Ορισμένα στοματικά βακτήρια «λιώνουν» τον καρκίνο

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τους ακριβείς βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη σύνδεση μετά τα πρώτα ευρήματα.
Open Image Modal
KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας κοινός τύπος βακτηρίων του στόματος μπορεί να κάνει ορισμένους καρκίνους να «λιώσουν», σύμφωνα με νέα επιστημονική ανακάλυψη των ερευνητών του Guy’s and St Thomas’ και του King’s College του Λονδίνου.

Η νέα αυτή εξέλιξη άφησε έκπληκτους τους ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν πως το fusobacterium - ένας τύπος βακτηρίου που βρίσκεται συνήθως στο στόμα - φαίνεται να έχει την ικανότητα να σκοτώνει ορισμένους καρκίνους.
Άτομα με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου που βρέθηκαν να έχουν αυτό το βακτήριο διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τους ακριβείς βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη σύνδεση μετά τα πρώτα ευρήματα.

 

 

Ο Δρ Miguel Reis Ferreira, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και σύμβουλος σε θέματα καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου στο Guy’s and St Thomas’, δήλωσε: «Στην ουσία, διαπιστώσαμε ότι όταν βρίσκεις αυτά τα βακτήρια μέσα στους καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Το άλλο πράγμα που βρήκαμε είναι ότι σε καλλιέργειες κυττάρων αυτό το βακτήριο είναι ικανό να σκοτώνει τον καρκίνο».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτά τα βακτήρια παίζουν έναν πιο σύνθετο ρόλο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό στη σχέση τους με τον καρκίνο - ότι ουσιαστικά λιώνουν τα καρκινικά κύτταρα του κεφαλιού και του λαιμού. Ωστόσο, το εύρημα αυτό θα πρέπει να εξισορροπηθεί από τον γνωστό τους ρόλο στο να επιδεινώνουν τους καρκίνους, όπως αυτούς του εντέρου».

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι υπήρξαν λίγες θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του κεφαλιού και του τραχήλου τα τελευταία 20 χρόνια, οπότε ελπίζεται ότι το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες στο μέλλον.

Πηγή: Guardian