων, η αγόρευση της οποίας αποτέλεσε νησίδα ελπίδας για όσα από εμάς την είχαμε χάσει τελείως στα έδρανα του δικαστηρίου.

Από τη χθεσινή μέρα θα επιθυμούσαμε, επίσης, να χαιρετίσουμε τη δυναμική κινηματική παρουσία έξω από το δικαστήριο αλλά και την πορεία που έλαβε χώρα το μεσημέρι στους δρόμους του Αιγίου και κατέληξε στην μητρόπολη. Κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκε υλικό σε περαστικούς και ακούστηκαν συνθήματα υποστήριξης στους δρόμους της πόλης.

Κλείνοντας και λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι υπογράφουσες οργανώσεις:

● εκφράζουν την αμέριστη αλληλεγγύη της στους 9 gay άνδρες που κατέθεσαν τη μηνυτήρια αναφορά και τους ευχαριστεί που μέσω των δράσεων τους για πρώτη φορά βρέθηκε ανώτατο στέλεχος της εκκλησίας να απολογείται για το μισαλλόδοξο λόγο του και δηλώνουν πως προτίθενται να υποστηρίξουν οποιαδήποτε περαιτέρω διαδικασία (δικαστική ή άλλη) αποφασίσουν να ακολουθήσουν με στόχο την δικαίωση της κοινότητάς μας.

● υποστηρίζουν τη μεταφορά της υπόθεσης σε υπερεθνικά δικαστήρια προκειμένου να αποκατασταθεί η αίσθηση δικαίου και η κοινωνική δικαιοσύνη. Η καταδίκη του Αμβρόσιου κρίνεται αδήριτη ανάγκη εφόσον πρόκειται για έναν ανώτατο λειτουργό που ασκεί έντονη κοινωνική επιρροή και αυτή θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει παραδειγματικά για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους από δημόσια πρόσωπα αλλά και κάθε πολίτη.

● αιτούνται την καταδίκη της χώρας από τα υπερεθνικά δικαστήρια προς σύνεση της Πολιτείας και συγκεκριμένα της ελληνικής Δικαιοσύνης και

● θέλουν να τονίσουν ότι είναι πλέον επιτακτικό να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διάρρηξη των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.